نداشتن شبکه فرهنگی قوی؛ چالش امروز مساجد

چرا درب تعدادی ازمساجد بسته است یا نماز صبح در آن اقامه نمی شود و کارکرد لازم را ندارند؟ در این حوزه باید فرهنگ سازی شود. اصحاب رسانه باید الگوها را ارایه دهند و مساجد در شبکه ای منسجم از اقدامات هم مطلع شوند.

خبرگزاری شبستان: مسجد یکی از پایگاه های ترویج فرهنگ عمومی دینی است. متاسفانه در حال حاضر فرهنگ عمومی جامعه ما در مورد مساجد و کارکردهای آن از فرهنگ اصیل ایرانی اسلامی فاصله گرفته که این مسئله یک چالش بزرگ است؛ فاصله بین نقطه موجود و نقطه مطلوب بسیار زیاد است.

 

به همین دلیل برنامه ریزی عملیاتی دو ساله ای برای رفع این مسئله در مرکز رسیدگی به امور مساجد انجام شد و شش چالش عمده برای این مسئله احصا و برای رفع آن برنامه ریزی صورت گرفت. باید فعالان و ارکان مساجد را توانمند کنیم؛ اگر امام جماعت توان لازم را در مواجهه با مردم داشته باشد و همه کار خود را فقط اقامه نماز جماعت نداند و مسجد را به مرکز مشاوره مردم، مامن بچه ها، مربی مردم و محور خدمات محل تبدیل کند. هیئت امنای مساجد یا خدام باید خوش اخلاق و خوش برخورد باشند و در پی رفع بخشی از مشکلات مردم باشند.

 

مشکل و چالش دوم نداشتن شبکه فرهنگی قوی است. مساجد خوب و موفقی داریم که کارهای موفقی انجام می دهند اما از برنامه ها و اقدامات همدیگر خبر ندارند. اگر شبکه های نرم افزاری(نه صرفاً کامپیوتری بلکه ارتباطی) خوب داشته باشیم، تبادل تجربیات در این زمینه می تواند کارساز باشد، به همین دلیل شبکه سازی برای مساجد استان کار دوم ما است. الگوسازی وظیفه و برنامه دیگر امور مساجد است.

 

نبود کار شبکه ای و ارتباطی باعث شده که معرفی خوبی صورت نگیرد و رسانه ها نیز نسبت به کار آنها بی اطلاع باشند. اگر این کار صورت گیرد، هم الگونمایی و هم الگوسازی صورت گرفته است و سایر مساجد می توانند به سوی این تراز ها حرکت کنند.

 

باید تلاش کنیم مساجد مامن بچه ها، نوجوانان و جوانان باشد و آنها در مسجد با یک پدر مهربان، مشاور دلسوز و امین روبه رو باشند، بتوانند مشکلات علمی و تحصیلی خود را رفع و تفریحات سالم خود را در مسجد یا حاشیه مسجد انجام دهند.

 

فرهنگ سازی یکی دیگر از وظایف مساجد و مشکلات احصا شده در حوزه فرهنگ عمومی است. مسجد یکی از پایگاه های ترویج فرهنگ عمومی دینی است، چرا که مخاطب آن از هر صنف و جنسیت در هر شرایط سنی حضور پیدا می کند؛ اما متاسفانه اکنون هم مردم مطالبات به روزی از مساجد ندارند، هم خود اهل مسجد از امام مسجد مطالبه به روز ندارند و هم امام جماعت از خود مطالبه مشخصی ندارد. به همین دلیل است که درب تعدادی از مساجد بسته است و گاه در طول روز دو یا سه ساعت باز می شود و نمازهای صبح در آن اقامه نمی شود و کارکردهای لازم را ندارند؛ در این حوزه باید فرهنگ سازی صورت گیرد و اصحاب رسانه می توانند به ارائه الگوها پرداخته مثلاً یک الگوی تعامل درست مسجد و مدرسه را معرفی کنند.

 

چالش دیگر هماهنگ سازی نهادهای درون و بیرون مساجد است. نهادهایی بیرون از مسجد در امور مساجد فعالیت می کنند مانند سازمان اوقاف و امور خیریه که در تلاش برای هماهنگی و ارتباط این نهادها با هم هستیم. آماده سازی خود مرکز رسیدگی به امور مساجد از دیگر اهداف و برنامه های این مرکز است؛ چرا که مرکز هنوز آن جایگاه لازم را پیدا نکرده است و باید بتواند خود را از نظر نیرویی، کار کارشناسی، توانمندسازی و ...به جایگاهی برساند که بتواند به عنوان یک مرکز تاثیرگذارتر فعالیت کند. اگر این کارها صورت گیرد، باتوجه به اینکه تهران مرکزیت کشور را دارد توان الگودهی به همه کشور را دارد و می توان امیدوار بود که طی چند سال آینده تحول مثبتی در حوزه مساجد در کشور صورت گیرد.

حجت الاسلام حمید آقایی، معاون فرهنگی مرکز رسیدگی به امور مساجد کشور

پایان پیام/

کد خبر 168496

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha