خبرگزاری شبستان-کرمان؛ طاهره بادامچی:
مسجد به عنوان یکی از اماکن مقدس از صدر اسلام تا امروز، همواره در کانون توجه امت اسلامی و گاهاً حتی غیرمسلمانان بوده و هست؛ روحانیت که یکی از ارکان مهم مسجد به شمار می رود نیز همیشه به عنوان مرجع مهم دینداری تلقی شده و می شود؛ مردمی که در زمان رسول خدا و پس از آن در دوره امامت ائمه اطهار به مسجد مراجعه می کردند پاسخ بسیاری از نیازهای مادی و معنوی خویش را هم از این مراجعه دریافت می کردند.
کارکردهای مسجد اما از آن زمان که نبی مکرم اسلام سنگ بنای نخستین مسجد را در قبا بنا نهاد تا امروز دستخوش تغییرات زیادی شده و مرجعیت مردم در اداره امور مسجد نیز یکی از مهمترین نکاتی است که به نظر می رسد در برهه هایی کم رنگ شده و این مسئله کارکردهای اصلی مسجد را هم تحت تأثیر قرار داده است.
«احیای کارکردهای اصلی مسجد» موضوعی است که در سال های اخیر زیاد از آن صحبت به میان آمده است؛ دغدغه مندان زیادی هم به این موضوع ورود کرده اند، عده ای موفق و عده دیگری هم توفیق چندانی در این باره به دست نیاورده اند؛ اما این مهم، مسئله ای قابل اغماض نیست زیرا بر مناسبات بسیاری اثرگذار است.
مسجد اگر کارکردهای اصیل خویش را در حوزه های مختلف فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و حتی سیاسی و امثالهم باز یابد، تبدیل به کانون قدرتمندی برای مدیریت صحیح جامعه اسلامی و جذب توده های مردم می شود؛ ضمن اینکه امام جماعت مسجد نقش بسیار مهمی در چگونگی اداره مسجد، جذب اقشار مختلف، نوآوری و خلاقیت در برنامه ها، بکارگیری ظرفیت های مختلف و... دارد اما مع الاسف در برخی جاها دیده شده که امامِ مسجد صرفاً به اقامه نمازجماعت اکتفا کرده و در شئون دیگر هیچ گونه ورودی ندارد.
با نظرداشت به نقش مسجد در پیروزی انقلاب اسلامی و دوران دفاع مقدس که درباره آن زیاد گفته شده و البته ناگفته های فراوانی هم ممکن است وجود داشته باشد؛ اما در این برهه از زمان و با توجه به تغییر تاکتیک دشمن در مواجهه با امت اسلامی و صرفنظر از مساجد فعالی که در سراسر کشور وجود دارد و البته تعداد آنان در برابر آمار کلی مساجد ایران، کم است؛ باید طرح و نقشه بهتر و جامع تری برای مساجد دیده شود.
مسجدسازی به لطف الهی و در دوران انقلاب اسلامی شتاب فزاینده ای دارد اما کیفیت همپای این کمیت پیش نرفته و این منجر به رکود بسیاری از مساجد شده است تا آنجا که نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه کرمان اخیراً اعلام کرده است: از میان چهار هزار مسجد استان، یک سوم آن فعال است.
وی عدم تساوی در تقسیم ظرفیت خیرین و مسجدسازان استان، نبود پشتیبان در دو سوم مسجد استان، اختلاف میان هیات امناء وامام جماعت و کانون ها را هم از چالش های مهم پیش روی مساجد استان عنوان کرده است.
حجت الاسلام سعید شهابی، مدیرکل تبلیغات اسلامی استان کرمان هم به خبرنگار خبرگزاری شبستان می گوید: مدیریت چند گانه اصلی ترین چالش در حوزه مساجد محسوب میشود زیرا یکی از مهمترین چالش های مسجد در موضوع مدیریت منابع و نیرو انسانی و میزان و چگونگی دخالت دولت و دستگاه های حاکمیتی یا عدم آن در حوزه فعالیت های مسجد است .
وی می افزاید: شورای تعالی مساجد استان کرمان ابداعی است برای حل این مسئله مهم که نماینده ولی فقیه در استان به عنوان رئیس این شورا و سازمان تبلیغات اسلامی به عنوان دبیر آن در حال انجام مأموریت است؛ دستگاه ها و ارگان های دیگر که مایل به ورود به مساجد هستند از کانال شورای تعالی قرار است فعالیت خود را ساماندهی کنند .
حجت الاسلام شهابی نبود اطلاعات جامع و کامل از وضعیت کمی و کیفی مساجد را از دیگر چالش هایی دانست که در استان با آن مواجه هستیم و ادامه داد: کار آمایش مساجد استان از چندی قبل آغاز شده و ان شاءالله به زودی به پایان خواهد رسید و مبنای تصمیم گیری ها اطلاعات دقیقی است که از میدان گرد آوری شده و این دقیق ترین آمایش مساجد استان به شمار میرود که با ۳۰ تیم از سراسر استان در حال انجام است.
وی با اشاره به اهمیت جذب کودکان، نوجوانان و جوانان به مسجد تصریح کرد: در حوزه کودک و نوجوان، مساجد بسیاری در حال فعالیت هستند که یکی از آنها مسجد مشکوة الرسول شهرستان رفسنجان است که با راه اندازی اتوبوس سفیر امید توانسته شور و نشاطی را برای نوجوانان رفسنجانی به ارمغان بیاورد .
نظر شما