به گزارش خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، هماندیشی راهبردهای سیاسی گفتمان اربعین به همت گروه سیاست پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی و با همکاری خبرگزاری ایکنا، انجمن مطالعات سیاسی حوزه، اندیشکده مطالعات انقلاب اسلامی طلوع مهر، شبکه اینترنتی عبرات و کمیته فرهنگی اربعین به صورت حضوری و مجازی و با حضور طلال عتریسی از لبنان، ادریس هانی از مراکش، عباس شمس الدین از عراق و سیدکاظم سیدباقری،و محمدعلی رنجبر برگزار شد.
حجت الاسلام والمسلمین سید سجاد ایزدهی رئیس پژوهشکده نظام های اسلامی، پژوهشکده فرهنگ و اندیشه اسلامی در این هماندیشی اظهار داشت: اربعین یک مناسک خاصی که از زمان خاص شروع شود و در زمانی به اتمام میرسد نیست، بلکه مضمون و محتوای بسیار ارزشمندی و اجتماعی فراگیر به اندازه ظرفیت شیعیان جهان دارد.
وی بیان کرد: اربعین،اجتماعی فراگیر از همه اقوام و گروهها و ملل و حتی از میان شیعیان و کانونهاست که ظرفیت های بسیار زیادی برای شیعه دارد و آن چیزی که نمود و نمای آن را در اربعین میبینیم و بزرگان زیادی آن را درک کردهاند.
حجت الاسلام والمسلمین ایزدهی عنوان کرد: این پژوهشگاه در چند سال گذشته بحثی را در ایام اربعین داشته و هر سال به تناسب، موضوعاتی را مطرح کرده است؛ ادبیات اربعین، ادبیات ناظر به پیشرانی اربعین نسبت به تمدن اسلامی و انقلاب اسلامی و جهان شیعه و جهان اسلام و حوزه های معرفتی متعددی است.
وی تصریح کرد: مانند بسیاری از موسساتی که در فضای انقلاب اسلامی تنفس میکنند و اربعین را به مصابه نمادی از حضور جمعیت توده شیعیان و نخبگان جهان و نخبگان جهان اسلام و نخبگان شیعه و در نهایت غرض این است، اربعین از مناسک فردی و یا اجتماعی به ماهیتی راهبردی تبدیل شود تا از جریان خبرساز و موثر در آینده جهان اسلام و شیعه تبدیل شود و بتواند محتوا و ماهیت آن پیشران اقنلاب اسلامی برای رسیدن به تمدن اسلامی باشد.
رئیس پژوهشکده نظام های اسلامی، پژوهشکده فرهنگ و اندیشه اسلامی اظهار کرد:اربعین فارغ از این که یک حادثه و یک ماجرا و یک کارناوال و یک شکل و ساختار باشد یک محتوای ارزشمندی دارد و می شود در تراز الگو برای پیدایش تمدن اسلامی از ان استفاده کرد.
وی خاطرنشان کرد:ما ناظر به محرم و اربعین در انقلاب اسلامی دوگونه مواجهه داریم یعنی اگر انقلاب اسلامی را مرهون و زائیده محرم بدانیم یعنی به واسطه محرم و نمادهای محرم ما بحث مقابله با طاغوت داریم بحث امامت و مشروعیت دهی به امام و حاکم را داریم و در حوزه جامعه بحث معنویت را داریم در حوزه اداره بحث شریعت و قانون داریم در حوزه جامعه نیز بحث دین را داریم.
حجت الاسلام والمسلمین ایزدهی گفت: آن چه انقلاب اسلامی شکل گرفت نمادی از محرم با همه آن ویژگی هایی که دارد، برخی میگویند اگر بحث اربعین بحثی جدی است چرا در اربعین داریم این بحث را پیگیری میکنیم، زیرا اربعین برخلاف محرم که به صورت جز و کلونیوار هر شخص و گروهی و منطقهای و هیاتی در منطقه خودش محرم را گرامی می دارد و از محرم استفاده می کند و در محرم، معنویت خود را اضافه میکند و ارتباط اشخاص و مکاتب در مناطقی جزء با امام حسین(ع) است.
وی افزود:با همه پیامی که امام حسین(ع) دارد اما ماهیت اربعین ماهیت جز نیست ماهیت کلان است یعنی اگر هر کدام از ما در هر منطقه ای و منزلی هیاتی داریم عزاداری داریم اما اربعین اجتماع همه در کنارهم است؛ نماد وحدت شیعیان در یک جا براساس یک محور و توحید است.
وی بیان کرد: اگر قرار باشد تمدنی ایجاد کنیم و این تمدن مبتنی بر آرمان های امام حسین باشد این تمدن باید بتواند کثرت ها را تبدیل به وحدت کند بتواند در یک گفتگوی فراگیر در یک تعامل حداکثری با قوم و مذاهب بتواند در در نهایت یک صدا و یک منطق با محوریت امام حسین(ع) را بلند می خواند.
رئیس پژوهشکده نظام های اسلامی، پژوهشکده فرهنگ و اندیشه اسلامی عنوان کرد:در قبال تمدن مادی غربی که بر محوریت انسان قرار دارد این جا برمحور خلیفه الله است اگر در تمدن مادی اصل بر سرمایه است این جا اصل بر سرمایه نیست اصل بر معنویت، حصول خدا و حصول معنویت است، اگر در سرمایه داری اصل بر رفاه و آسایش است که بنیاد تمدن امروز غربی را بر آسایش بشر بنا نهاده و بشر به واسطه دست یابی به این آسایش، آرامش خود را فدا می کند.
