خبرگزاری شبستان، گروه بینالملل: مسجد جامع «الناقه» یکی از قدیمی ترین مساجد در شمال آفریقا به شمار می آید که قبل از ساخت مسجد جامع الازهر احداث شد.
مسجد جامع الناقه در جنوب شرقی شهر قدیمی طرابلس در نزدیکی میدان «الفنیدقة» در یک کوچه تنگ قرار دارد. هتل «الغدامسی» و هتل «حواص» در مجاورت آن است و مسجد جامع «احمد پاشا القرملی» در نزدیکی آن قرار دارد.
این مسجد در دوره خلیفه «المعزلدین الله الفاطمی» هنگامی که پس از نیمه قرن دهم میلادی از طرابلس به سمت قاهره سفر می کرد، ساخته شد. سفر خلیفه به طرابلس بین سالهای 1306 – 1308 میلادی انجام گرفت.
حکایت نامگذاری این مسجد به ناقه باردار اهدایی خلیفه معزلدین الله به ساکنان شهر طرابلس برمی گردد. مسجد الناقه مربع شکل است و بزرگ نیست، مساحت این مسجد 900 متر مربع است. مساحت حیاط آن با مساحت نمازخانه برابر است. این مسجد سه در دارد. دو در اصلی آن به طور مستقیم به داخل نمازخانه باز می شود و در سوم مستقل است، اما به وضوخانه راه دارد. وضوخانه این مسجد نیز به شکل دو گنبد مستطیلی موازی است.
حیاط از عوامل اصلی در مساجد قدیمی به شمار می آید. این حیاط را ستون های مختلف احاطه کرده است و مساحت آن به 282 متر مربع می رسد. بخش شرقی این حیاط متشکل از دو رواق است که در جنگ جهانی دوم تخریب شده. اما در حال حاضر این دو رواق بازسازی شده است. در حیاط این مسجد مخزنی برای آّب باران وجود دارد. تغییر سیستم حیاط در دوره سلجوقی انجام شد و رواق های سایه دار به حیاط اضافه شد.
نمازخانه این مسجد روی 35 ستون ناهمگون از نظر شکل و حجم و رنگ ساخته شده است. در کنار گلدسته این مسجد 42 گنبد کوچک قرار دارد. گلدسته کنونی جامع الناقه به شکل مربع و به سبک معماری مراکشی است. معماری این گلدسته برگرفته از گلدسته مسجد جامع «قیروان» است که در اوایل قرن 12 هجری ساخته شده است. ارتفاع آن نزدیک به 10 متر است. بالکن این گلدسته شبیه بالکن مسجد «جامع البشتی» یا «الکتانی» (جامع القدس کنونی) در خیابان ابی هریده است.
محراب این مسجد در وسط دیوار قبله است و در کناره های آن ستون های کوچک قرار دارد. در بالای این محراب یک لوح مرمرین با نقش و نگارهای نباتی وجود دارد که روی آن عبارت «لا اله الا الله» و «محمد رسول الله» نوشته شده است. منبر این مسجد در سمت چپ محراب قرار دارد که با چوب ساخته شده است و چهار پله دارد.
این مسجد در سال 1019 هجری(1610 میلادی) به دست « صفردای» بازسازی شد. تاریخ این بازسازی در یک لوح مرمرین یافت شده آمده است. برخی براین باور هستند که مسجد جامع الناقه قدیمی ترین مسجد طرابلس است. نام آن مسجد «العشره» بوده است و ساخت آن به دوره صدر اسلام برمی گردد و قبل از دوره فاطمی است.
نظر شما