بازیگری و اجرا در تئاتر ایران با همه جای دنیا  فرق دارد

کارگردان نمایش آنتیگونه گفت: درست است که تئاتر دارای زبان مشترک است اما تربیت تئاتری ما با تئاتر دیگر نقاط دنیا چه در حوزه بازیگری، مطالعه، تحقیق، پژوهش، دراماتولوژی، طراحی صحنه و کارگردانی فرق می‌کند.

به گزارش خبرنگار شبستان، نشست خبری نمایش «آنتیگونه» با حضور همایون غنی‌زاده کارگردان، الینا رینولت بازیگر استونیایی، مت مائوس مدیر کمپانی رام و آروند دشت‌آرای مدیر بخش بین‌الملل تماشاخانه ایرانشهر ظهر امروز سه‌شنبه 31 مرداد در خانه هنرمندان برگزار شد.

 

در ابتدای این نشست، همایون غنی‌زاده، کارگردان نمایش آنتیگونه گفت: پروژه آنتیگونه و داستان همکاری من با کمپانی رام به سه سال پیش بازمی‌گردد که یک ورک‌شاپ کوتاه را در استونی برگزار کردم و شروع کار با همین ورک شاپ شکل گرفت و بازیگران را از میان همین ورک‌شاپ انتخاب کردم. بخش زیادی از نمایشنامه  آنتیگونه را همزمان با تمرین گروه در استونی نوشتم و مکان تمرین و اجرای ما کلیسای بزرگ قدیمی بود.

 

وی درباره زمان‌بندی اجرای نمایش آنتیگونه گفت: این نمایش قرار است در اسرع وقت به اجرا برود، از فردا به شکل ویژه و از پس‌فردا به شکل اجرای عمومی کار آغاز می‌شود و تا 20 شهریور نیز اجرا ادامه خواهد داشت. به علت اینکه گروه نمایش آنتیگونه خارجی هستند و اقامت‌شان هزینه‌بر است ما با فراغ بال نمی‌توانیم این نمایش را اجرا کنیم و باید عجله کنیم که هرچه‌ سریع‌تر این اتفاق بیفتد و امیدوارم موانع کار برداشته شود.

 

این کارگردان درباره قیمت بلیت نمایش آنتیگونه گفت: بلیت این نمایش 20 هزار تومان است؛ باید هزینه پرواز، اقامت هتل و دستمزد بازیگران را تهیه کنیم و بر همین اساس هزینه‌های هتل گروه را دکتر سرسنگی مدیر خانه هنرمندان متقبل شدند و بقیه هزینه‌ها را باید از محل گیشه تأمین کنیم.

 

در ادامه این نشست، مت مائوس، مدیر کمپانی رام استونی درباره سابقه همکاری همایون غنی‌زاده با این شرکت و نحوه آشنایی وی با این کارگردان اظهار داشت: دو سال پیش به ایران آمدم و نمایش کالیگولا به کارگردانی همایون غنی‌زاده را دیدم و خیلی مورد توجه‌ام قرار گرفت برای همین  از وی برای حضور در جشنواره درام استونی دعوت کردم، غنی زاده  دوبار نیز این اثر را در شهری ‌های مختلف به اجرا بردند. پس از این اثر نمایش آنتیگونه را تهیه کردیم و در استونی به اجرای عمومی درآمد و در جشنواره فجر نیز اجرا شد و مورد استقبال قرار گرفت و برای همین نیز تصمیم گرفتیم این نمایش را در تهران به اجرای عمومی درآوریم. بعد از اجرای آنتیگونه در جشنواره بین‌المللی فجر تهران این نمایش در جشنواره درام 2011 استونی شرکت کرد و از سوی مدیران فستیوال‌های مختلف مورد توجه قرار گرفت و از آن برای اجرا در جشنواره‌های مختلف دعوت کردند که به موقع به آنها پاسخ داده خواهد شد.

 

وی سپس تصریح کرد: بعد از این اثر همایون غنی‌زاده نمایش پادشاه می‌میرد را با همکاری این کمپانی تهیه و اجرا کرد.

 

در ادامه این نشست، الینا رینولت، بازیگر نمایش آنتیگونه و بهترین بازیگر زن در بیست و هشتمین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر  در سخنانی گفت: کار کردن با همایون غنی‌زاده برای من جالب و جذاب بود. وی ایده‌های جالبی دارند و می‌دانند که چگونه احساسات مخاطب را به بازی بگیرند، ما مثل غنی‌زاده در استونی نداریم و اگر داریم خیلی کم هستند.