وی تصریح کرد: در فضای تمدنی مبتنی بر اربعین، آرامشی وجود دارد که برآمده از سختی است یعنی انسانها برای رسیدن به آن مطلوب و جامعه آرمانی که مبتنی بر معنویت و خدا و وصول به خلیفه الله است زحمت زیادی برای خودش هموار می کند و در این زحمت فراوان، به آرامشی برای حصول به مقصود می رسد.
حجت الاسلام والمسلمین ایزدهی اظهار داشت: افرادی که به اربعین مشرف شدهاند میدانند علی رغم سختیها و اعم از پیادهرویها و بیماریهایی که اتفاق افتد اما به ندرت میتوان کسی را سراغ گرفت که پیاده روی اربعین برود و سال بعد نخواهد رود چون آرامش در او حاصل می شود نه فقط برای رسیدن به کربلا، اربعین این مسیر و این ماجرا نیز است.
وی گفت: برخلاف نظم غربی، که در آنجا اصل بر انسان و فرد است اصل بر انسان محوری است اما در این جا اگر انسان میخواهد برود در این دریا غرق است؛ جامعه اصل و جمع محور است این نماد شیعه و امام حسین(ع) است؛ نه فقط جامعه اصل است، نه فقط تک تک افراد برای رسیدن به هدف میرسند بلکه به یکدیگر کمک میکنند تا همه به مقصود برسند، اینکه تعامل داشته باشند تا همه به مقصود برسند تا این ماجرای معنوی محقق شود و تا حصول مطلوب برای همگان حاصل شود لذا همگان با محبت و اصرار زیاد می آیند و داشته هایشان را تقدیم میکنند.
رئیس پژوهشکده نظام های اسلامی، پژوهشکده فرهنگ و اندیشه اسلامی افزود:ما چنین چیزی را در غرب نمیتوانیم سراغ بگیریم، شاید در غرب معدودی افراد باشند اما در جهان سابقه این نیست که 20 میلیون نفر بیایند و در مجموعهای همه بیایند و کمک کنند بدون اینکه حکومت محور و تصدی محور باشد؛ بلکه مردم با عشق و ارادت و مبتنی بر علاقه چیزی را ایجاد میکنند که ماهیت اربعین است.
وی تصریح کرد: اربعین یک گزارش ماجرا نیست این گونه نیست که از نقطه ای شروع شود و در تاریخی تمام شود اربعین یعنی اثرگذاری در زندگی؛ اثرگذاری این منطق و محتوا روی ساختار جامعه اگر قرار باشد تمدنی ایحاد کنیم که دیگر مبتنی بر انسان مادی نباشد و خلیفه الله و انسان الهی باشد، این در اربعین حاصل می شود.
حجت الاسلام والمسلمین ایزدهی عنوان کرد: امتداد اربعین در جامعه و حصول پیام اربعین در جامعه است اینکه می گویند فقط عزاداری و ارادت کنیم، این حرف درست است اما همه ماجرا نیست تمام ماجرا این است که بتوانیم محرم و امام حسین(ع) را در زندگی پیاده کنیم و محرم را در فضای جامعه اشاعه دهیم.
وی بیان کرد: اربعین یعنی انتشار پیام امام حسین(ع) با همه ویژگیهایی که دارد و در حوزه سیاست خارجی دولت اسلامی و در حوزه روابط بین الملل در معنای کلان در حوزه منطقه و حوزه جهان اسلام و حتی مقاومت این گونه است.
رئیس پژوهشکده نظام های اسلامی، پژوهشکده فرهنگ و اندیشه اسلامی اظهار داشت: اربعین یعنی دارالایمان در محدوده دارالسلام یعنی منطقه مقاومت علیه سلطه یعنی یعنی اجتماع فراگیر توده وار محبان امام حسین(ع) است لذا در اربعین تکثر نداریم همه وحدت و همه حول یک محور است.
وی ادامه داد: باید بتوانیم اربعین را از یک ماجرای چند روزه در یک منطقه محدود، تبدیل به گفتمانی در زندگی کنیم و در سالیان آینده بتوانیم آینده نگری کنیم و ببینیم در آینده چگونه شکل بگیرد.
حجت الاسلام والمسلمین ایزدهی بیان کرد: اگر در سالیان گذشته امکانات محدودتر بود و امروز وسیع تر شده چون جمعیت بیشتر شد، اما باید آینده نگاری کنیم که اربعین را به چه سمتی هدایت کنیم، اگر اربعین به سمت محتوای تمدن محور هدایت نشود ممکن است توسط کسانی در نهایت تبدیل به مناسکی فارغ از ماهیت و به یک نماد تبدیل شود و این خطر از بین رفتن اصل اربعین است.
وی عنوان کرد: آینده نگاری اربعین که ما باید در سالهای آینده جهت دهیم تابع ماهیت فهم ما از اربعین است اگر اربعین را مقوله ای تمدنی دانستیم آینده ای تمدنی برای اربعین رقم می زنیم اما صرف یک نماد باشد در قالب نماد باقی می ماند، همان طور که حج نماد مبارزه با طاغوت است اما می بینیم امروز ه تحت تولی کسانی که متصدی حرمین حج فقط یک نماد است حج وجود دارد اما سلطه استکبار هم وجود دارد حج اقتصاد فراگیر در جهان اسلام نداریم.
این استاد حوزه و دانشگاه گفت: باید به یک گفتمان فراگیر تبدیل شود همچنان که در حوزه جهان شیعه و مقاومت و اثرگذاری و اثربخشی آن را بیفزاییم و به یک گفتمان کاملا عینی در سطح منطقه گفتمان مقاومت و جهان اسلام بتوانیم این گونه از سبک زندگی، ماهیت را بدیل بدانیم.
نظر شما