به گزارش خبرگزاری شبستان از فارس، مهندس فریدون فعالی، مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فارس در نخستین کنفرانس بین المللی "نقش میراث فرهنگی در شکل گیری هویت ملی" میراث فرهنگی را بازمانده های مادی و معنوی جوامع گذشته ایرانی، اسنادی از هویت و داشته های فرهنگی و اجتماعی مردمانی دانست که در رهگذار تاریخ در شکوفایی و توسعه روابط میان دولت های هم عصر خود همت گماشته اند و گفت: میراث فرهنگی افکار و ایده های خود را با داشته های هنری و موازین مذهبی پیوند داده و بازتاب آن را در بناها و سایر اشکال فرهنگی نمودار ساخته اند.
این مقام مسئول با اشاره به اینکه فارس پهناور، قلب تپنده فرهنگ، تمدن و هویت ایران عزیزمان بوده و است، خاطر نشان کرد: در سده های پیش از تاریخ مردمان این دیار در دل کوه ها سکنی داشته و از سنگ، ابزارهای روزمره ی زندگی می ساختند.
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فارس با تاکید بر اینکه اشکفت گاوی در مرودشت فارس گواه بر این ادعاست که مردمان عصر سنگ به تولید و توزیع فرهنگ پیش از تاریخی با سرزمین های اطراف پرداخته و امروزه موجبات شگفتی باستان شناسان و پژوهشگران را پدید آورده است، اضافه کرد: روستای شمس آباد فارس نیز در سنوات مختلف پذیرای باستان شناسان و کاوشگران داخلی و خارجی بوده که به جستجوی کهن ترین روستای جهان پرداخته اند که پل ارتباطی از عصر روستانشینی به جامعه شهرنشین بوده است.
وی اظهار داشت: بر ژرفنای خاک کهن بیضا خرابه های شهری مدفون دیده می شود که روزگاری بالغ بر چهار هزار سال پیش پایتخت مردمانی بوده که دنیای گمشده آنها را چند صباحی است به رشته تحریر آورده اند، روستای ملیان یا همان انشان باستان که یکی از پایتخت های تمدن ایلام بوده است.
مهندس فعالی با اشاره به اینکه هر آنکس که در جهان بزرگ امروزی نامی از ایران و فارس شنیده، ستون های سر به فلک کشیده پارسه با نقش برجسته های دلفریب آن را می شناسد، از عظمت تخت جمشید می داند و تحسین معماران و هنرمندان این خاک را با هر زبان و گویش می سراید و می ستاید، افزود: سی نقش برجسته ساسانی در کنار شهرها و بناهای آن زمان، برگ هایی دیگر از هویت فرهنگی و هنری ساکنان خطه فارس دارد که هر یک با قلم و علم مورخان به ثبت و ضبط رسیده است.
این مقام مسئول تصریح کرد: با طلوع خورشید هدایت و طنین کلام الله مجید در آسمان کشورمان، فرهنگ دیرینه جامعه ایرانی با آموزه های زندگی ساز اسلامی ترکیب و انعکاس آن در لایه به لایه معیشت به ویژه بناهای شکوهمند مذهبی نمودار شد، مسجد جامع عتیق شیراز با 12 قرن قدمت و حرم مطهر حضرت شاهچراغ (ع) که نگین انگشتری این استان است که بازتاب توجه مردمان فارس به دین مبین اسلام و هویت مذهبی مبتنی بر عشق و ارادت به خاندان عصمت و طهارت را نمایش می دهد.
وی خاطر نشان کرد: مسجد وکیل، شکوهمند ترین مسجد ایران، امروزه آینه ای از جمال و کمال معماری میهنمان را در طاق مروارید کاشی های هفت رنگ و ستون های یکپارچه سنگی خود به عرضه گذاشته است.
این مقام مسئول با اشاره به اینکه اگر وقت اجازه می داد، در خصوص بیش از 2 هزار و 800 اثری صحبت به میان می آمد که هر یک برگی از هویت ملی و داشته های دیرینه ما در استان پهناور فارس است، اضافه کرد: امروزه جوامع پیشرفته، فرهنگ را به عنوان ابزاری جهت ارتباط با ملت ها انتخاب کرده اند و در ایجاد موزه ها و نمایش توانمندی ها و بازمانده های مکشوفه سرزمینشان تلاش می کنند.
مهندس فعالی با تاکید بر اینکه دولت ها می کوشند که با ابعاد فرهنگی داشته یا ساختگی، به جهانی شدن و رسیدن بر قدرت های سیاسی نائل آیند، اظهار داشت: هم آنان با کلیه ابزارهای سنتی و مدرن الکترونیکی به صورت محسوس یا غیر محسوس، معانی فرهنگی خود را به جهان معرفی و در استفاده از آنها در روابط دیپلماسی می کوشند.
وی دیپلماسی فرهنگی را به عنوان یک ابزار کار آمد در مهارت های ارتباطی در صحنه های سیاست خارجی، زمینه ساز ارتقا سطح روابط دولت ها خواند و افزود: صاحب نظران، افزایش روابط جهانی را در زبان واحد فرهنگی شناخته اند و سازمان جهانی جهانگردی در سال گذشته، بازدید از بناهای تاریخی و فرهنگی را پیوند دهنده جوامع دانسته و گردشگری را با شعار پیوند فرهنگ ها به جهانیان عرضه کرد.
مدیر کل میراث فرهنگی فارس همایش بین المللی "نقش میراث فرهنگی در هویت ملی" را محفلی در جهت بازشناسایی توانمندی های ایران در ورود به صحنه های نوین جهانی شدن با ادبیات فرهنگی دانست و افزود: امیدوارم این کنفرانس بین المللی زمینه همکاری بیشتر بخش تحقیق و اجرا را فراهم کند.
پایان پیام/
نظر شما