کشف آرامگاه کاشی کاری شده و کتیبه دار مسجد کشه سر

مدیر کل میراث فرهنگی گیلان از پایان پژوهش های باستان شناسی هیات گمانه زنی در شهر تاریخی ماسوله خبر داد و گفت: کشف آرامگاه کاشی کاری شده و کتیبه دار مسجد کشه سر از دستاوردهای این پژوهش است.

 

 امید عزیزی، مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گیلان با بیان اینکه پژوهش های باستان شناسی هیات گمانه زنی در شهر تاریخی ماسوله پایان یافته است، به خبرنگار شبستان گفت: در اواخر تیر هیاتی متشکل از باستان شناسان و پژوهشگران معماری، تاریخ، مرمت اشیا تاریخی و علوم میان رشته ای به سرپرستی بهروز همرنگ در ماسوله کاووش خود را آغاز کرده و به مدت 35 روز تحقیقاتشان را به پایان رساند.

 

 

وی با بیان اینکه در این تحقیقات ابتدا حوزه فرهنگی ماسوله مورد بررسی و شناسایی قرار گرفت، تصریح کرد: در محدوده ای به شعاع 30 کیلومتر محوطه های تاریخی و اسلامی، معادن و کانی های سطحی، جوش کوره و گدازه های فلزکاری و همچنین بقایای چند کوره تاریخی کشف شد.

 

عزیزی تاکید کرد: بخش عمده فعالیت این هیات مربوط به گمانه زنی در شهر تاریخی ماسوله بود که در طی عملیات حفاری در چند نقطه بقایای فرهنگی ادوار تاریخی تا دوران متاخر اسلامی به دست آمد.

 

مدیر کل میراث فرهنگی ادامه داد: بر اساس نتایج اولیه می توان گفت شهر تاریخی ماسوله از دوره ایلخانی آباد بوده اما شواهدی نیز موجود است که نشانگر سکونت فصلی و استقرار های غیر دائمی مربوط به دوره تاریخی و به ویژه عصر اشکانی است.

 

وی گفت: در بررسی محوطه های اقماری و روستای کهنه ماسوله علاوه بر وجود کوره های فلز کاری و قابلیت فن آوری و استحصال آهن، بقایایی از سفال های پراکنده دوره تاریخی، اوایل اسلام و با توزیع فراوانی بیشتر سفال های قرون میانه اسلام( قرون 5 تا 9 هجری) قابل دستیابی است.

 

عزیزی اضافه کرد: گستردگی معادن آهن و وجود کوره هایی که از دیرباز تا اواخر دور قاجاریه، ذوب این فلز و ساخت ابزار و ادوات زندگی روزمره و حتی ساخت تفنگ و توپ و تجهیزات نظامی در آن به انجام رسیده، نشانگر اهمیت تاریخی حوزه فرهنگی ماسوله است.

 

به گفته وی، با توجه به پیشینه آثار باستانی مکشوفه از گیلان که بخش اعظم آن مربوط به هزاره اول ق.م و ادوار گوناگون عصر آهن است، می توان ادعا کرد منابع اصلی ساخت ادوات جنگی، ابزار کشاورزی و ظروف فلزی نه تنها در خارج از مرزهای گیلان نبوده بلکه مواد اولیه آن در محدوده فعلی استان و به ویژه از حوزه فرهنگی ماسوله تامین می شده است که البته در ساخت وسایل متنوع تاثیرات فرهنگ های همجوار را نباید نادیده گرفت.

 

عزیزی با بیان اینکه یکی دیگر از دستاوردهای این هیات، گمانه زنی در جنوب ماسوله بقایایی از تدفین حداقل دو دوره بوده است، اظهار کرد: در داخل بعضی از گورها میخ های آهنی بلند و چهار گوش به دست آمد که این میخ ها در نزدیکی کتف، مچ پا و حتی در زیرجمجمه پیدا شده و احتمالا از این وسایل جهت کشتن افراد استفاده شده است.

 

وی افزود: این قبرها در لایه های فوقانی دارای معماری سنگ چین با پوشش سنگ تخت است و جهت تدفین نشانگر قدمت آنها و مربوط به دوره اسلامی است.

 

این مقام مسئول در میراث فرهنگی ادامه داد: قبور تحتانی به لحاظ معماری، اندازه و بقایای کشف شده از قبور قبل قدیم تر بوده اما اعلام نظر قطعی در مورد آنها منوط به انجام تحقیقات آزمایشگاهی است.

 

عزیزی با اشاره به کشف آرامگاه کاشی کاری شده و کتیبه دار مسجد کشه سر توسط این هیات، خاطر نشان کرد: در حین انجام عملیات مرمتی و بنا به ضرورت مطالعات باستان شناختی در کناره محراب گمانه ای کوچک ایجاد شد که منجر به کشف کف قدیمی این مسجد و کاشی کاری هفت رنگ و کتیبه دار مرقد آیت الله میر فاضل فاضلی شد که به سال 1320 هجری قمری فوت شده بود و ساخت این کاشی در رشت و توسط کارگاه کاشی سازی پور یوسف انجام شده بود.

 

وی اظهار داشت: نتایج و دستاوردهای پژوهش میدانی شهر تاریخی ماسوله پس از تکمیل و تدوین گزارش آن و انجام مطالعات آزمایشگاهی بر روی نمونه های سفالی، فلزات، و سرباره ها در آینده ای نزدیک در اختیار علاقه مندان به فرهنگ این مرز و بوم و پژوهشگران و گیلان شناسان گذاشته می شود.
 

پایان پیام/

کد خبر 169626

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha