فؤاد ایزدی، استادیار دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران با اشاره به برگزاری شانزدهمین اجلاس جنبش غیرمتعهدها در ایران به خبرنگار سیاسی شبستان گفت: اجلاس شانزدهم در مقایسه با اجلاسهای گذشته نم در سطح شرکتکنندگان بالاتر بوده است و در نهایت اعضای نم حضور پررنگتری داشتهاند.
وی با بیان اینکه بحث ایران یکی از بحثهای داغ امروز دنیا است، اظهار کرد: اگر رسانههای جهان را رصد کنیم میبینیم که همواره یکی از موضوعات اصلی خود را مباحث مربوط به ایران قرار میدهند و معمولا رسانههای غربی به شدت در این زمینه منفی عمل میکنند.
ایزدی ادامه داد: طبیعی است وقتی این تعداد کشور در دنیا در چنین سطحی در اجلاس نم در تهران حضور پیدا میکنند میخواهند یک «نه» بزرگی را به همجه آمریکا و چند کشور غربی که نسبت به ایران دارند، بدهند و یک نوع اعلام همبستگی با ملت و دولت ایران را اعلام کنند.
وی یادآور شد: نکتهای را که مقام معظم رهبری در مورد پیچ تاریخی عنوان داشتند موضوعی است که ما در دنیا و به ویژه در شرایط کنونی شاهد آن هستیم و یکی از نشانههای این پیچ تاریخی این است که در وضعیت کنونی دنیا کشورها به سمت این میروند که در حوزه سیاست خارجیشان مستقل باشند.
وی تأکید کرد: اینکه جمهوری اسلامی ایران در رأس نم قرار میگیرد یکی از نشانههای این تغییرات در وضعیت سیاسی دنیا است که باید با توجه به فرصتی که در اختیار وزارت خارجه و دیگر دستگاههای مرتبط در این زمینه قرار میگیرد از این فرصت استفاده مطلوب شود.
استادیار دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران بیان کرد: این فرصت فرصتی نیست که همیشه اتفاق بیفتد. با توجه به اینکه ما سه سال در رأس نم قرار میگیریم و اینکه بخواهیم دوباره در رأس این تشکل قرار گیریم چند دهه طول میکشد، لذا باید از این فرصت محدود استفاده کنیم.
وی گفت: با توجه به هجمههایی که نسبت به ایران در چند سال گذشته صورت گرفته است و وضعیت فعلی چه از لحاظ فشارهای اقتصادی و سیاسی و چه از لحاظ شرایط فعلی جهان وضعیت کمسابقهای است لذا همزمانی این شرایط با مدیریت ایران در نم فرصتی است که باید برای مقابله با این فشارها از آن استفاده شود.
ایزدی خاطرنشان کرد: از وزارت خارجه و دستگاههای مربوطه این انتظار میرود که از این فرصت نه تنها در حوزه دیپلماسی سنتی بلکه در حوزه دیپلماسی عمومی نیز استفاده کنند.
وی با بیان اینکه باید برنامهریزیهای جدیتری و عمیقتری در مورد مدیریت ایران بر این جنبش از سوی وزارت امور خارجه صورت گیرد، تأکید کرد: زمان آن رسیده است که جمهوری اسلامی ایران در حوزه دیپلماسی عمومی حضور جدیتر داشته باشد و با توجه به موقعیتی که ایران دارد رهبری نم قطعا یک تریبون و یک بلندگو برای کشورمان است.
وی تأکید کرد: جمهوری اسلامی ایران باید از این جایگاه برای رساندن پیاماش و تأثیرگذاری بر افکار عمومی کشورهای نم و حتی خارج از نم استفاده کند.
وی ادامه داد: ایران میتواند با مدیریت نم رفتار خیلی از دولتهایی را که تحت تأثیر فشار افکار عمومی خودشان هستند با تأثیرگذاری بر افکار عمومی کشورهایشان تغییر دهند زیرا جهان به سمت مردمسالاری پیش میرود و از این لحاظ افکار عمومی در دنیا اهمیت بیشتری پیدا میکند.
وی همچنین در پاسخ به این سوال که با توجه به مباحث مطرحشده در شانزدهمین اجلاس نم و تأکید برخی سران کشورها مبنی بر تغییر ساختار سازمان ملل متحد و همچنین لغو حق وتو گفت: یکی از نکاتی که باید به آن توجه شود این است که ایران یکی از اولین کشورهایی بوده است که به ساختار سازمان ملل و شورای امنیت نقد داشته است و این نیز به تجربهای برمیگردد که ما در زمان جنگ تحمیلی داشتیم.
وی ادامه داد: آمریکا سالها از شورای امنیت برای حمایت از صدام علیه ما استفاده کرد و ما در آن زمان معتقد بودیم که شورای امنیت باید در خدمت صلح جهانی باشد نه در خدمت جنگافروزترین کشورهای دنیا.
ایزدی خاطرنشان کرد: نقدی که ما در آن زمان داشتیم اکنون در سخنرانی سران کشورها و وزرای امور خارجه به وضوح قابل مشاهده بود و کمتر سخنرانیای را در این اجلاس شاهد بودیم که از این شعارها و نکاتی که جمهوری اسلامی ایران پیشاپیش میداد، تهی باشد.
وی اضافه کرد: شعارهای جمهوری اسلامی ایران نه تنها از سوی اکثر قریب به اتفاق کشورهای دنیا و نه تنها در مجموعه نم بلکه خارج از نم و کشورهای اروپایی نظیر آلمان، کشورهای آسیایی نظیر ژاپن و کشورهای آمریکای لاتین نظیر برزیل داده میشود و بیشترین نقد را این کشورها به شورای امنیت دارند.
وی با بیان اینکه این نقد فقط مختص اجلاس جنبش نم نیست، گفت: شاید اجلاس شانزدهم با عنوان اتفاق تاریخی به دلیل سطح شرکتکنندگان و نوع شرکتکنندگان محسوب شود اما باید بگوییم مواضعی که سران این کشورها نظیر آقای مرسی رییسجمهور مصر در این اجلاس مطرح کردند نیز خودش جای تأمل دارد.
وی اضافه کرد: سخنرانی آقای مرسی در چند حوزه تکرار مواضع ایران بود یعنی آنجایی که وی از حقوق مردم فلسطین و بحث مقاومت و همچنین بحث مقابله با زیادهخواهیهای اسراییل سخن گفت و بحث نقد ساختار سازمان ملل را مطرح کرد موضوعی بود که همواره جمهوری اسلامی ایران بر آن تأکید کرده و میکند.
وی اضافه کرد: مصر که یکی از کشورهای همپیمان آمریکا است اکنون شعارهای ضد آمریکایی میدهد پس ما میتوانیم به این امیدوار باشیم که جهان در پیچ تاریخی به سر میرود.
استادیار دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران تصریح کرد: سخنرانی نخستوزیر هند و تأکید وی بر حمایت از فلسطین و انتقاد از ساختار سازمان ملل نیز از دیگر نکات قابل توجه اجلاس شانزدهم بود.
وی اضافه کرد: این نکات نشان داد شعارهایی که جمهوری اسلامی ایران در طول سی و چند سال اخیر میدهد شعارهایی است که در حال حاضر از سوی کشورهایی که در آنها مردمسالاری حاکم است، داده میشود و این موضوع نشاندهنده این است که دولتها و کشورها همپیمان و همصدا با جمهوری اسلامی ایران شدهاند.
پایان پیام/
نظر شما