تصویب قطعنامه بین المللی حقوق ادیان، سیاسی نشود

عضو هیئت علمی گروه حقوق و معاون پژوهشی دانشگاه تهران نسبت به سیاسی شدن تصویب قطعنامه حقوق ادیان هشدار داد و گفت: در این اوضاع آشفته بین المللی که قدرت حرف اول را می زند، اگر تصویب قطعنامه سیاسی شود، می بازیم.

به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، عضو هیئت علمی گروه حقوق و معاون پژوهشی دانشگاه تهران، امروز(12بهمن) در سلسله نشست تخصصی حقوق ادیان، راهکارها و راهبرد بین الملل مقابله با توهین به ادیان که در پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی برگزار شد، با بیان این که کمیته حقوق و سیاست برای پیشگیری از توهین به ادیان لنگ است، تصریح کرد: نه از حقوق و نه از ابزار سیاست می توان استفاده کرد و تکیه بیش از اندازه به حقوق و سیاست برای پیشگیری از توهین به ادیان و مذاهب راه به جایی نمی برد.


وی افزود: راهکار و راهبردی که بشود آن را راهبرد جدی حقوقی در عرصه بین الملل تلقی کرد وجود ندارد، نه آنچه که شورای حقوق بشر صادر می کند الزام ایجاد می کند، و نه آنچه که کمیته سوم مجمع عمومی صادر می کند.


قربان نیا، با بیان این که قطعنامه ها باید فشار افکار عمومی را برانگیزند، تاکید کرد: اما در همان جا که صادر شده مدفون شده و فرهنگ ایجاد نکرده است و افکار عمومی پی آن را نگرفته است.


عضو هیئت علمی گروه حقوق و معاون پژوهشی دانشگاه تهران، با اشاره به ناتوانی کمیته حقوق بشر در تصویب قطعنامه حقوق ادیان، اظهار داشت: کمیته سوم به طور خاص به مباحث حقوق بشر می پردازد و گاهی از آن به عنوان کمیته حقوق بشر یاد می شود، این کمیته زمانی قدرت داشت و آن هم زمانی بود که شورای حقوق بشر نبود.


وی ادامه داد: با وضعیتی که امروز داریم نقش کمیته سوم سازمان ملل متحد بسیار کم رنگ تر از گذشته شده است و قطعنامه هایی که صادر می کند ارزش الزامی ندارد.


قربان نیا فشار افکار عمومی را یکی از ضمانت های اجرایی مهم دانست و خاطرنشان کرد: فشار افکار عمومی نقش شگرفی دارد و صدور قطعنامه هایی که باور جدی، ملی، مردمی و فرهنگی پشت آن وجود نداشته باشد، نتیجه چندانی نخواهد داشت.


مولف کتاب اخلاق و حقوق بین الملل نسبت به سیاسی شدن تصویب قطعنامه حقوق ادیان هشدار داد و گفت: در این اوضاع آشفته بین المللی که قدرت حرف اول را می زند، اگر همین را هم به جبهه سیاسی تبدیل کنیم، می بازیم.


وی تاکید کرد: سماجت نظام بین الملل در حوزه امت های اسلامی مبنی بر اینکه مطلب حقوق ادیان را در حقوق بشر پیگیری کنیم، سماجت بی وجهی است.


قربان نیا با بیان اینکه حقوق ادیان در دنیای امروز به عدم جواز توهین به ادیان تقلیل یافته است، ادامه داد: ما هنوز ادبیات خاص حقوق ادیان را تولید نکردیم و هنوز نشکافته ایم که اصلا حقوق ادیان وجود دارد یا نه؟


عضو هیئت علمی گروه حقوق و معاون پژوهشی دانشگاه تهران خاطرنشان کرد: چرا دولت ما در صحنه بین المللی می خواهد مساله حقوق ادیان را در چارچوب حقوق بشر پیش ببرد؟ این مساله را می توان در جای دیگری نیز پیگیری کرد.


وی تصریح کرد: دولت ها به این نظریه نرسیدند و هنوز مرز میان توهین و نقد روشن نشده است و وقتی این مشکلات هنوز وجود دارد، دولت ها نسبت به ممنوعیت توهین به ادیان متعهد نمی شوند.


قربان نیا گفت: حتی توهین به اشخاص در نظام حقوقی هم از طریق حقوق تامین نمی شود و به نتیجه ختم نمی شود و در نظام بین الملل به مراتب بدتر است و قدرت دولت ها پشتوانه مساله است.


عضو هیئت علمی گروه حقوق و معاون پژوهشی دانشگاه تهران همچنین با بیان این که باید از مهم ترین ابزار ممکن استفاده کنیم و آن فرهنگ و اخلاق است، اظهار داشت: ما در این حوزه درخشش داریم و می توانیم حرف بزنیم و باید کار فرهنگی و اخلاقی صورت بگیرد و بعد اخلاقی و فرهنگی دین به دنیا معرفی شود.


وی بر ضرورت گفتگوی دیپلمات های فرهنگی کشورها تاکید کرد و ابراز داشت: چرا دیپلمات های فرهنگی مذاکره نمی کنند و واقعیت دین را این ها درست تبیین نمی کنند، مشکل اساسی این است که دنیایی که این همه علیه اسلام حرف می زند، اسلام را نشناخته است.


پایان پیام/

کد خبر 16680

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha