شیوع فقر آهن در اهداکنندگان ایرانی نسبت به سایر کشورها پایین تر است

فقرآهن و کم خونی ناشی از آن، که شایعترین کمبود تغذیه ای در جهان می باشد، می تواند از عوارض محتمل اهدای خون مستمر باشد.

به گزارش خبرگزاری شبستان، نتایج یک پژوهش تحت عنوان "وضعیت ذخایرآهن درمردان اهداکننده خون پایگاه انتقال خون تهران در سال " نشان می دهد که شیوع فقر آهن در اهداکنندگان ایرانی نسبت به سایر کشورها پایین تراست.

 

این پژوهش با هدف مقایسه وضعیت ذخایر آهن اهداکنندگان مستمر با اهداکنندگان بار اول خون در پایگاه انتقال خون تهران انجام شد.

 

بر پایه این بررسی، این مطالعه به صورت Historical cohort بر روی 2149 اهداکننده مرد در دو گروه مستمر و بار اول به عنوان گروه کنترل انجام شد. نمونه های خون اهداکنندگان از نظر پارامترهای گلبول قرمز ، آهن، اشباع ترانسفرین و فریتین مورد بررسی قرار گرفتند.

 

نتایج به دست آمده نشان داد: تخلیه ذخایر آهن بر اساس اندازه گیری میزان فریتین سرم در گروه اهداکنندگان مستمر بیشتر از اهداکنندگان بار اول می باشد. 11درصد از جمعیت اهداکنندگان مستمر و 8/0درصد از جمعیت اهداکنندگان بار اول کاهش ذخایر آهن داشتند. 2/4درصد مردان اهدا کننده مستمر دچار فقرآهن و 5/2 درصد دچار کم خونی فقرآهن بودند درحالی که موردی از فقرآهن و کم خونی فقرآهن در جمعیت اهداکنندگان بار اول مشاهده نشد. تفاوت از نظر آماری معنی دار بود (01/0p<). طبق نتایج به دست آمده 9/8 درصد از اهداکنندگان مستمر با بیش از 4 مرتبه اهدا در سال دچار فقر آهن بودند.

 

بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه، اهدای مستمر خون ذخایر آهن را در اهداکنندگان خون تحت تاثیر قرار می دهد. به هر حال شیوع فقر آهن در اهداکنندگان ایرانی نسبت به سایر کشورها پایین تراست و درصد کمتری از اهداکنندگان در معرض کم خونی فقر آهن می باشند از این رو پیشنهاد می شود با بررسی سالانه فریتین سرم در اهداکنندگان با اهدای بیش از 2 بار در سال وضعیت ذخایر آهن اهداکنندگان مورد بررسی قرار گیرد.

 

آنالیز آماری داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS انجام شده است.و متن کامل این بررسی در کتابچه خلاصه مقالات همایش هماتولوژی مرکز تحقیقات ژنتیک و خون دانشگاه علوم پزشکی یزد به چاپ رسیده است.

 

پایان پیام/

کد خبر 164241

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha