مرز شنونده موسیقی با پاپ در کشور ما مخدوش است

متبسم با تاکید بر اینکه خواننده در تاریخ کنسرت ایران بسیار جوان است و بیشتر در گذشته برای خواص اجرا می‌شده است،گفت:شنونده موسیقی ما هنوز تفکیک‌شده نیست، مرز شنونده موسیقی با پاپ در کشور ما مخدوش است.

به گزارش خبرنگار شبستان، نشست خبری گروه دستان با حضور سالار عقیلی، خواننده حمید متبسم، سرپرست گروه، سعید فرج‌پوری، آهنگساز، حسین بهروزی‌نیا آهنگساز ومحمد حسین  توتونچیان، مدیر شرکت فرهنگی و هنری ققنوس پیش از ظهر امروز یکشنبه 12 شهریور در تالار وحدت برگزار شد.

 

 

در ابتدای این نشست، توتونچیان، مدیر انتشاراتی ققنوس درباره جزئیات برگزاری این کنسرت گفت: کنسرت گروه دستان به آهنگسازی حسین بهروزی‌نیا و سعید فرج‌پوری در دو بخش برگزار می‌شودکه بخش اول در دو قسمت ابتدا گروه‌نوازی بدون کلام و سپس باکلام با صدای سالار عقیلی و اجرای دریای بی‌پایان به پایان می‌رسد. در بخش دوم این کنسرت که آهنگسازی سعید فرج‌پوری است چهار تصنیف زیبا اجرا خواهد شد.

 

در ادامه این نشست، فرج‌پوری، درباره آهنگسازی و اجرای کنسرت در گروه دستان گفت: سیاست گروه دستان بر این پایه بوده که کارهای گروه متنوع باشد و با توجه به برنامه‌هایی که در کار گروهی دستان است آهنگسازی در بین اعضای گروه تقسیم می‌شود و هر کدام از اعضای گروه اثری دارند، پیشنهاد می‌دهند و با رأی گروه به اجرا درمی‌آید.

وی سپس افزود: کارهای جدیدی که در ایران اجرا می‌کنم سعی می‌شود که در ایران ضبط و منتشر شود.

 

وی از انتشار آلبوم میخانه خاموش با صدای سالار عقیلی خبر داد و گفت: این اثر، اثر جدیدی است که در دستگاه ماهور و اصفهان بعد از اجرای کنسرت گروه دستان در شرکت ققنوس منتشر می‌شود.

 

در ادامه این نشست حمید متبسم، سرپرست گروه دستان درباره فاصله افتادن بین اجراهای گروه دستان گفت: آهنگسازی روحش با تولید انبوه مغایرت دارد، هر کدام از اعضای گروه دستان به عنوان آهنگساز پرکار هستند نه کم کار، نمی‌توان گفت با خواندن درس آهنگسازی هر کسی می‌تواند یک اثر جدید خلق کند. قبل از اینکه یک اثر هنری از فیلتر اجتماع رد شود باید از دل هنرمند رد شود، ممکن است ما هم آثاری داشته باشیم اما به لحاظ کیفیت در آن حدی نباشد که ارایه شود.

 

حسین بهروزی‌نیا، نوازنده بربط و آهنگساز گفت: هر وقت ما در صحنه هستیم مردم انتظار دارند قطعاتی از گذشته را نیز اجرا کنیم. اجرای قطعات جدید در بخش اول هر کنسرت برای مردم سخت است برای همین ما تصمیم گرفتیم جدا از قطعات بی‌کلام دو قطعه‌ (دریای بی‌کران) که اجرا شده و مردم از آن استقبال کردند را در بخش اول این کنسرت با صدای عقیلی اجرا کنیم.

 

وی سپس خاطرنشان کرد: بیشتر آثار من مثل آلبوم بربط، وجد، سه‌نوازی، از سنگ تا الماس همه تک نوازی و بی‌کلام بوده‌اند، اما در گروه دستان نیز کار بی‌کلام داشته‌ام، در این کنسرت بیشتر کار گروه‌نوازی است و گروه با سازهای کوبه‌ای آثار بی‌کلام را اجرا می کند.

 

در ادامه این نشست، حمید متبسم، درباره بداهه‌نوازی در کنسرت گروه دستان اظهار داشت: با توجه به مدت زمانی که اجرای صحنه ای داریم قطعاتی برای رپرتوار انتخاب می‌شود که دست ما برای بداهه‌نوازی لابه‌لای قطعات باز است، اما اساس کار بر آهنگسازی بهروزی‌نیا و فرج‌پوری بوده است.

 

متبسم همچنین درباره همراهی سالار عقیلی در اجراهای داخلی گروه دستان نیز گفت: اصلا با مفاهیمی مثل خواننده‌محوری موافق نیستم، موسیقی آوازی نوعی از موسیقی ارزشمند نه تنها در ایران بلکه در دنیا است، آنچه به عنوان خواننده‌سالاری مطرح است، مشکل شنونده است. خواننده در تاریخ کنسرت ایران بسیار جوان است و بیشتر در گذشته برای خواص اجرا می‌شده است، به همین دلیل شنونده موسیقی ما هنوز تفکیک‌شده نیست، مرز شنونده موسیقی با پاپ در کشور ما مخدوش است، اگر عمیق با موسیقی ارتباط داشته باشیم به کلام نیاز نداریم و ساز برای ما کلام است.

 

وی افزود: توجه بیش از اندازه شنونده به خواننده و نامش باعث می‌شود خواننده‌سالاری در موسیقی ما مطرح شود اما اگر موسیقی ما را با کلاسیک اروپایی مقایسه کنید می‌بینید که نوازنده در آن نوع موسیقی ارجحیت دارد.

 

وی سپس درباره همکاری با سالار عقیلی نیز گفت: سالار عقیلی را به دلیل اینکه هم حجم صدا و هم منطقه صوتی خیلی خوبی دارد، انتخاب کرده ام؛ البته همکاران ما در گروه دستان سال پیش نیز متناسب با صدای همایون شجریان قطعاتی را نوشته بودند که اجرا شد، باید قطعه‌ای که نوشته می‌شود هم از نظر حسی، تکنیکی و منطقه صوتی خواننده هماهنگ باشد، چیزی که به غلط در موسیقی ما رایج شده این است که هر خواننده بخواهد با صدای بالا بخواند. برتری این نیست که خواننده را بر اساس فرکانس صدای بالا مقایسه کرد.

 

در ادامه سالار عقیلی، در مورد همکاری با گروه دستان و اجرا در این کنسرت گفت: پیشنهاد این کار را آقای فرج‌پوری چهار و پنج ماه پیش به من دادند و من از طریق اینترنت از چهار ماه پیش تمرین این کار را آغاز کردم.

 

وی افزود: گروه دستان به لحاظ اینکه بهترین گروه موسیقی در ایران و دنیا است و هر کدام از نوازندگانش در یک جای دنیا سکونت دارند وقتی قرار است، کنسرتی شکل بگیرد از اقصی نقاط دنیا این گروه 10 روز قبل از اجرا یکجا جمع می‌شوند و تمرین خود را آغاز می‌کنند. برای اجرای این کنسرت من یک هفته همراه با گروه تمرین کردم و تمرین‌های گروه دستان با جدیت تمام انجام می‌شود.

 

 

سالار عقیلی سپس افزود: برای اجرای این کنسرت روزی هفت ساعت تمرین می‌کردیم، کار ضبط این اثر دیشب به پایان رسید و به زودی CD‌ کار با عنوان «میخانه خاموش» از سوی انتشارات ققنوس منتشر می‌شود.

 

این خواننده سپس تصریح کرد: وقتی من با گروه دستان به اجرا می‌روم کار خودم را انجام می‌دهم چرا که این گروه کارش را درست انجام می‌دهد.

 

وی در مورد قطعات آوازی کنسرت گروه دستان نیز گفت: آوازی که من در این کنسرت می‌خوانم شعری از هوشنگ ابتهاج است که سه ماه است بر روی آن کار کرده‌ام. در بخش اول کنسرت قطعات آوازی در ابتدا ساخته بی‌کلام بهروزی‌نیا اجرا می‌شود، سپس در دستگاه نوا من به صحنه می‌آیم و قطعه میخانه خاموش را با شعری از اخوان ثالث اجرا خواهم کرد. بعد از آن بخش دوم کنسرت را با غزل در اوج آرزو از هوشنگ ابتهاج با ساز بربط اجرا خواهم کرد و پس از آین یک چهار مضراب که ادامه آواز را بر پایه چهار مضراب اجرا می‌شود و بعد تصنیف غم دوست با شعری از سیاوش کسرایی در دستگاه ماهور و سپس وارد دستگاه بیات اصفهان می‌شویم و تصنیف احوال دل را با غزلی از مولانا اجرا خواهیم کرد. سپس آواز سوز و گداز با سازهای گروه اجرا می‌شوند و سرانجام قطعه پایانی کنسرت شعری از مولانا با نام راز من اجرا خواهد شد.

 

در ادامه این نشست، حمید توتونچیان، مدیر انتشاراتی ققنوس درباره ضبط اجرای گروه دستان گفت: تولید آلبوم این اجرا دیشب به پایان رسید و به زودی منتشر می‌شود. قطعات این آلبوم 100 درصد جدید است.

 

توتونچیان از انتشار DVD‌ تصویری کنسرت گروه دستان در اسفندماه خبر داد و گفت: این DVD‌ با تصاویری از کنسرت شیراز، تمرین‌های گروه دستان در منزل سالار عقیلی و پشت صحنه‌های اجرا است که تلاش شده است که DVD‌ باکیفیت، جامع و کامل باشد. کارگردانی این اثر را نیز مسعود فروتن بر عهده دارد.

 

در ادامه نشست، بهروزی‌نیا، درباره همکاری اعضای قدیمی گروه دستان که از این گروه خارج شده‌اند، گفت: اگر دستانی وجود دارد حضور هنرمندانی مثل کیایی‌نژاد، کلهر، علی‌نژاد تأثیر خیلی بالایی بر آن داشته است، سهم این هنرمندان در پیشرفت گروه دستان بسیار زیاد بوده، در سال‌هایی هر کدام از این هنرمندان به دلایلی از گروه خارج شدند اما این گروه به کار خود ادامه داده است اما من به شخصه باید این را بگویم که نسبت به همکاران‌ گذشته‌مان در گروه دستان بی‌تفاوت بوده‌ایم، ما می‌توانستیم در کنسرت‌های ایران از این نوازندگان در اجرای گروه دستان به عنوان نوازنده میهمان دعوت کنیم اما کوتاهی کردیم.

 

حمید متبسم نیز در این نشست گفت: انواع کارهایی که در دوره‌های مختلف در گروه دستان انجام شده است هر یک شاخص‌هایی دارد،  خلق اثر هنری زمان‌بر و احتیاج به مطالعه و تفکر دارد، مسئولیت آهنگسازی در گروه دستان بر عهده هر عضو است، اگرچه ما نسبت به کار هم نظر می‌دهیم اما در دو سال گذشته طوری بودیم که هر کس کار خودش را برای خودش انجام بدهد اما با این کنسرت دور جدیدی از فعالیت‌های گروه دستان آغاز شده است که باید منتظر نتایج آن بود.

 

پایان پیام/

 

 

کد خبر 168236

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha