به گزارش خبرنگار شبستان، سیدجواد روشن، دبیر چهاردهمین جشنواره بین المللی تئاتر دانشگاهی ایران صبح امروز 11 بهمن در نشست خبری این جشنواره با ارایه گزارش کار 13 دوره این جشنواره گفت: جشنواره بین المللی تئاتر دانشگاهی معتبرترین جشنواره در منطقه خاورمیانه و کشورهای همسایه است، متاسفانه جشنواره ای که با این وسعت برگزار می شود ، همواره با مظلومیت ها و محرومیت هایی چه در بحث حمایت و امکانات همراه بوده است، چرا که این جشنواره عنوان دانشجویی دارد.
وی افزود: دبیرخانه چهاردهمین جشنواره بین المللی تئاتر ایران از شهریور ماه امسال آغاز به کار کرد و در گام اول فراخوان این جشنواره برای شرکت دانشجویان اعلام شد، تاکنون در بخش تئاتر صحنه ای 900 اثر به جشنواره ارسال شده که این حجم تقاضا نشان دهنده مشارکت بالا و توجه ویژه دانشجویان به جشنواره است، بازبینی و بازخوانی انجام شده و 60 گروه به مرحله دوم راه یافتند.
وی خاطرنشان کرد: در بخش تئاتر شهرستانها در رشته های غیرتئاتری بازبینی انجام شد و 190 متن در مرحله بازخوانی مورد توجه قرار گرفت و 30 بهمن بازبینی نهایی صورت می گیرد.
به گفته روشن بازبینی رشته های غیرتئاتری، بخش تئاتر خیابانی، مدرسان، نمایشنامه خوانی، پایان نامه های برتر و بخش پژوهشی اسفندماه انجام می شود.
وی با بیان اینکه اگر حمایتهای لازم از جشنواره صورت نگیرد نمی تواند به جایگاه شایسته و درخوری دست پیدا کند، گفت: اگر از گروههای نمایشی حمایت لازم برای اجرای عمومی نشود و امکانات در اختیار گروهها قرار نگیرد این جشنواره نمیتواند از اجرای عمومی آثار برگزیده حمایت کند.
وی با اشاره به همکاری مرکز نمایش رادیو به جشنواره تئاتر دانشگاهی گفت: مرکز نمایش رادیو در بخش برگزاری، اهدای جوایز و ضبط آثار چهاردهمین جشنواره بین المللی تئاتر دانشگاهی ایران را حمایت می کند.
به گفته وی کارگاه های آموزشی با همکاری خانه تئاتر دانشگاهی برگزار می شود که در این کارگاه ها علاوه بر بازیگری، نمایشنامه نویسی صداو تنفس، بیان آموزش داده خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه پژوهش های برتر و نمایشنامه های برگزیده منتشر می شود، گفت: یکی از سیاست های جشنواره این بود که کتبی را معرفی کند که خواستگاه دانشگاهی دارد، بر همین اساس با بررسی درخواستها، چند کتاب منتشر می شود که این کتابها خواهند شد.
دبیر چهاردهمین جشنواره بین المللی تئاتر دانشگاهی ایران از چاپ کتاب پوستر چهارده دوره جشنواره خبر داد و افزود: در بخش پوستر و عکس قرار بر این بود که جشنواره آثار 14 دوره را در کتابی منتشر کند که در بخش عکس بنا به مشکلات مای این امکان بوجود نیامد ولی در بخش پوستر کتاب منتشر خواهد شد.
وی با اشاره به بخش بین الملل جشنواره تئاتر دانشگاهی یادآور شد:در حوزه بینالملل در حال رایزنی برای برگزاری کارگاههای آموزشی و انتخاب آثار نمایشی هستیم، اگر نتوانیم آثار با کیفیتی را که حضورشان در جشنواره مؤثر باشد، انتخاب کنیم تمایلی به حضور آثار بیکیفیت هم نداریم، حاضر هستیم همه هزینه بخش بینالملل را برای یک اثر با کیفیت و مؤثر اختصاص هیم.
وی افزود: در حوزه انتشارات و بین الملل باید یک اصلاح ساختاری در جشنواره صورت بگیرد باید سازوکارهای ثابتی و آیین نامه های جدید نوشته شود و ساختارهای جدید تعریف شود.
وی درخصوص حمایت های معاونت فرهنگی وزارت علوم از جشنواره تئاتر دانشگاهی گفت: نگاه وزارت علوم این است که به جشنواره های دانشجویی در حد توان و بضاعت کمک کند، بودجه ای که معاونت فرهنگی به فعالیت های فرهنگی اختصاص میدهد،بالاترین بودجه ای است ، آیا فقط باید وزارت علوم کاری کند، جشنواره تئاتر دانشجویی با سایر جشنواره ها متفاوت است.
به گفته وی دانشگاه هایی که گروه های نمایشی آنها اجرا دارند و اسم آن دانشگاه ها در کنار گروه ها نوشته می شود نیز موظف هستند گروه های خود را حمایت های مادی و معنوی کنند چرا که جشنواره تئاتر دانشگاهی ایران تنها جشنواره ای است که عنوان دانشگاه کنار گروه ها دیده می شود. دانشگاه ها باید محل تمرین و امکانات به گروه های نمایش خود بدهند.
وی خاطر نشان کرد: یکی از مشکلات ما این است که جشنواره تئاتر دانشگاهی میزبان گروه های نمایشی دیگر دانشگاه ها از جمله دانشگاه آزاد است و دانشگاه آزاد مشارکت جدی در جشنواره دارد، ما در نامه هایی به دانشگاه آزاد درخواست کمک کردیم منتها دانشگاه آزاد در سطح مدیریت به درخواست های ما برای کمک به گروه های نمایشی خود پاسخی نمی دهد.
وی با اشاره به تفاهم نامه های امضا شده جشنوراه با سازمان ها و نهادهای مختلف گفت: با انجمن تئاتر انقلاب و دفاع مقدس، انتشارات افراز، بنیاد رودکی، سازمان ملی جوانان، بنیاد شهید، سازمان اکو، میراث فرهنگی مکاتباتی انجام داده ایم که قرار است برای حمایت از جشنواره تفاهم نامه ای امضا شود.
وی افزود: طی صحبتهایی که با بنیاد رودکی شده است قرار بر این است که یکی از نمایشنامه های که با سیاست های بنیاد رودکی همخوانی داشته است، تندیس رودکی داده شود و در سالنی به غیر از تالار وحدت به نمایش درآید.
روشن خاطرنشان کرد:بیشترین انتظار ما از مرکز هنرهای نمایشی بود ولی مرکز اعلام کرد که هیچ قولی بابت حمایت از اجرای عمومی آثار نمیدهد و حتی ریالی هم به جشنواره کمک مالی نکرده است، به عنوان دبیر جشنواره برای برنامه ریزیهای خود در این مقطع از زمان نیازمند حمایتهای مالی هستم و اگر این حمایتهای دیر انجام شود دیگر سودی نخواهد داشت.
دبیر جشنواره چهاردهم تئاتر دانشگاهی ایران همچنین درباره بلاتکلیف بودن اجرای عمومی آثار برگزیده دورههای پیشین جشنواره تصریح کرد: وزارت علوم سالن تئاتر ندارد، تالارهای نمایشی دانشگاهها هم باید فعال شوند. البته دانشجوها انتظارشان این است که آثارشان در سطح وسیعتری دیده شوند.
وی با بیان اینکه اگر تالار مولوی از اجرای عمومی آثار برگزیده جشنواره حمایت نکند دانشجویان با تجربه وارد جشنواره نمیشوند، گفت: اگر چنین امکانی برای اجرای عمومی آثار برگزیده ایجاد نشود، سطح کیفی جشنواره پایین میآید، این در حالی است که ارتقای سطح کیفی جشنواره بر سطح کیفی تالار مولوی هم مؤثر است.
روشن در خصوص بودجه چهادهمین جشنواره بین المللی تئاتر دانشگاهی گفت: بودجه جشنواره 190 میلیون تومان است، هر ساله جشنواره در فصل بهار برگزار میشود و بودجه آن سال گذشته دریافت میشود، تغییر سال همواره باعث تغییر هزینهها و بالا رفتن آنها به دلیل تورم میشود اما امسال به دلیل حذف یارانههای دولتی ما دو بار با تغییر هزینهها و بالا رفتن شان مواجهیم.
وی با اشاره به اینکه بیشتر بودجه باید به خانواده تئاتر دانشگاهی برسد، خاطر نشان کرد: تلاشمان بر این است که بخش بیشتری از این بودجه سهم خانواده تئاتر دانشگاهی شود، ولی متأسفانه هزینههای جانبی به قدری زیاد است که بخش ناچیزی از بودجه برای گروهها میماند. اگر دانشگاهها به خصوص دانشگاه آزاد در قالب کمک هزینه از گروهها حمایت کنند، وضعیت بهتر می شود.
روشن درخصوص برگزاری سومین سمینار تئاتر دانشگاهی قبل از جشنواره تئاتر دانشگاهی گفت: سومین سمینار تئاتر دانشگاهی قبل از برگزاری جشنواره با حمایت خانه تئاتر دانشگاهی برگزار می شود. سمینار اول در سال 86 و سمینار دوم در سال 77 برگزار شد قرار است که دغدغه ها و معضلات تئاتر در این همایش با حضور صاحبنظران بررسی شود علاقه مندان می توانند تا 27 بهمن چکیده مقالات خود را به دبیرخانه جشنواره ارسال کنند.
پایان پیام/
نظر شما