خبرگزاری شبستان: شانزدهمین اجلاس جنبش عدم تعهد روز جمعه دهم شهریور ماه خاتمه یافت، این در حالی بود که بسیاری از رسانه های مطرح دنیا، به تحلیل های متفاوتی پرداختند و ابراز نگرانی کشور های غربی و اسراییل را در مورد نقش آفرینی فعال ایران در عرصه بین المللی بازتاب دادند. بسیاری از این رسانه ها به اهداف، برنامه ریزی ها وعملکرد فعال ایران به عنوان ریاست دوره ای این جنبش اشاره کردند ولیکن در این خلال مسایل و موضوعاتی نیز حاشیه ساز شد و البته خالی از ابهام و اغراق نبوده است.
دراین میان نگاه غرض ورزانه ومتعصبانه اسراییل، خودرا در جنگ های تبلیغاتی و فضا سازی های موهوم رسانه ای و همچنین تهدید ها و ترغیب ها برای کمرنگ کردن اجلاس نشان داد ولیکن با توجه به حضور بی نظیر کشور های عضو و سازمان های ناظر و همچنین حضور بان کی مون و محمد مرسی این دسیسه ها ناکام ماند و دغدغه ها وبرنامه ریزی ها واهداف ایران به ثمر نشست. البته باید خاطر نشان کرد استقبال فزاینده اعضای عضو و سازمان های ناظر بیشتر از حد تصورات و پیش بینی های دستگاه دیپلماسی کشور بود. صالحی در این باره تصریح کرد حضور بی نظیر کشور ها وسازمان های مدعو بیش تر از پیش بینی هایمان بود.
آمارها حاکی از آن است، بیش از 80درصد از رسانه های مطرح دنیا مشغول رصد اخبار و رویداد های این اجلاس بودند و ریاست جدید ایران را نقطه عطفی در تاریخ جنبش عدم تعهد تلقی کرده اند، همچنین راهبردها وعملکرد ایران با ضریب نفوذ ی بالا در کشور های عضو را مورد بررسی قرار داده اند .
روزنامه جروزالم پست که صفحاتی را به تاریخچه ی جنبش عدم تعهد و نقش ایران به عنوان ریاست دوره ای آن اختصاص داده بود، در گزارشی اعضای شرکت کننده وکیفیت برگزاری آنرا بی نظیر خواند وهمچنین به تحرک فعالانه ایران برای خروج از تحریم و انزوا به عنوان یک بازیگر مهم بین المللی پرداخت و در ادامه برگزاری این اجلاس را در جهت فضاسازی تبلیغاتی برای پیشبرد منافع هسته ای و غیر دمکراتیک ایران معرفی کرد .
آسوشیتد پرس هم در گزارشی حرکت ایران را سیلی محکمی به تحریم های سیاسی و اقتصادی آمریکا و شورای امنیت خواند وهمچنین شعار این گرد همایی جهانی را عاری سازی جهان از تسلیحات هسته ای قلمداد کرد و بامقایسه ی کشورمان با ژاپن دهه 1970 وجود ایران هسته ای را در سال های آتی پیش بینی کرد.
روزنامه نیورک تایمز نیز با اشاره به موضوعات مطروحه در اجلاس تهران تصریح کرد: "تلاش ایران در برگزاری این اجلاس بی نظیر بود و همچنین سخنان رهبر ایران پیگیری و پافشاری برای استفاده صلح آمیز هسته ای را نشان میدهد،
ابن روزنامه در ادامه، اشتراکات مصر و ایران بر سر موضوع فلسطین و ایجاد کرسی در سازمان ملل برای آن را مورد تاکید قرار داده و آن را به عنوان مهمترین موضوع اعلامی تلقی کرد.
این روزنامه همچنین طی مقاله ای نوشت: "محمد مرسی بازیگر نوظهور خاورمیانه ورهبر ایران تغییر ساختاری شورای امنیت را مورد تاکید قرار داده اند که این موضوع نشان دهنده نفوذ روز افزون کشور های در حال توسعه به جای چند کشور اروپایی وامریکاست. همچنین هردو آنها اعلام کردند تغییر مکانیسم تصمیم گیری در شورای امنیت ضروری و نیاز قرن بیست ویکم است. آیت الله خامنه ای در حضور بان کی مون ترکیب تصمیم گیری این نهاد بین المللی را ناعادلانه ویک دیکتاتور ی اشکار خواند.
فیگارو حضور بان کی مون را شکست سیاست های منفعلانه و منزوی کننده ایران دانست و برگزاری شانزدهمین دوره اجلاس توسط تهران را برای برون رفت ایران از تحریم های منطقه ای وجهانی بسیار حایز اهمیت قلمداد کرد.
در ادامه باید یاد آوری کرد واکنش و بازتاب سخنان رهبری، بیانیه اختتامیه تهران و در کل دستاورد های اجلاس جنبش نم از مهمترین موضوعات بررسی شده در این رسانه هاست که به گزیده ای از آن اکتفا کردیم. ولیکن موضوع دیگری که بسیار خبرساز شد ترجمه اشتباه سخنرانی محمد مرسی توسط مترجم صدا و سیما بود.
دراین رابطه شبکه الجزیره که مجرای اصلی اخبار و رسانه در جهان عرب است، برنامه ای را به اشتباهات مترجم ایرانی و بسط اختلاف مصر و ایران روی موضوع سوریه اختصاص داد، همچنین در ادامه به عصبانیت و واکنش شدید مرسی و مقامات رسمی بحرین و احظار سفیر ایران در بحرین پرداخت.
در ادامه روزنامه الاهرام مصر به انتشار بیانیه ای از طرف سازمان خبر نگاران بدون مرز دست زد که باعنوان محکومیت تحریف سخنرانی مرسی پر بیننده شد. و در ادامه اشاره ای به طرح دعوی از طریق نهاد های بین المللی علیه ایران داشت، همچنین سی ان ان در بخش های عربی و انگلیسی زبان به بحران مصر و ایران برسر تحریف و ترجمه سخنرانی مرسی پرداخت.
این موضوع شاید به عذرخواهی رسمی مقامات دیپلماتیک از مرسی و کشور بحرین منجر شود، اما نکته حایز اهمیت این است که نباید با اشتباهات سهوی، این قبیل فرصت های بزرگ را که تمامی نگاه ها را به سویمان جلب کرده است تحت شعاع قرار داد و موجبات بی اعتمادی تدریجی برخی کشورهارا حاصل نمود .
ناگفته پیداست که هزینه ها و برنامه ریزی های صورت گرفته برای ایجاد چنین فرصتی بسیار بالاست و همچنین مکانیسم منظم و باشکوه آن ومشارکت و استفاده از تمامی ظرفیت ها ی ارگان های دولتی اعم از نظامی و انتظامی و امنیتی و شهری، سطح این اجلاس را بالا برده است، پس به تبع آن افزایش ضریب اشتباه در اینگونه مواقع خسارات جبران ناپذیری را همراه دارد . هم اکنون دستگاه های دیپلماتیک کشور باید به دنبال راهکاری برای حفظ اعتماد و آبروی کشور و سهوی نشان دادن این اشتباه باشند تاکمی از هجمه های رسانه ها و تبلیغات منفی و غلوها و همچنین تحت الشعاع قرار دادن این موفقیت بین المللی بکاهند.
پایان پیام/
نظر شما