 

این بازیگر با بیان اینکه زبان تئاتر خیلی متفاوت نیست، حتی اگر مردم به زبان‌های مختلفی صحبت کنند ، اظهار کرد: زبان تئاتری یک زبان واحدی است، ما در استونی آنتیگونه را به اجرا بردیم اما در ایران به خاطر پس‌زمینه‌ فرهنگی ایران اجرای نمایش جذاب‌تر خواهد بود زیرا متناسب با بافت فرهنگی ایران ساخته شده است.

 

در ادامه، همایون غنی‌زاده گفت: بعد از برگزاری ورک‌شاپ در استونی پیشنهاد چند نمایشنامه را به من دادند و من آنتیگونه را انتخاب کردم و متناسب با امکانات و بازیگرانی که در اختیار داشتم این نمایش را در یک کلیسای قدیمی به اجرا بردم. وقتی که الینا را دیدم تصمیم گرفتم که آنتیگونه را حتما اجرا کنم زیرا فرم در تئاتر برای من اهمیت زیادی دارد.

 

کارگردان نمایش آنتیگونه با بیان اینکه شیوه بازیگری و اجرا در تئاتر ایران و استونی کاملا متفاوت است، خاطرنشان کرد: بر اساس تجربیاتی که دارم تئاتر ما از لحاظ بازیگری و کارگردانی با جاهای دیگر دنیا و از جمله استونی خیلی متفاوت است. این تفاوت گاهی مواقع خیلی سخت و آسان است، درست است که تئاتر زبان مشترک است اما تربیت تئاتری ما با تئاتر دیگر نقاط دنیا چه در حوزه بازیگری، مطالعه، تحقیق، پژوهش، دراماتولوژی، طراحی صحنه و کارگردانی فرق می‌کند که این تفاوت‌ها هم می‌تواند خوب باشد و هم بد.

 

وی همچنین افزود: در تئاتر ایران کارگردان با دست بسیار پر هر روز سر تمرین می‌رود و با بازیگر مواجه می‌شود. بازیگرهای ما در حقیقت بهترین ایده کارگردان را انتخاب می‌کنند و پرورش می‌دهند و بقیه ایده کارگردان با موافقت کارگردان حذف می‌شود. من در استونی با ایده‌های کوچک سر تمرین می‌رفتم و بازیگران ایده کوچک مرا بزرگ می‌کردند، البته قابلیتی که بازیگر ایرانی دارد را در جای دیگری نمی‌توانیم ببینیم و نبوغی که بازیگر استونی دارد را نیز اینجا نمی‌توانید ببینیم. از لحاظ شیوه و مسیر تئاتر ایران و استونی دو دنیای متفاوت هستند .

 

وی درباره اجرای مشترک بازیگران ایران و استونی نیز گفت: اگر این اقدام صورت بگیرد می‌تواند تجربه خیلی شیرینی باشد که بازیگران دو سرزمین متفاوت یک کار مشترک با یکدیگر را ارایه دهند زیرا از نظر من مسیر رسیدن به بازی در بازیگر ایرانی و استونی با یکدیگر کاملا متفاوت است و اگر فعالیت هنری مشترکی صورت بگیرد می‌تواند تجربه خوبی باشد.

 

همایون غنی‌زاده درباره سازه‌ای که بر روی پشت‌بام تئاتر شهر به عنوان یک طرح برای اجرای نمایش در نظر گرفته شده است، گفت: این ایده و طرح قدیمی از من بوده است که هر جایی می‌توانست باشد. این سازه، سازه سبکی است و ایمن است و خیلی سریع شکل می‌گیرد و می‌تواند مشکل گروه‌های تئاتری را حل کند.

وی افزود: ما به دنبال جایی برای نصب این سازه بودیم که اولین مکانی که توانستیم پیدا کنیم تئاتر شهر بود که از مدیریت آنجا اجازه گرفتیم که این سازه را در آنجا نصب کنیم و ما طبق قرارداد این طرح را بر بام تئاتر شهر پیاده کردیم، آقای آشنا از این طرح حمایت کرده‌اند که در مکان‌های دیگر نیز برپا شود.

 

این کارگردان درباره روند دریافت مجوز برای اجرای نمایش آنتیگونه گفت: ما هنوز برای مجوز در حال مذاکره هستیم و ما فرصت نداریم مثل گروه‌های دیگر زیرا قبلا درخواست داده بودیم که کار را به صورت سی‌دی و دی‌وی‌دی ببینند که از گروه خواسته‌اند که اجرا داشته باشد برای صدور مجوز و الان در حال بازبینی کار هستند، البته من مطمئن هستم که به این کار مجوز می‌دهند زیرا متناسب با موازین اصول و موازین کشورم آن را ساخته‌ام.

 

وی تصریح کرد: باید شرایطی فراهم شود که کارهایی مثل آنتیگونه با مشکل مجوز روبرو نشوند، اینکه سی‌دی و یا دی‌وی‌دی اثر را نمی‌خواهند و اجرای زنده می‌خواهند باعث اتلاف وقت است، البته به اعتقاد من با سوابقی که آقای آشنا دارد یک تعادلی در تصمیم‌گیری‌های مرکز هنرهای نمایشی آرام‌آرام برقرار می‌شود.

 

در ادامه این نشست، آروند دشت‌آرای، مدیر بخش بین‌الملل تماشاخانه ایرانشهر نیز با ابراز رضایت از حضور نمایش آنتیگونه و اجرای آن در ایران گفت: تماشاخانه ایرانشهر خوشحال است که میزبان این گروه نمایشی است و باید به همایون غنی‌زاده تبریک گفت که بسیاری از موانع را از پیش رو برداشت و توانست با صرف هزینه‌ها و تلاش بسیار در این مرحله باشد و حمایت ما نیز سبب می‌شود که گروه‌های دیگر نمایشی نیز بتوانند اجراهای موفقی داشته باشند و کارهای بین فرهنگی موفقی را بسازند و به اجرا ببرند. نمایش آنتیگونه یکی از نمایش‌های معدودی بود که مورد استقبال مخاطبان قرار گرفت.

 

مدیر بخش بین‌الملل تماشاخانه ایرانشهر از اجرای نمایش‌های بین‌المللی در این تماشاخانه خبر داد و گفت: قرار است در هر بازده 40 روزه تماشاخانه ایرانشهر 5 تا 10 شب میزبان تئاتر‌های بین‌المللی باشد زیرا اجرای تئاتر بین‌المللی در ایران بر جشنواره تئاتر فجر متمرکز بود.

 

وی افزود: در سال آینده تئاترهای تولید مشترک خواهیم داشت و  از طرفی برای کلیه نمایش‌هایی که در ایرانشهر به اجرا می‌رود رایزنی می‌کنیم که این نمایش‌ها در کشورهای دیگر نیز به اجرا درآید.

 

در ادامه این نشست، همایون غنی‌زاده، درباره فاصله‌افتادن بین اجرای آثارش گفت: اینکه کارگردان‌ها با فاصله در کشور اثر تولید می‌کنند و به اجرا می‌برند یک امر عادی شده است، اکثر کارگردان‌های ما هم همین‌طور هستند و این مسئله ربطی به حضور من در استونی نیز ندارد و به مشکلات و موانع سخت‌افزاری و نرم‌افزاری پیش روی ما برمی‌گردد.

 

وی تصریح کرد: اگرچه کیفیت آثار من به پای حمید سمندریان نمی‌رسد اما دوست ندارم از نظر کمیت آثارم در هشتاد سالگی به اندازه استاد سمندریان باشد.

 

وی همچنین یادآور شد: من نمایشنامه ازدواج آقای می‌سی‌سی‌پی را برای آقای سمندریان و خانم روستا بازنویسی کردم که این نمایشنامه رد شد.

 

در پایان این نشست، الینا رینولت، بازیگر نمایش آنتیگونه نیز گفت: بعضی وقت‌ها خوب است که انسان بزرگ فکر کند و به بالا بپرد تا به یک نقطه‌ای برسد، اجرا در ایران و مخاطبان تئاتر ایران فوق‌العاده هستند، باید سعی کرد از پس این مخاطب برآمد. اگر می‌خواهیم یک کیک خوب داشته باشیم باید دستورالعمل پخت کیک را خوب رعایت کنیم.

پایان پیام/
 

کد خبر 164253

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha