سد جیرفت اولین سد ساخته شده توسط متخصصان ایرانی

سد مخزنی جیرفت اولین سد ساخته شده توسط متخصصان ایرانی است که پس از عدم اقدام پیمانکاران خارجی به دلیل پیروزی انقلاب و با وجود تحریم ها و جنگ تحمیلی،به دست پیمانکاران ایرانی ساخته شد.

خبرگزاری شبستان/جنوب کرمان

 

مطالعه طرح سد جیرفت از سال 1349 با هدف ذخیره سازی آب جهت آبیاری در دشت جیرفت و رودبار، تولید انرژی الکتریکی و جلوگیری از اثرات مخرب سیلاب های فصلی هلیل رود آغاز شد و پس از تکمیل مطالعات آن در سال 1353، کنسرسیومی از شرکت های ایرانی و خارجی به عنوان پیمانکار انتخاب و تجهیز کارگاه ها و پاره ای از حفاری ها شروع شد.


پس از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی پیمانکاران خارجی از ادامه اجرای طرح سر باز زدند و علیرغم پیگیری های وزارت نیرو هیچ اقدامی انجام ندادند و تا سال 1364 کارگاه تعطیل شد.

 

با توحه به سرمایه گذاری برای انجام این طرح و نقش اساسی احداث این سد در جهت توسعه اقتصادی منطقه جیرفت شرکت ایرانی پیماپ به عنوان پیمانکار در سال 1364 اقدام به افتتاح مجدد کارگاه کرد و ادامه حفاری ها و اولین بتون ریزی های پی سد شروع شد.


علیرغم مشکلاتی چون تحریم های اقتصادی پس از پیروزی و جنگ تحمیلی، سد جیرفت به عنوان اولین سد توسط متخصصان ایرانی ساخته شد و در برنامه اول عمرانی دولت به بهره برداری رسید.


مشخصات و موقعیت سد جیرفت

 این سد در 40کیلومتری شمال غرب شهر جیرفت در تنگه نراب و بر روی رودخانه هلیل رود ساخته شده است که از نوع بتونی دو قوسی است، ارتفاع آن 133 متر ،طول تاج 250 متر و ضخامت سد در پایه 17 و در تاج 5 متر است.

 

سد بر روی رود هلیل شاخته شده است و هلیل رود از ارتفاعات بافت سرچشمه می گیرد و در مسیر خود، تعدادی رود کوچک و بزرگ را در بر می گیرد.

 
نیروگاه آبی سد که شامل توربین ها ،آلترناتور ها و ... است، مجموعأ در بنای واحدی زیر زمین و در گلوگاه خارجی دره ساخته شده است که توانایی تولید سالانه80  جی گاوات ساعت برق تولید کند و توسط تک پست 132 کیلو ولتی به شبکه برق سراسری بپیوندد.

 

 

پایان پیام/

 

کد خبر 164117

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha