نقش جمعیت به عنوان موتور محرکه تمدن اسلامی

حجت الاسلام والمسلمین دکتر فولادی وند گفت:‌ برای نوسازی تمدن اسلامی، ‌باید با الگوگیری از الگوی پیشرفت اسلامی ایرانی و با پیشرانی مردم ایران و با دو مؤلفه مهم اتقان و جامعیت این تمدن،‌ و طی فرایند پیروزی انقلاب اسلامی،‌ تشکیل نظام اسلامی،‌ دولت اسلامی، ‌جامعه و کشور اسلامی،‌ و سرانجام تشکیل امت واحده اسلامی، اقدام به نوسازی تمدن نوین اسلامی نمود.

به گزارش خبرگزاری شبستان؛ کتاب " تمدن اسلامی ایرانی و نقش جمعیت در پویایی آن" در ۲۵۰ صفحه به همت انتشارات قدر پژوه و توسط حجت الاسلام والمسلمین دکتر محمد فولادی وند عضو هییت علمی و دانشیار گروه جامعه شناسی مؤسسه به رشته تحریر در آمده است و به بررسی نقش جمعیت به عنوان موتور محرکه هر تمدنی به خصوص تمدن اسلامی می‌پردازد.

حجت الاسلام و المسلمین دکتر محمد فولادی وند، عضو هیئت علمی گروه جامعه‌شناسی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره)مولف کتاب " تمدن اسلامی ایرانی و نقش جمعیت در پویایی آن" در گفت و گویی به بیان انگیزه خود برای تالیف این کتاب اشاره کرده و خاطرنشان کرد: تمدن نوین اسلامی ایرانی، از جمله موضوعاتی است که توجه به عوامل، زمینه‌ها و پیشینه‌های تاریخی آن ضروری و راه‌گشاست، عصر حاضر عصر بازگشت به اسلام، بیداری اسلامی و عصر نوسازی تمدن نوین اسلامی ایرانی است، امروزه با فراگیری جنبش‌ها و نهضت‌های رهایی‌بخش در سراسر جهان، داشتن قطب‌نما برای تعیین جهت و مسیر حرکت تمدن اسلامی، اجتناب‌ناپذیر است. از این رو، انقلاب اسلامی به عنوان پیشران این نهضت بیداری و الگوی پیشرفت اسلامی ایرانی در این زمینه، به مثابه قطب‌نما ایفای نقش می‌کند.

وی افزود: هدف نهایی این تمدن نوین، تشکیل امت واحده اسلامی و احیای تمدن اسلامی بر پایة دین، عقلانیت، علم و اخلاق می‌باشد، طبیعی است که تشکیل امت واحد، باید فراملی،‌ فرانژادی، فراقومی و فراملی و مبتنی بر عناصر هویت‌ساز دین، ایمان و دینداری مؤمنان باشد.

حجت الاسلام والمسلمین دکتر فولادی وند خاطرنشان کرد: از نظر رهبر فرزانه انقلاب اسلامی،‌ نوسازی این تمدن نوین، در قالب الگوی پیشرفت اسلامی ایرانی، دارای مراحلِ انقلاب اسلامی، نظام اسلامی، دولت اسلامی، کشور اسلامی و تمدن اسلامی است، به عبارت‌ دیگر، شکل‌گیری تمدن‌ نوین اسلامی، مشروط به احیای اسلام ناب و تشکیل حکومت اسلامی در همه ابعاد فردی و اجتماعی و با پیشرانی مردم ایران و در قالب بومی الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت و با هدف جذب و بسیج حداکثری ملت‌های مسلمان، بدون تاکید بر قومیت، ملیت و نژاد خاصی قابل دستیابی است.

وی خاطرنشان کرد: برای تشکیل امت واحده اسلامی و جذب حداکثری ملل مسلمان، تاکید بر اصول و مشترکات مسلمانان، دینداری به عنوان عنصر هویت‌بخش، و بازگشت به اسلام اصیل، در کنار آگاهی‌بخشی به ملل مسلمان و بسیج آنان برای تحقق احکام اسلامی و ترویج آموزه‌های دینی و معارف ناب اهل بیت(ع)، تشکیل حکومت و تحقق عدالت در عرصه‌های گوناگون لازم و ضروری است.

مولف کتاب " تمدن اسلامی ایرانی و نقش جمعیت در پویایی آن" خاطرنشان کرد: سؤال اصلی پژوهش این است که ماهیت تمدن نوین اسلامی چیست، الگوی پیشرفت آن کدام است و جمعیت چه نقشی در انحطاط و یا پویایی تمدن نوین اسلامی دارد؟

وی در ادامه سخنان خود هدف پژوهش در این عرصه را تبیین کرد و گفت: بازسازی تمدن نوین اسلامی ایرانی، امروزه از موضوعات حساس و سرنوشت‌ساز است؛ چرا که در بحث تقابل یا تعامل تمدن‌ها، غربیان برای تحقق پندار برتری جویی خویش، با تمام توان به میدان آمده‌اند، این پژوهش به دنبال تدوین مدل نیل به تمدن نوین اسلامی ایرانی است.

عضو هیات علمی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) افزود: به نظر می‌رسد، تنها راه بازسازی تمدن اسلامی، بهره گیری از الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، با پیشرانی مردم مسلمان ایران است که فرایند شکل‌گیری آن ایجاد انقلاب اسلامی، ایجاد نظام اسلامی، ایجاد دولت اسلامی، ایجاد کشور و جامعه اسلامی و ایجاد تمدن اسلامی است؛ فرایندی که برای شکل‌گیری تمدن اسلامی باید طی شود.

وی همچنین نکات مهمی را متذکر ساخت و اضافه کرد: رهاوردهای مهم اسلام در حیات بشری، پایه‌گذاری تمدن باشکوهی بود که در برهه‌ای از تاریخ، بسیاری از سرزمین‌ها را زیر نفوذ داشت و از حلقه‌های درخشان تمدن بشری به شمار می‌رفت که از آن با عنوان «تمدن اسلامی» یاد می‌شود.

حجت الاسلام والمسلمین دکتر فولادی وند خاطرنشان کرد: ویژگی عمده دوران معاصر، حاکمیت فرهنگ و تمدن سکولار غربی و چالش‌های بنیادین ناشی از تهاجم فرهنگ و تفکر مدرن غربی بر جهان اسلام و به محاق بردن فرهنگ تمدن اسلامی است از این رو،‌ در مقابل ظهور جریان غرب‌گرا، جریان «اسلام گرایی» و «اسلام سیاسی» در جهان اسلام شکل گرفت که با پیروزی انقلاب اسلامی اوج گرفت و به عنوان پدیده‌ای داعیه نوسازی تمدن اسلامی، همة هویت فرهنگ و تمدن غربی را زیر سوال برد.

این محقق و پژوهشگر حوزوی تأکید کرد: مکتب حیات‌بخش اسلام همواره زنده و پویاست و احکام نورانی آن در هر عصری قابل اجرا است، تجربه انقلاب اسلامی عصر نبوی، آرمان‌گرایی و قانون‌مندی تمدن اسلامی، بازگشت به اسلام و ارزش‌های دینی، و پیروزی انقلاب اسلامی در ایران، همه نویدبخش پیروزی اسلام و بازسازی تمدن نوین اسلامی ایرانی است که هدف نهایی آن، تشکیل امت واحده اسلامی و احیای تمدن اسلامی بر پایه دین، عقلانیت، علم و اخلاق می‌باشد.

وی افزود: مهم‌ترین مسئله محوری در تمدن‌سازی، نیروی انسانی است که از جمله مقومات شکل‌گیری هر تمدنی است. تمدن، بیش از هر چیز محصول توانمندی انسان‌ها است، در تمدن‌سازی، کمیت و مهم‌تر از آن کیفیت نیروی انسانی، نقش آفرین است، از این رو، یکی از عوامل سقوط و انحطاط تمدن‌ها،‌ قلت جمعیت و کاهش کیفیت نیروی انسانی است.

حجت الاسلام والمسلمین دکتر فولادی وند خاطرنشان کرد: هر تمدن، ملت و امتی، ریشه در فرهنگ مردمان و پیروان آن دارد، تمدن ناب و اصیل اسلامی نیز تمدنی انسانمحور با رویکرد دینی و معنوی است و عامل انسانی، یعنی آحاد مؤمنان به شریعت اسلام و مبانی آن، در مقایسه با عوامل مادی و طبیعی، مهم‌ترین نقش را در پیدایش، بقا، استمرار و ارتقای این تمدن دارد. ازاین‌رو، مهم‌ترین ویژگی فرهنگی تمدن‌سازی دین اسلام بینش، دانش، کنش و منش مسلمانان است.

عضو هیئت علمی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) افزود: تمدن اسلامی دارای دو بعد مهم «اتقان» و «جامعیت» است که هر یک دارای شاخصه‌های خاص خود است. شاخصه‌های بعد «اتقان» تمدن اسلامی، عبارتند از: «جهان‌بینی توحیدی»، «فطرت الهی»، «قانون‌مندی نظام هستی»، «عدالت‌محوری»، «اخلاق‌مداری»، «آرمان‌خواهی»و «عقلانیت». شاخصه‌های بعد «جامعیت» نیز عبارتند از«نظام‌سازی»، «امت‌سازی»، «ایمان و باور توحیدی»، «آزادی‌خواهی و استقلال‌طلبی»، «دانش‌گستری و تولید علم»، و «مسئولیت‌پذیری انسان‌ها».

حجت الاسلام والمسلمین دکتر فولادی وند گفت:‌ برای نوسازی تمدن اسلامی، ‌باید با الگوگیری از الگوی پیشرفت اسلامی ایرانی و با پیشرانی مردم ایران و با دو مؤلفه مهم اتقان و جامعیت این تمدن،‌ و طی فرایند پیروزی انقلاب اسلامی،‌ تشکیل نظام اسلامی،‌ دولت اسلامی، ‌جامعه و کشور اسلامی،‌ و سرانجام تشکیل امت واحده اسلامی، اقدام به نوسازی تمدن نوین اسلامی نمود.

خاطرنشان می شود؛ کتاب " تمدن اسلامی ایرانی و نقش جمعیت در پویایی آن" در فصول" کلیات و مفاهیم"، "ماهیت تمدن نوین اسلامی ایرانی"، "نقش ایرانیان در تمدن‌سازی" و "نقش جمعیت در پویایی تمدن نوین اسلامی" تدوین شده است.

کتاب " تمدن اسلامی ایرانی و نقش جمعیت در پویایی آن" در ۲۵۰ صفحه به همت انتشارات قدر پژوه و توسط حجت الاسلام والمسلمین دکتر محمد فولادی وند؛ عضو هیات علمی و دانشیار گروه جامعه شناسی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) به رشته تحریر در آمده است و علاقه مندان می توانند جهت تهیه کتاب با شماره ۰۹۱۰۶۵۳۶۳۷۸ تماس بگیرند.

انتهای پیام/

کد خبر 1723834

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha