سوره "عادیات" اهمیّت جهاد را بیان می کند

مرجع تقلید شیعیان گفت: سوره عادیات با قسم به اسبان جنگى آغاز مى شود که یورش مى آورند، نفس نفس مى زنند، با سم خود جرقه مى افروزند و غبار بر پا می کنند که این به اهمیّت جهاد اشاره دارد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، آیت الله جعفر سبحانی عصر روز گذشته(22مرداد) در جلسه تفسیر کلام وحی که در مجتمع آموزش عالی فقه برگزار شد به تفسیر سوره "عادیات" پرداخت و اظهار داشت: این سوره یازده آیه دارد، کوتاه بودن آیات، تکیه بر سوگندها و همچنین تکیه بر مسئله معاد قراینى است که مکى بودن سوره را تایید مى کند، ولی از مضمون سوگندهاى این سوره که تناسب زیادى با مسایل جهاد دارد می توان دریافت که این سوره مدنی است.


وی با اشاره به اینکه سوره عادیات اهمیّت جهاد را بیان می کند، تصریح کرد: این سوره با قسم به اسبانى جنگى آغاز مى شود که یورش مى آورند، نفس نفس مى زنند، با سم خود جرقه مى افروزند و غبار بر پا می کنند.


آیت الله سبحانی افزود: وقتی خداوند متعال به اسبان جنگی سوگند یاد می کند نشان دهنده معزز بودن و اهمیّت مسیر آن ها است و به جهاد اشاره دارد.


وی خاطرنشان کرد: این سوره علاوه بر بیان اهمیّت جهاد به افرادی که کفران نعمت می کنند و شکرانه نعمات خداوند را به جا نمی آورند هشدار می دهد.


آیت الله سبحانی عنوان کرد: برخی از مفسران می گویند مراد از عادیات شترانی هستند که به عرفات می روند، در صورتی که از کلمه "ضَبْحًا" که به نفس نفس زدن و آیه دوم این سوره که به افروزندگان جرقه آتش (در برخورد سم ها با سنگ های بیابان) اشاره دارد می توان دریافت تفسیر عادیات به اسب با مضمون آیه منطبق و صحیح است.


مفسر قرآن کریم درباره شأن نزول این سوره بیان داشت: در روایات داریم در سـال هشتم هجرت به پیغمبراکرم (ص) خبر دادند که دوازده هزار سوار درسرزمین "یابس" جـمـع شـده و بـا یـکدیگر عهد کرده اند که پیامبر(ص) و علی(ع) را بکشند و جمعیت مسلمانان را متلاشی کنند، پیامبر اکرم (ص) جمع کثیرى از یاران خود را به سرکردگى بعضى از صحابه به سراغ آنها فرستاد ولـى بدون نتیجه بازگشتند.


وی اضافه کرد: سرانجام پیامبر (ص) حضرت على (ع) را با گروه کثیرى از مهاجر و انصار به نبرد آنها اعزام کرد، آن ها به سرعت به سوى منطقه دشمن حرکت کردند و شبانه راه مـى رفـتـند و صبحگاهان دشمن را در حلقه محاصره گرفتند نخست اسلام را بر آنها عرضه داشـتـنـد چـون نـپذیرفتند به آنها حمله کردند و آنان را درهم شکستند و این سوره برای جهاد امیرالمومنین(ع) و انجام آن چه که وظیفه او بود نازل شد.


آیت الله سبحانی تاکید کرد: قرآن در این سوره می خواهد روح جهاد را در میان مسلمانان پرورش دهد و از همین رو به اسبان یورش برنده و سرکش قسم یاد می کند.
 

وی یادآور شد: اگر روحیه جهاد در بین جوانان کشور ما نبود صدام در یک روز بر کشور ما مسلط می شد و این روحیه جهادی جوانان مسلمان بود که با وجود همه حمایت های غرب از صدام، دشمنان حتی نتوانستند یک وجب از خاک ایران را تصاحب کنند.


استاد برجسته حوزه علمیه در ادامه تفسیر سوره عادیات بیان کرد: "کنود" در آیه ششم این سوره به معنای زمین بی ارزش و بایر است و کنایه از انسانی است که کفران نعمت می کند.


وی ابراز داشت: خداوند در قرآن انسان را با صفات مختلفی یاد می کند و گاهی نقاط قوت و گاهی نقاط ضعف او را بیان می کند که این دلایلی دارد و نشانه تناقض نیست.
 

پایان پیام/

کد خبر 161784

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha