خبرگزاری شبستان: در مطالب پیشین به انحراف اومانیسم از مبانیا ولیه و گام نهادن در مسیر انحطاط اشاره شد؛ اینکه اومانیسم با نگاه خاص خود به دین منجر به تولد پلورالیزم دینی شد و به جای آنکه ازدواج که در نگاه اسلام مایه آرامش زن و مرد است همجنس بازی را تبلیغ کرد همگی نشان از افتادن در ورطه ای دارد که چیزی جز فنا درا نتظار آن نیست...
اومانیسم سکولار با وجود مبانی و اصولی نظیر طبیعت گرایی انسان، محوری افراطی، مادی گرایی و حذف خدا از قاموس تفکر بشریت از فلسفه متعالی بی بهره است. مبداء و معاد در اومانیسم سکولار جز به ماده و جهانی فانی خلاصه نمی شود.
دنیا دار فراموشی است اومانیسم سکولار با غوطه ور شدن در خواسته های نفسانی مبداء و معاد حقیقی خلقت انسان را فراموش کرده است.
این در حالی است که بر اساس بینش اسلامی جهان تنها زینت است و مزرعه آخرت. نه می توان مزرعه را ویران کرد و تمامی خواسته های طبیعی انسان را سرکوب کرد و نه آنکه مزرعه را غایت هستی پنداشت. پ
ریشه مشکلات در نبود ایدئولوژی منسجم و هدفمند
بنابراین، از مشکلات اصلی اومانیسم سکولار به عدم بهره مندی از ایدئولوژی منسجم و هدفمند باز می گردد چراکه غایتی صحیح و عقلائی در حیات مبتنی بر اومانیسم سکولار تصویر نشده است.
بر اساس باور داشت اومانیسم سکولار اگر جهان، همین جهان طبیعی و انسان نیز بخشی از آن باشد و غایتی در کار خلقت نباشد؛ انسان به خود نهاده شده و تنها بهرهاش از هستی همین عمر محدود است؛ پس باید تا اندازه ممکن از لذتهای مختلف بهره گیرد و در نتیجه، هر گونه محدودیت و کاستن از دامنه لذتها عملی غیرعقلانی است، بهویژه وقتی جبران آن به دلیل محدودیت عمر میسر نباشد؛ پس بایستی قید و بندها را تا حد مقدور برداشت.
همسو با این باور باید از لذت های نفسانی مختلف بهره کامل برد با این مبنا اومانیسم سکولار همجنس بازی، روابط نامشروع، استعمال مواد مخدر و ... را تجویز می کند.
در اینجا این سوال مطرح می شود که آیا دفاع از آزادیهای فردی میتواند تا آنجا به افراط گراید که اخلاق و کرامت انسانی را خدشهدار کند؟ به نظر می رسد اومانیسم سکولار با تصور نادرست از اختیار و اراده آزاد اخلاق و کرامت انسانی را به بهائی ناچیز می فروشد.
در حالی که اخلاق، کرامت و جایگاه والای انسان از مهمترین آموزه ها در ادیان آسمانی است. در حدیثی معروف از نبی اکرم آمده است که فرمودند:انی بعثت لاتمم مکارم الاخلاق ( کنز العمال فی سنن الاقوال و الاعمال ح 5217).
من برانگیخته شده ام تا مکارم اخلاق را به اوج خود برسانم.
عزت از آن خدا و رسول (ص) است
بنابراین، حفظ کرامت و عزت مومنین از آموزهای اسلام است. مومن حق ندارد خود را حقیر و بی عزت کند چرا که عزت خاص خدا و رسول (ص) و مومنان است و باید در جهت تعالی و حفظ کرامت خدادادی خویش تلاش داشته باشد.
علاوه بر روایات در قرآن نیز درباره خدائی بودن عزت و حفظ عزت آمده است:
فَإِنَّ الْعِزَّةَ لِلَّهِ جَمِیعًا؛ ﴿النساء: ١٣٩﴾. و یا إِنَّ الْعِزَّةَ لِلَّهِ جَمِیعًا هُوَ السَّمِیعُ الْعَلِیمُ ﴿یونس: ٦٥﴾
و نیز آمده است: مَن کَانَ یُرِیدُ الْعِزَّةَ فَلِلَّهِ الْعِزَّةُ جَمِیعًا .... ﴿فاطر: ١٠﴾
میان حقوق و اخلاق رابطهای استوار برقرار است. باید و نباید اخلاقی و حقوقی ارتباطی تنگ با یکدیگر دارند خاصه در اسلام. با نادیده گرفتن اخلاق انسانی بی شک حقوق بشر اومانیسم سکولار نیز با چالش جدی مواجه است. اگر اخلاق رنگ باخت و کرامت انسانی خدشه دار شد حقوقی که برای انسان در اومانیسم سکولار تصور می شود نیز مصون از این کژاندیشی و افراط گرائی نیست.
از این رو
«پیآمد طبیعی جهانبینی اومانیستهای سکولار، گسترش آزادیهای فردی به بهای نابودی هنجارهای اخلاقی است».(مجله بازتاب اندیشه » بهمن 1382 - شماره 46 ، عنوان مقاله: اومانیسم سکولار و حقوق انسان).
پایان پیام /
نظر شما