ماموریت کتابخانه‌های عمومی نیازمند بازتعریف است

سیدباقر میرعبدالهی با اشاره به اینکه کتابخانه هر اقلیم و فرهنگی، خاص همان اقلیم و فرهنگ است، گفت: فهرست کردن ماموریت کتابخانه‌های عمومی نیازمند بازتعریف کتابخانه‌های عمومی است.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان،  نشست «مأموریت کتابخانه‌های عمومی؛ با نگاهی به تجربه‌های ایرانی و جهانی» با حضور مهمانان خارجی همایش بین‌المللی «کتابخانه‌های عمومی و کسب‌وکارهای کوچک»، صبح امروز شنبه ۲۲ مهر ماه با حضور  صاحب‌نظران  و مدیران نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در  سالن جلسات کتابخانه مرکزی پارک شهر برگزار شد.

ماموریت کتابخانه‌های عمومی نیازمند بازتعریف است

در این نشست «سیدباقر میرعبدالهی»، معاون برنامه‌ریزی پژوهش و فناوری اطلاعات نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور خبر از برگزاری «همایش بین‌المللی کتابخانه‌های عمومی و کسب‌وکارهای کوچک»  داد و گفت:  این همایش  روزهای  ۲۵ و ۲۶ مهرماه در مشهد  با حضور مهمانانی از کشورهای برزیل، مالزی، روسیه، ترکیه و هند برگزار می شود؛  شرکت کنندگان در این همایش شب گذشته میهمان محمد مهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بودند.

وی  با بیان اینکه فهرست کردن ماموریت کتابخانه‌های عمومی نیازمند بازتعریف کتابخانه‌های عمومی است ، اظهار کرد: اگر این مطلب را بپذیریم که نخست باید به مفاهیم توجه کنیم، باید بگوییم کتابخانه هر اقلیم و فرهنگی، خاص همان اقلیم و فرهنگ است؛  در همین راستا در سال‌های اخیر ایفلا مسئله «توسعه پایدار» را مطرح کرده است؛ ایفلا معتقد است که کتابخوانی باید انسان را به زندگی بهتر برساند و به مسئله توسعه پایدار به‌عنوان یک مولفه حقوق بشری نگاه می‌کند اما مسئله اینجا است که آیا می‌توانیم برای همه کشورها استاندارها و برنامه‌های فرهنگی مشترک وضع کنیم؟

 معاون برنامه‌ریزی پژوهش و فناوری اطلاعات کتابخانه‌های عمومی اظهار کرد: اگر بپذیریم فرهنگ هرکشور، خاص است و اقتضائات خودش را دارد، در این صورت وضع استانداردهای جهانی در حوزه فرهنگ اگر غیرممکن نباشد دست‌کم بسیار مشکل است. 

وی تصریح کرد: باید به دنبال کشف مشترک عناصر فرهنگی و اجتماعی تبیین مفاهیم مشترک ماموریت کتابخانه‌های عمومی باشیم، اگر کتابخانه را یک نهاد و نه یک سازمان که صرفا گروهی در آن فعالیت می‌کنند، بدانیم، برای تبیین ماموریت کتابخانه‌های عمومی به نظر می‌رسد باید دنبال کشف عناصر مشترک  فرهنگی و اجتماعی باشیم.

سیدباقر میرعبدالهی  با بیان اینکه برای تبیین ماموریت کتابخانه‌های باید دنبال کشف عناصر مشترک فرهنگی و اجتماعی باشیم،گفت: کتابخانه‌های عمومی، نهادهای عمومی هستند که به مروز زمان شکل می‌گیرند درحالی که سازمان‌های صنفی به نیاز افراد، توجه خاص دارند  و اگر توجه کنیم کتابخانه یک نهاد فرهنگی و اجتماعی است و نه یک سازمان که در آن عده‌ای فعالیت دارند، باید به اقتضائات بومی کشورها نیز توجه کرد.

معاون برنامه‌ریزی، پژوهش و فناوری اطلاعات نهاد کتابخانه‌های عمومی  یادآور شد: در بحث ماموریت کتابخانه‌های عمومی دو مقوله مردم و دانش و آگاه» عناصری هستند که به کتابخانه‌های عمومی کمک می‌کنند و این مسئله در تعریف کتابخانه‌های عمومی و کشف ماموریت آن‌ها کمک می‌کند.

سیدباقر میرعبدالهی در پایان صحبت هایش در نشست «مأموریت کتابخانه‌های عمومی؛ با نگاهی به تجربه‌های ایرانی و جهانی» اظهار کرد:  گفت و گو همیشه مفید است حتی اگر به نتیجه قاطع و مفیدی نرسید اگرچه در صحبت های دیشب و امروز اشتراکات فراوانی درباره ماموریت های کتابخانه های عمومی مطرح شد، من حدس می زنم شش کشور حاضر در این مجمع در حوزه چالش های کتاب داری مباحث مشترکی مثل  وضع معیشتی کتابداران یا خرید منابع اطلاعاتی کتابخانه هاو...داشته باشند؛ نظام جذب و استخدام کتابداران یا مباحث مربوط به چرخه نشر در این شش کشور همه اینها وضعیت کتابخانه های عمومی و مشکلات آنها را در جهان نشان می دهد. این مشکلات و آسیب ها بخشی از کار ما در کتابخانه است. امیدوارم در روزهای آینده و برگزاری همایش مشهد بتوانیم فهرستی از این اشتراکات را مورد بررسی قرار دهیم.

معاون برنامه‌ریزی، پژوهش و فناوری اطلاعات نهاد کتابخانه‌های عمومی  گفت: کار کردن در محیطی که از بودجه دولتی برخوردار نباشد و از بودجه عمومی استفاده کند، هم از نظر تامین مالی و هم معرفی خود به بیرون از کتابخانه ها امری دشوار است.

وی خاطر نشان کرد: ما به جز مسایل مشترک در حوزه کتابداری با این پنج کشور در حوزه مسایل کلان فرهنگی هم اشتراکات داریم و اینها را در موقعیت جالب مورد مفاهمه قرار می دهیم، با وجود همه این مشکلات نهاد کتابخانه های عمومی در ایران نه تنها حوزه کتابخانه ها و کتابخانه داری بلکه بخش عظیمی از حوزه فرهنگ به معنای عام را نمایندگی می کند و به آن توجه دارد ؛ موضوع فعالیت او مردم به معنای عام اش است، آنچنان که در بیانیه ایفلا موضوع عمومیت چنین تعریف شده است ما در ایران هم به حوزه عمومی توجه داریم و هم وجه فنی و نخبگی موضوع را هم به آن توجه می کنیم.

کد خبر 1728565

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha