به گزارش خبرنگار پارلمانی شبستان، علیاکبر صالحی، وزیر امور خارجه کشورمان در جلسه علنی امروز 19 شهریور در ارایه گزارش شانزدهمین اجلاس سران جنبش عدم تعهد به نمایندگان مجلس گفت: در جلسه این اجلاس در کشور مصر بر اساس تصمیم کشورهای عضو ریاست این اجلاس به کشور ایران واگذار شد.
وی با اشاره به سابقه تشکیل این اجلاس در سال 1955 و نفی سلطه به عنوان یکی از اهداف مهم این اجلاس اظهار کرد: اجلاس نم سازماندهی خاصی ندارد اما برنامهریزی و یک نوع سازماندهی ویژهای میطلبد.
وی با بیان اینکه کمیته حقوق بشر و کمیته خلع سلاح از جمله کمیتههای این اجلاس است، تصریح کرد: کمیتههای دیگری نیز در مورد بحث خلع سلاح و موضوعات پیرامونی را پیگیری میکنند.
صالحی خاطرنشان کرد: از زمان عضویت ایران برای ریاست این اجلاس دو اتفاق مهم روی داد، اول اینکه نشست وزرای خارجه در شهریور 86 منجر به ایجاد دفتر مرکزی حقوق بشر در کشور شد و در مرداد 87 نیز در جلسه بعدی وزرای خارجه تجارب خوبی از کشورهای برگزارکننده این اجلاس کسب شد.
وزیر امور خارجه افزود: دبیرخانه این وزارتخانه قبل از اجلاس تشکیل شد و 30 جلسه قبل از برگزاری اجلاس برای ارسال دعوتنامه و رایزنیهای مربوط به این اجلاس انجام گرفت.
وی با بیان اینکه قبل از اجلاس فضای منفی برای عدم برگزاری و شرکت حداقلی کشورهای عضو ایجاد شده بود، یادآور شد: وزیر امور خارجه کانادا در نامهای سرگشاده از دبیر کل سازمان ملل خواست تا در اجلاس تهران شرکت نکند. ما میبینیم که کشوری مانند کانادا نامهای سرگشاده به دبیر کل مینویسد تا مانع شرکت او در اجلاس شود، همین کشور دیگران را به عدم شرکت در اجلاس نم ترغیب میکند.
وی گفت: اما با دعای مؤمنان این اجلاس در حد بالای کمی و کیفی برگزار شد چه از بعد سران شرکتکننده در اجلاس و چه از بعد محتوا و شعار مربوط به اجلاس که صلح پایدار در سایه مدیریت جهانی عنوان آن بود در حد بسیار مطلوبی برگزار شد.
وی با اشاره به تأسیس وبسایت اطلاعرسانی اجلاس قبل از برگزاری آن ادامه داد: در سه سال آینده این وبسایت منبع اطلاعرسانی به فعالان و علاقهمندان سیاسی خواهد بود.
صالحی اظهار کرد: قریب به هشت سند در این اجلاس به امضا رسید و قرار شد دبیرخانه موقت این اجلاس نیز از امروز کار خود را توسعه دهد. بر همین اساس جوانان جدیدالاستخدام وزارت امور خارجه به این دبیرخانه تزریق میشوند.
وی با بیان اینکه اجلاس نم در رابطه با موضوع هستهای ایران دایما موضعگیری میکند، تصریح کرد: تا زمانی که ریاست اجلاس بر عهده ایران است باید مدیریت ظریفی در این میان ارایه شود. بیان مواضع کشورهای عضو همزمان با بیان اهداف جمهوری اسلامی باید به گونهای عمل شود که جنبش را با اجماع جلو ببرد.
وی گفت: کشورهای عضو عدم تعهد حق دخالت در امور داخلی سایر کشورهای عضو را ندارند و این همان موضعگیری ما در مقابل سوریه است.
وزیر امور خارجه ادامه داد: تعداد زیادی از کشورهای عضو در این اجلاس بحث دلار را به صورت شفاف مطرح کردند و این موضوع نیز به نتیجه خوبی رسید که مرهون زحمات ریاستجمهوری در این زمینه هستیم.
وی اظهار کرد: بحث فلسطین در بیانیه که همیشه به عنوان قدس شرقی عنوان میشد این بار با عنوان قدس شریف مطرح شد و این موضوع نشان داد که این بحث از مسیر سنتی قبلی خود جدا شده است.
وزیر امور خارجه تصریح کرد: در کمیته فلسطین در اجلاس نم نیز 15 کشور در آن عضویت دارند که ریاست آن بر عهده ریاست اجلاس است. در این کمیته همیشه موضوعاتی مطرح میشد که سود چندانی نداشت اما با تشکیل کارگروه ویژه در وین به صورت عملیاتی موضوع فلسطین پیگیری میشود و مطالعه رفتارهای غیرقانونی رژیم صهیونیستی و نحوه مقابله با آنها و چگونگی ایجاد وحدت با گروههای مختلف فلسطینی مورد بحث قرار میگیرد.
پایان پیام/
نظر شما