نقوش دیوارهای ایوان آقا سید حسین لنگرود، روایت گر واقعه کربلا

بقعه متبرکه آقا سید حسین(ع) از معتبرترین و قدیمی ترین بقاع شهرستان لنگرود ، دارای کتیبه ای با آیات قرآنی و ادعیه و دورتادور دیوارهای ایوان نیز منقوش به نگاره‌های مذهبی است که واقعه کربلا را حکایت می‌کنند.

خبرگزاری شبستان// استان گیلان

بقعه متبرکه آقا سید حسین از نوادگان امام موسی کاظم(ع) است و سلسله انسابش نیز به حضرت امام جعفر صادق(ع) و امام زین العابدین(ع) بر می گردد. این بقعه در راسته ماهی فروشان و در جنب سماک کوچه در محله فشکالی در بافت قدیم شهر لنگرود قرار دارد و شامل اتاق حرم و ایوان های جانبی است.

مردم لنگرود و حومه ارادت خاصی به این سید بزرگوار دارند. تمامی هیئت های عزاداری لنگرود و اطراف در ماه محرم حتما باید از کنار این بقعه گذر کرده و از آنجا به دیگر مراکز عزاداری حرکت کنند.

 

 

 

 


ویژگی معماری بقعه آقا سید حسین:

درهای بقعه از قدمت زیادی برخوردارند و دارای کتیبه با آیات قرآنی و ادعیه هستند. اتاق حرم دارای گنبد و ضریح مشبک است. دور تادور دیوارهای ایوان منقوش به نگاره‌های مذهبی است که واقعه کربلا را حکایت می‌کنند.


چهار طرف بقعه آقا سید حسین، ایوان های مجلل داشته که امروز ایوان شرقی تقریبا به شکل اصلی باقی مانده است بر دیوار این ایوان ازاره ای از کاشی هایی که زمینه آن سفید و نقوش آن نیلی رنگ است، وجود دارد.

 

حرم بقعه به ابعاد 478 سانتیمتر است که چهار کنج آن را با چهار گوشواره جمع کرده و گنبدی مدور بر آن زدهند و گرداگرد گنبد از داخل، ابیاتی از هفت بند محتشم کاشانی است.


این بقعه دری به تاریخ یک هزار و 268 هجری دارد، نقاشی روی ایوان بقعه قابل توجه است.

 

 


سقاخانه بقعه آقاسید حسین لنگرود:
در جنوب شرقی بقعه آقاسید حسین، بنایی مستطیل به درازای 5/11 و پهنای 262 سانتی متر است که در قسمت شمالی آن سقاخانه ای بنا شده است.


چهار کنج بنای سقاخانه، چهار ستون نما از کاشی است و در دو طرف سقاخانه نیز نظیر این ستون نماها، دو ستون نمای دیگر است. این ستون نماها از چهار قسمت کاشی ساخته شده اند. نزدیک به در سقاخانه، حوض آبی مستطیل شکل برای استفاده عموم ساخته اند.


این بقعه مورد استفاده عموم است و به عبارتی جزء بناهای عام المنفعه بوده و ساکنین و رهگذران از آن برای زیارت و عبادت و گاهی هم شرکت در جلسات وعظ و دعا استفاده می کنند. البته این بقعه در ایام سوگواری سالار شهیدان به صورت کانون دسته های عزاداری مورد استفاده قرار می گیرد.


این بنا در گذشته از کاشی کاری زیبایی برخوردار بوده که امروزه آثار آن به چشم می خورد و نجاران نیز در ساختن ضریح چوبی و نرده های چوبی و پنجره های چوبی به صورت مشبک در آن هنرنمایی کرده اند و سرستون های زیبا و چکش برگردان های جالب در سقف به این زیبایی جلوه ای خاص داده است.

 

 

بقعه آقاسید حسین لنگرود دارای  قدمت 700 ساله

 

احمد برکاتی متولی و مسئول هیئت امنای بقعه آقا سید حسین در خصوص تاریخ این بنا گفت: این بنا به نام بقعه آقا سید حسین کیا از فرزندان سید علی کیا و از نوادگان امام موسی کاظم (ع) بوده و شجره او به امام زین العابدین(ع) می‌رسد و این شجره نامه به صورت مکتوب در این بقعه موجود است.

 


برکاتی به تاریخچه این بقعه متبرکه اشاره و خاطر نشان کرد: آقا سید حسین در زمان حکومت بنی عباس که عرصه را بر امام تنگ کرده و با خاندان نبوت و امامت در ستیز بودند به مرو رهسپار شده و در آنجا دوستاران آن امام بزرگوار پسشنهاد دادند که امام به سمت غرب ایران(شمال) حرکت کند.

وی ادامه داد: آقا سید حسین با تمام مال و حشم به استر آباد مازندران( گرگان امروزی) حرکت کردند که دربین راه با سادات زیدیه مواجه شدند و یکی از دوستداران ولایت به علت نا امن بودن منطقه، آنها را از حرکت بازداشته و از آنجا به شمال غرب در منطقه ای به نام هوسم(رودسر) رفتتند.

  

این متولی شرعی سیزدهمین نسل این بقعه، به حاکمیت بروش گبر مذهب که در منطقه سوق الجیشی بوده، اشاره کرد و افزود: آقاسید حسین(در منطقه بروش که در منطقه شاه لنگه حکومت می کرد)به روی شاخ بزها مشعل می بندد تا به طرف آن منطقه روانه شوند و خود از پشت منطقه برای دستگیری بروش رفته و اورا می کشد. آقا سید حسین مسیر راه را ادامه داده تا به منطقه شاه نشین کوه( شیطان کوه) که قبلا محل استقرار سادات کیا بوده، حرکت می کند.

 

وی تصریح کرد: آقا سید حسین در آن منطقه نیز مورد خشم قرار می گیرد و مدتی زندانی می شود تا اینکه از زندان آزاد شده و در منطقه ای از لنگرود به نام بازار ده تبعید می شود و از او تعهد می گیرند که حق تبلیغ ندارد. ولی مردم که از شجاعت و دلیری امام آگاه شده طولی نکشید که پیروان زیادی پیدا می کند و در مناطق رانکوه و اشکورات مشغول به تبلیغ می شود.

 

برکاتی، به قدمت 700 ساله این بقعه اشاره و اذعان می کند: بقعه آقا سید حسین در سال 1235 هجری قمری که لنگرود طعمه حریق شده می سوزد و در سال 1268 یکی از تجار منطقه گیلان به نام حاج حسن کار مرمت آن را به پایان می رساند.(گفتنی است، این مطلب به استناد کتیبه ای که در ضلع غربی این بقعه و بر روی دیوار نصب شده، مورد تایید است)

 

پایان پیام/

 

کد خبر 164617

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha