شور شدن آب های زیرزمینی در کمتر از 10 سال آینده در قزوین

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای قزوین با اشاره به مصرف بی رویه آب و افت سطح آب های زیرزمینی، نسبت به شور شدن آب های زیر زمینی در کمتر از 10 سال آینده در این استان هشدار داد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از قزوین، کیومرث دانشجو، مدیرعامل شرکت آب منطقه ای قزوین، عصر روز گذشته (23 مرداد) در مراسم اختتامیه طرح ملی دانش آموزی نجات آب (داناب) که در سالن شهید رجایی قزوین برگزار شد، بیان کرد: سالانه 2 میلیارد و 800 میلیون متر مکعب از منابع آب زیرزمینی و آب سطحی در استان قزوین مصرف می شود که از این میزان، یک میلیارد و 950 میلیون متر مکعب آن، منابع آب زیرزمینی و 860 میلیون متر مکعب، منابع آب سطحی است.
 

وی ادامه داد: راندمان مصرف آب در این استان بسیار پایین است و با مصرف بی رویه که در خصوص آب وجود دارد، منابع آب در خطر هستند و یکی از مهمترین منابع آب در استان نیز منابع آب زیرزمینی است.
 

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای قزوین، یکی از مشکلات جدی استان را افت سطح آب های زیرزمینی عنوان کرد و افزود: متأسفانه سالانه شاهد 1.5 متر افت سطح آب زیرزمینی هستیم به طوری که در برخی نقاط استان، پایین آمدن آب زیر زمینی به شدت صورت گرفته و سالانه 300 تا 350 میلیون متر مکعب از آبخوان دشت قزوین کاسته می شود که این موضوع خطر جدی برای استان است.
 

وی تصریح کرد: در این استان در مناطقی نظیر دشت قزوین، بوئین زهرا و تاکستان با فرونشست زمین مواجه هستیم که مشکلی جدی است و با توجه به مصرف بی رویه آب، شاید در کمتر از 10 سال آینده با مشکل جدی شور شدن آب های زیرزمینی مواجه شویم.
 

دانشجو در خصوص خطرات افت سطح آب های زیرزمینی، اعلام کرد: مصرف بی رویه آب، خشک شدن زمین و افت آب های زیرزمینی مسائلی است که حداقل مشکل مربوط به آن فرونشست زمین است و افرایش خطر زلزله از دیگر مسائلی است که در اثر این موضوع واقع می شود و وقوع زلزله هایی با قدرت شش ریشتر باعث ویرانی وحشتناک در دشت قزوین می شود.
 

وی تأکید کرد: سطح آب های زیرزمینی در استان در حال افت کردن است و متأسفانه به این موضوع توجه نمی کنیم، البته این مشکلات مختص استان قزوین نیست و در کشور چنین مشکلاتی وجود دارد که در همین راستا وزارت نیرو برای فرهنگ سازی و بهینه کردن مصارف آب و بالا بردن راندمان مصرف، طرح ملی دانش آموزی نجات آب (داناب) را اجرا کرده است.
 

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای قزوین با اشاره به اهمیت فرهنگ سازی در سنین پایین، گفت: برای فرهنگ سازی باید در سنین پایین، اقداماتی را انجام داد که در همین راستا وزارت نیرو با وزارت آموزش و پرورش مذاکراتی را داشته و توافقاتی نیز صورت گرفت و طرح ملی داناب در استان ها برگزار شد.
 

وی خاطر نشان کرد: دانش آموزان می توانند در مصرف بهینه آب بسیار تأثیرگذار بوده و انتقال دهنده مطالب به والدین خود باشند؛ متأسفانه آب به صورت بی رویه مصرف می شود و لازم است برای مصرف صحیح این مایه حیات و زندگی، فرهنگسازی صورت گیرد.
 

دانشجو با مقایسه الگوی مصرف آب در ایران و کشورهای مختلف دنیا، اظهار کرد: الگوی مصرف آب در ایران به ازای هر نفر 250 لیتر و در دنیا 140 لیتر است که نشان دهنده مصرف بالای آب در کشور ما است.
 

وی عنوان کرد: 97 درصد منابع آب دنیا، منابع آب شور، آب دریاها و اقیانوس ها هستند و 3 درصد منابع آب شیرین در اختیار ما قرار دارد که از این میزان 30 درصد مصارف ما را تأمین می کند که نشان دهنده محدود بودن منابع آب زیرزمینی است.
 

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای قزوین افزود: آب مایه حیات و زندگی است و امروز در دنیا بحث بحران آب، جدی است به طوری که سیاسیون دنیا معتقد هستند که جنگ و بحران آینده بر روی منابع آب است و از این رو به دنبال برنامه ای برای ذخیره سازی منابع آب هستند تا از آن به عنوان ابزار تجاری برای حفظ موقعیت خود در منطقه استفاده کنند.
 

وی توضیح داد: کشور ایران نیز کشور خشک و در بعضی نقاط نیمه خشک است و میانگین بارندگی در کشور ما 250 میلی متر است که یک سوم میزان بارندگی در دنیا است و از طرفی نیز بخش زیادی از منابع آب سطحی بی رویه مصرف می شود و بخشی زیادی از منابع آب زیرزمینی نیز به صورت غیرمجاز و غیراصولی از بین می رود.
 

دانشجو اعلام کرد: توسعه روزافزون جمعیت در روستاها و شهرها، افزایش واحدهای صنعتی و کشاورزی و غیره به منابع آب لطمه زده از این رو باید بحث صرفه جویی و مصرف بهینه آب به صورت جدی مورد توجه قرار گیرد و در این خصوص فرهنگ سازی شود.
 

پایان پیام/

کد خبر 162240

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha