به گزارش خبرگزاری شبستان، علی شجاعی صائین، مدیرعامل موسسه خانه کتاب با اشاره به برنامههای اجرایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در هفته کتاب اظهار داشت: در برنامههای ما یک نکته نباید مغفول بماند و وزارتخانه برای باید برای آن تدبیر نهادینهای داشته باشد. درواقع این فعالیتها خوب است و شور و هیجان و تحرکی را در بخشهای مختلف صنعت نشر ایجاد میکند؛ اما باید نگاهی به سیاستهای کلان فرهنگی کشور نیز داشته باشیم. زیرا به نوعی در ارزشها و منزلتهای اجتماعیمان محتاج بازبینی و بازنگری هستیم.
وی ادامه داد: فرهنگسازی باید به نحوی باشد که کسب آگاهی و دانش که با مطالعه مستمر مقدور میشود، به عنوان یک ارزش و منزلت تلقی شود و کسی که از نظر اطلاعات و دانایی، آگاهتر و بهروزتر است در جامعه عزیز باشد، جایگاه اول را داشته باشد و نگاههای احترامآمیز جامعه، نهادها و موسسات را بهخود جب کند.
مدیرعامل موسسه خانه کتاب گفت: جوایزی که ما همه ساله به حدود 50 تا 60 نفر از برگزیدگان دو جشنواره کتابسال جمهوری اسلامی ایران و جشنواره بینالمللی کتاب سال – که قطعا مهمترین جایزههای جمهوری اسلامی در حوزه کتاب هستند – اهدا میکنیم، شاید در مواردی با قرارداد یک ساله یک فوتبالیست برابری کند.
وی افزود: اگر هر یک از 50 یا 60 نفر دانشمند و فرهیخته به طور میانگین فقط برای یک کتاب خاص دو تا سه سال وقت گذاشته باشند، حدود 150 سال زمان مفید صرف تولید آثار آنها شده است؛ ضمن آنکه باید به این بخش نیز توجه داشت که هر یک از آنها چهل یا پنجاه تلاش کردهاند تا به نقطهای رسیدهاند که بتوانند این آثار طراز اول را پدید آورند. ولی با تمام اینها، جایزهای که در مجموع به آنان تعلق میگیرد برابر با یک سال زحمت برخی از فوتبالیستهای ماست و این مایه تاسف است.
شجاعی صائین تاکید کرد: طبیعی است که با چنین شرایطی ما نباید خیلی امیدوار باشیم که تحول اساسی در این زمینه رخ دهد. تحول اساسی را آنجا شاهد خواهیم بود که افراد حس کنند بدون مطالعه نمیتوانند در زندگی اجتماعی موفق باشند و اگر در روز 20 یا 30 صفحه کتاب نخوانند از زندگی عقب میمانند. همانطور که امروز افرادی که بیسواد به معنای مطلق هستند در جامعه بسیار کم داریم؛ زیرا دیگر افراد میتوانند بهخوبی درک کنند که در این جامعه نمیتوانند بدون سواد زندگی کنند.
وی ادامه داد: همچنین در برخی سطوح، اگر کسی کامپیوتر بلد نباشد، به نوعی بیسواد تلقی میشود و اگر با فناوریهای نوین آشنا نباشد نمیتواند حتی شغل مناسبی برای خود دست و پا کند. ما باید به سمتی برویم که مطالعه لحظه به لحظه شرط حضور افراد در حیات اجتماعی باشد. واقعا یک معلم، یک استاد، یک خبرنگار، یک فعال در حوزه فرهنگ، علم و فناوری، اگر به روز نباشند باید از این ناحیه احساس خطر کنند که ممکن است منزلت اجتماعی خود را از دست بدهند.
مدیرعامل موسسه خانه کتاب تصریح کرد: ما باید به سمت بازنگری در سیاستگذاریهای کلان حرکت کنیم و جامعه را نیز به این سمت و سو سوق دهیم. درواقع هفته کتاب باید مقدمهای برای طرح این مسائل و پیگیری این مطالبات باشد. ما باید ثمر این بازنگری را در سیاستهای فرهنگی کشور مشاهده کنیم و ببینیم که سهم فرهنگ از بودجه، برنامهها و اعتبارات کلی کشور، افزایش پیدا کرده است.
پایان پیام/
نظر شما