برگزاری اجلاس شانزدهم در ایران انزوای سیاسی ابرقدرت‌ها را در پی دارد

پژوهشگر و کارشناس مسایل سیاسی برگزاری اجلاس شانزدهم کشورهای غیرمتعهد را نشان‌دهنده سیاست انفعالی ابرقدرت‌ها و پویایی سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران دانست.

محمد حیدری، پژوهشگر و کارشناس مسایل سیاسی پیرامون شانزدهمین اجلاس سران کشورهای غیرمتعهد به خبرنگار سیاسی شبستان گفت: جنبش عدم تعهد جنبشی است که دارای سابقه 50 ساله در عرصه سیاست و روابط بین‌الملل و محل زایش قدرت و تولید قدرت برای کشورهای عضو است و تاکنون 15 اجلاس برگزار شده و شانزدهمین اجلاس در جمهوری اسلامی ایران تا چند روز دیگر به کار خود پایان می‌دهد.

وی با اشاره به نقش‌آفرینی و کارکرد سیاسی جنبش عدم تعهد در عرصه تحولات بین‌المللی اظهار کرد: جنبش عدم تعهد در شرایطی پا به عرصه سیاست گذاشت که ما شاهد رقابت تنگاتنگ توأم با تصادم و برخورد میان دو بلوک شرق و غرب با دو ایدئولوژی متضاد بودیم و جنبش عدم تعهد با نفی ایدئولوژی سرمایه‌داری و نفی ایدئولوژی کمونیسم و نظام سوسیالیسم پا به عرصه سیاست بین‌الملل گذاشت.

عضو هیئت علمی دانشگاه با اشاره به تحولات چشم‌گیر کشورها در دهه‌های اخیر تصریح کرد: جنبش عدم تعهد باید در سایه تحولات چشم‌گیر منطقه‌ای و جهانی از اهداف و آرمان‌های اصیل خود باید پاسداری کند، این موضوع از باورهای کشورهای بنیان‌گذار و عضو این اجلاس و نفی لیبرال و سوسیالیسم در زمان خود است.

وی با بیان اینکه جنبش عدم تعهد دارای ساختارهایی است که برای آن در عرصه بین‌المللی نقش‌هایی قایل هستند، گفت: ساختار جنبش عدم تعهد اگرچه دارای ضعف‌هایی است اما به دلیل اینکه دارای ساختار سلسله‌مراتبی نیست قابلیت و توانمندی فراوانی برای نقش‌آفرینی دارد.

کارشناس و پژوهشگر مسایل سیاسی اظهار کرد: جنبش عدم تعهد به لحاظ قابلیت انعطاف‌پذیری در ساختارها هیچ‌وقت دایره محدودی ندارد.

وی با بیان اینکه در ابتدای شکل‌گیری جنبش عدم تعهد شاهد حضور پنج کشور بودیم، یادآور شد: در حال حاضر ما شاهد حضور 120 کشور در این جنبش هستیم، بنابراین این موضوع نشان می‌دهد که جنبش عدم تعهد دارای انعطاف‌پذیری بالا است و در آن به روی تمام کشورهایی که خواهان برقراری عدالت، صلح و امنیت پایدار هستند، باز است و هر کشوری که خود را از سیاست‌های سلطه‌جویانه گذشته و حال مبرا بداند می‌تواند عضو جنبش عدم تعهد باشد.

عضو هیئت علمی دانشگاه در مورد آثار این جنبش اظهار کرد: این آثار در شرایط فعلی دارای اهمیت بسیاری است، اگرچه 15 اجلاس برگزار شده است اما برگزاری و اهمیت این دوره به اندازه 15 دوره گذشته است.

وی با اشاره به میزبانی جمهوری اسلامی ایران در این اجلاس تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران تنها کشوری است که در دنیا عملا در نفی سلطه جلودار است و می‌تواند پرچم نفی سلطه و نفی قدرت‌های بزرگ را به اهتزاز درآورد، این همان آرمان جنبش عدم تعهد است که تاکنون مغفول مانده است.

حیدری افزود: تنها کشوری که در دنیا سیاست خارجی‌اش طبق قانون اساسی عدم تعهد است فقط جمهوری اسلامی است، در حقیقت یک انطباق میان سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران و آرمان‌ها و ارزش‌های ماندگار عدم تعهد برقرار است.

وی اظهار کرد: این انطباق میان سیاست خارجه جمهوری اسلامی ایران و آرمان اساسی عدم تعهد می‌تواند زایش جدیدی در عرصه راهبردی جنبش عدم تعهد باشد.

عضو هیئت‌ علمی دانشگاه خاطرنشان کرد: کشور و یا کشورهایی که در جنبش عدم تعهد ذی‌نفوذ بودند دچار تحولات عمیق سیاسی و اجتماعی شدند، ما شاهد اجلاس پانزدهم در شرم‌الشیخ مصر بودیم، ما امروز شاهد نقش پررنگ این کشور در عرصه بین‌المللی هستیم.

وی با بیان اینکه کشورهای یمن، سوریه، لیبی، اردن و حتی یوگسلاوی سابق که به عنوان پایه‌گذار جنبش عدم تعهد بوده است، گفت: نه تنها این کشورها در عرصه بین‌المللی دچار تحولات عمیق شده‌اند بلکه در عرصه داخلی و ملی این کشورها نیز شاهد پویایی عمیق هستیم. این موضوع نشان‌دهنده پویایی و حرکت رو به جلوی کشورهای عضو عدم تعهد است.

این استاد و پژوهشگر مسایل سیاسی با اشاره به بیداری اسلامی نشأت‌گرفته از جمهوری اسلامی در منطقه خاطرنشان کرد: ما شاهد انقلابات مردمی در این کشورها هستیم و در کنار مردم این کشورها و حامی انقلاب‌های این کشورها هستیم و این موضوع می‌تواند پیوند کشورهای دیگر عضو عدم تعهد را با جمهوری اسلامی پررنگ‌تر کند.

حیدری با بیان اینکه ما تجربه برگزاری کنفرانس کشورهای اسلامی را در گذشته داشتیم، افزود: امروز ما می‌توانیم تجربه آن کنفرانس را به خدمت بگیریم و روح برادری، مودت، همدلی و همگرایی سیاسی، فرهنگی و ایدئولوژیک را در میان اعضای عدم تعهد بدمیم و انشاءالله فصل جدیدی را برای حرکت دولت‌ها و ملت‌های عضو باز کنیم.

پژوهشگر مسایل سیاسی با اشاره به تبلیغات نافرجام برخی از کشورها مبنی بر انزوای سیاسی ایران و تأثیر فشارهای سیاسی صهیونیسم و آمریکا بر جمهوری اسلامی تصریح کرد: این اجلاس در این مقطع بسیار مهم زمانی که اسراییلی‌ها هر روز تهدید به یک حمله نظامی و جنگ رسانه‌ای می‌کنند نشان‌دهنده شکست آنها و انفعال سیاسی ابرقدرت‌ها است و از سوی دیگر نشان‌دهنده پویایی سیاست خارجی ایران و اقبال و اعتماد دیگر کشورهای عضو جامعه ملل متحد به جمهوری اسلامی ایران است.

وی گفت: دو سوم کشورهای دنیا در این اجلاس شرکت می‌کنند و از نزدیک با مسایل ما و جمهوری اسلامی آشنا می‌شوند و فرصت بزرگی است برای مسئولان تا بتوانند محدودیت‌هایی را که کشورهای غربی علیه کشور ما عنوان می‌کنند را از بین ببرند.

حیدری افزود: این اجلاس فرصت‌های اقتصادی نیز برای ما فراهم می‌کند که در پرتو این فرصت‌ها کارگزاران جمهوری اسلامی ایران با بکارگیری دیپلماسی اقتصادی می‌توانند تحریم‌ها را ناکام گذاشته و با ارتباط مستقیم با عناصر عضو جنبش حصار تحریم را بشکنند و آثار فراوانی را نصیب جمهوری اسلامی و سایر کشورهای عضو بکنند.

پایان پیام/
 

کد خبر 165736

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha