به گزارش خبرگزاری شبستان، گفتگوی ویژه خبری شب گذشته با حضور رامین مهمانپرست سخنگوی اجلاس سران عدم تعهد در تهران به بررسی بزرگترین رویداد سیاسی و دیپلماتیک یعنی برگزاری نشست اجلاس سران عدم تعهد در تهران پرداخت. بخش های برگزیده این گفتگو را در زیر می خوانید:
- برگزاری اجلاس عدم تعهد در تهران و حضور 120 کشور عضو و 17 کشور ناظر در سطح سران، نقطه عطف و رویداد بزرگی در عرصه تحولات سیاسی کشورمان خواهد بود. پس از گذشت 50 سال از تاسیس جنبش عدم تعهد شاهد تحولات فراوانی بودهایم که نمونه آن فروپاشی امپراطوری شوروی سابق بود و اتمام جنگ سرد نمونه دیگری بود که پس از آن برای اعضا این سوال وجود داشت که با اوضاع جدید خود را چگونه وفق دهند. اگر به اهداف اولیه جنبش و ریشه اصلی تشکیل آن توجه داشته باشیم انگیزه اولیه ایجاد عدم سلطهپذیری و سلطهگری توسط اعضا بوده که حاکمشدن عدالت بر نظام بینالملل میان کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته بوده اگر چه این جنبش از کشورهایی دارای دیدگاههای مختلف در کنار یکدیگر گرد آمده است.
- انقلاب اسلامی ایران یک نقطه عطف در تحرکات این جنبش بوده است. با توجه به انگیزههای ملتها در این جنبش و وجود سیاست نه شرقی و نه غربی و شکلگیری بیداری اسلامی که الهامگرفته از انقلاب اسلامی ایران بوده و همچنین همراهی اینها با بحران اقتصادی و جنبش وال استریت نشانگر این بوده که اکنون نظام بینالملل نیازمند اصلاح در ساختار خود است و در راس رفع مشکلات و بیعدالتیها جنبش عدم تعهد میتواند نقش پر رنگی داشته باشد.
- جمهوری اسلامی ایران از سال 1979 به این جنبش پیوسته است. در فضایی که یک طرفه بوده و ایجاد جریان مستقل دور از ذهن به نظر میرسید انقلاب اسلامی ایران شکل گرفت که ملتی با آرمانهای خاص بودند و انقلابی شکل گرفت که هر انسان آزاده با آن همراهی میکرده و بنابراین پیوستن انقلاب مردمی ایران به جنبش عدم تعهد روح تازهای به آن دمید. مقاومت ملت ایران موج جدید استقلالطلبی را میان اعضا جنبش عدم تعهد ایجاد کرده است، مبارزه با دیکتاتورها و پیروزی در مقابل آنها نتیجه مقاومت ملت ایران بوده و ایجاد یک وضعیت جدید نیز از نشانههای آن است.
- اعضا جنبش عدم تعهد باید سعی کند با یکپارچگی خود نظم جدیدی را در فضای بینالمللی ایجاد کند. اعضا جنبش عدم تعهد با کمک یکدیگر در توسعه و رشد کشورهای در حال توسعه نقش بسزایی دارند و با دیدگاههای مشترک خود میتواند اصلاحات و تغییراتی در مدیریت موجود حاکم در عرصه بینالمللی که برخی کشورهای محدود به یک سیستم مشخص بر آن تعریف کردهاند ایجاد کند.
- اذعان رسانههای غربی به اینکه برگزاری اجلاس یک کودتای سیاسی بوده مقصر اصلی خودشان بودند زیرا این کشورها با فریب افکار عمومی خود را نماینده جامعه جهانی معرفی کردهاند و سعی در ایجاد جو سازی منفی بر ضد کشورمان را داشتند. کشورهای عضو جنبش عدم تعهد بارها مواضع خود را به روشنی در قبال برنامه صلحآمیز هستهای کشورمان اعلام داشته و بیانیههایی نیز صادر کرده و برای ما جای تعجب ندارد که چنین اجلاسی در تهران برگزار و کشورهای عضو عدم تعهد در آن شرکت کنند.
- فهرست 118 هیئت را برای شرکت در اجلاس دریافت کردهایم، کشورها تا پنج شنبه 7 شهریور که اجلاس با حضور سران کشورها برگزار خواهد شد فرصت دارند که اسامی خود را اعلام کنند و ممکن است تغییرات کوچکی نیز صورت بپذیرد. تاکنون حضور 27 رئیس جمهور، دو پادشاه، 8 نخست وزیر ، 2 رئیس مجلس، 9 معاون رئیس جمهور و 6 فرستاده ویژه و حدود 25 وزیر که به مسائل غیر وزارت امور خارجه خواهند پرداخت حضورشان قطعی شده و در این اجلاس 50 هیئت در حد سران و 80 هیئت از سطح وزیران به بالا خواهیم داشت. امیر کویت، امیر قطر، رئیس مجلس عمان که فرستاده ویژه سلطان قاموس خواهد بود و فرستاده ویژه عربستان عبدالله بن عبدالله خواهد بود و از عراق نخست وزیر این کشور شرکت خواهد داشت.
- دو روز ابتدایی نشست کارشناسان ارشد برگزار خواهد شد که پیشنویسی برای نشست وزرای امور خارجه تنظیم خواهد شد که در قالب یک سند سه فصلی خواهد بود. فصل اول شامل موضوعات بینالمللی و جهانی و موضوعاتی که کشورهای مختلف با آن درگیر هستند خواهد بود و فصل دوم بحرانهای منطقهای مد نظر خواهد بود و در فصل سوم به موضوعاتی همچون حقوق بشر مبارزه با مواد مخدر،امنیت جهانی، امنیت قضایی و غیره پرداخته خواهد شد. پس از تصویب پیشنویس در میان وزرای امور خارجه در روزهای پنجشنبه و جمعه (7 و 8 شهریور) این سند به دست سران تحویل داده خواهد شد. پس از تصویب پیش نویس توسط اکثریت سران کشورهای عضو جنبش عدم تعهد این پیش نویس به عنوان یک سند بینالمللی در خواهد آمد و از سوی دیگر با توجه به اهمیت مسئله فلسطین بیانیه ای نیز مربوط به آن خواهیم داشت.
- با توجه به اینکه در اجلاس مکه نیز رئیس جمهور مصر پیشنهادی مبنی بر اینکه چند کشور قدرتمند منطقه همانند ایران و مصر میتوانند راه حل بحران سوریه را تنظیم کنند در حاشیه اجلاس با حضور مقامات کشورها سعی خواهیم کرد یک پیشنهاد جامع در مورد بحران سوریه را ارائه کنیم. وزارت امور خارجه با برنامهریزی خود سعی کرده با حضور هیئتهای مختلف در تهران موضوعات چند جانبه را پیگیری کند و این وزارتخانه تمام توان خود را بسیج کرده برای ایجاد فرصت و سعی خواهیم کرد به خصوص از فرصت اقتصادی ایجاد شده به خوبی استفاده کنیم.
- در حاشیه اجلاس نمایشگاههای مختلفی از آخرین دستاوردهای علمی کشور برپا خواهد بود و بازدید از مکانهای تاریخی در دستور کار قرار گرفته و از طرفی جمهوری اسلامی ایران آمادگی بازدید از تاسیسات هستهای را فراهم کرده است.
پایان پیام/
نظر شما