بحران سوریه بدون مشارکت جمهوری اسلامی قابل مهار نیست

توجه رهبران جنبش عدم تعهد درنشست تهران نسبت به بحران سوریه وتدوین سازوکارهایی از سوی ایران برای کمک به حل بحران سوریه نشان می‌دهد که این بحران بدون مشارکت جمهوری اسلامی قابل مهار نیست.

به گزارش خبرگزاری شبستان، روزنامه تهران امروز در سرمقاله امروز 12 شهریور با عنوان جنبش عدم تعهد و بحران سوریه به قلم حسن هانی زاده به بررسی بحران در سوریه و تاثیر اجلاس در این بحرانن پرداخته است که به شرح زیر است:

توجه رهبران جنبش عدم تعهد درنشست تهران نسبت به بحران سوریه وتدوین سازوکارهایی از سوی ایران برای کمک به حل بحران سوریه نشان می‌دهد که این بحران بدون مشارکت جمهوری اسلامی قابل مهار نیست. اوضاع میدانی وسیاسی سوریه پس از 18 ماه در گیری های خونین شهری به یک نقطه حساسی رسیده و باید این بحران با مشارکت جنبش عدم تعهد وبا هزینه کمتری حل شود.

هر چند دولت سوریه درعرصه های میدانی موفقیت‌هایی برای سرکوب گروه های تروریستی و سلفی داشته اما در ابعاد سیاسی با فشارهای شدیدتری از سوی آمریکا، غرب و برخی کشورهای منطقه‌ای مواجه بوده است.

درنشست اخیررهبران جنبش عدم تعهد موضوع سوریه از موضوعات محوری بود زیرا جمهوری اسلامی ایران با توجه به حجم توطئه علیه دولت سوریه تلاش کرد تا با ارائه سازوکارهای مفید و منصفانه این کشور را با آسیب کمتری از این بحران نفسگیر خارج کند. تشکیل یک گروه تماس با شرکت کشورهای تاثیرگذار منطقه، کمک به بر قراری آتش بس و تشویق گروه‌های درگیر به انجام یک گفتمان ملی، ارسال کمک‌های انساندوستانه به مردم سوریه وتشکیل یک دولت وحدت ملی بخشی از سازوکارهای عملیاتی ایران برای برون رفت سوریه از بحران فعلی تلقی می شود.

هیات سوری شرکت‌کننده در نشست جنبش نم به ریاست وائل نادر الحلقی نخست وزیر این کشور، این طرح را بسیار عملی ومنصفانه توصیف کرد و آمادگی دولت سوریه را برای اجرایی کردن آن اعلام داشت. اما متاسفانه مشکل سوریه تنها به‌وجود مجموعه‌های مسلح سلفی خلاصه نمی‌شود بلکه هر یک از کشورهای منطقه به‌صورت نیابتی وبا اهداف خاصی وارد بحران داخلی سوریه شده‌اند. عربستان وقطر به نیابت از آمریکا وغرب وترکیه به نیابت از ناتو در تشدید بحران سوریه نقش تخریبی ایفا کرده‌اند زیرا هدف آمریکا و ناتو، سرنگونی دولت ضد‌صهیونیستی بشار اسد، قطع محور تهران- دمشق – بیروت و تشکیل یک دولت دست نشانده در دمشق است.

ایران به عنوان یکی از کشورهای مهم منطقه تلاش کرد تا از رهگذر رایزنی با رهبران گروه‌های غیرمسلح سوریه راهکاری برای برون رفت سوریه از بحران فعلی ارائه دهد اما ظاهرا مجموعه های تروریستی که آنان نیز به نیابت از سوی کشورهای خارجی وارد نبرد با دولت سوریه شده‌اند مایل به حل این بحران نیستند. در جریان شانزدهمین نشست سران جنبش عدم تعهد در تهران، جمهوری اسلامی با رایزنی های فشرده با رهبران کشورهای مهم عضو جنبش و نیز بان‌کی‌مون، دبیر‌کل سازمان‌ملل متحد طرح خود را در مورد بحران سوریه در اختیار آنان قرار داد. به موجب این طرح کشورهای موسوم به گروه تماس پس از شکل‌گیری به الاخضر الابراهیمی فرستاده جدید دبیر کل سازمان ملل به سوریه کمک خواهند کرد تا پس از بر قراری آتش‌بس در سراسر سوریه همه گروه‌های درگیر را به یک نشست مقدماتی دعوت کند. در این نشست که ممکن است حتی در تهران نیز صورت بگیرد دولت ونیروهای اپوزیسیون نقطه نظرات خود را در باره شاکله و ساختار حکومت آینده سوریه بیان کنند. به موازات آن کمک های انسان‌دوستانه برای مردم سوریه ارسال شود وپناهندگان به تدریج به شهرهای خود باز گردند. این طرح مورد موافقت اغلب کشورهای شرکت‌کننده در نشست سران کشورهای عضو جنبش عدم‌تعهد قرار گرفت زیرا دبیر کل سازمان ملل صریحا اعلام کرد که بحران سوریه باید از رهگذر سازوکارهای سیاسی مهار شود. لذا اکنون ایران که برای یک دوره 3 ساله ریاست جنبش عدم تعهد را به عهده گرفته از امکانات وظرفیت‌ها ی بالایی برای حل بحران سوریه بر خوردار است ومی تواند این ظرفیت‌ها را در راستای کمک به صلح منطقه وجهان به کار گیرد.

هیات سوریه نیزمایل است تا در چارچوب جنبش عدم‌تعهد بحران این کشور با فرمول و سازو کارهای ایران حل شود مشروط بر اینکه اولین گام عملیاتی ساختن این طرح توقف جنگ در سوریه باشد. اکنون دولت سوریه به لحاظ میدانی ابتکار عمل را در شهرهای مهم این کشور مانند حلب، حمص، ادلب، درعا، اعزاز ودیر الزور به دست گرفته وبه نظر می رسد با توجه به ناکامی آمریکا وغرب در سرنگونی نظام بشار اسد طرح ایران مورد پذیرش همه بازیگران عرصه‌های سیاسی سوریه قرار خواهد گرفت. تنها موردی که در مسیر طرح ایران قرار دارد مسئله حضور گسترده نیروهای القاعده و وهابی‌ها در سوریه است که این مجموعه‌ها حتی با گروه های مسلح داخلی سوریه نیز سازگاری ندارند. متاسفانه آمریکا،عربستان،قطر وترکیه از ماه‌ها پیش به دلیل ضعف تاکتیکی ونظامی ارتش موسوم به آزادی‌بخش سوریه شمار زیادی از عناصر القاعده را از عراق، تونس، یمن ولیبی واز طریق مرز مشترک ترکیه وسوریه به این کشور منتقل کردند واین مجموعه‌ها به طور سرخود و بی‌هدف در قتل‌عام مردم سوریه مشارکت دارند. لذا اکنون همه نگاه‌ها متوجه تهران است تا جهان بار دیگر شاهد تحرک دیپلماتیک ایران در چارچوب جنبش‌نم باشد زیرا مدیریت 3 ساله ایران بر این مجموعه مهم موجب خواهد شد تا بسیاری از بحران‌های منطقه با مدیریت ایران با نقشه راه ایران مهار شوند. 
پایان پیام/

کد خبر 168085

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha