به گزارش خبرگزاری شبستان از لرستان، امروزه استفاده از فاضلاب های شهری و آب خاک در امر آبیاری و تولید محصولات کشاورزی و فضای سبز به عنوان منبعی عظیم و سرشار از آب و عناصر کودی موردنیاز گیاه، همواره در بسیاری از نقاط دنیا رواج داشته است.
به دنبال فشارهای شدید وارد شده بر منابع آب تجدیدناپذیر در نتیجه وقوع خشکسالی چند ساله و توسعه روزافزون شهرنشینی، استفاده بهینه از تمامی منابع آبی در دسترس از جمله فاضلاب های شهری و خانگی مورد توجه قرار گرفته است.
این در حالی است که پساب فاضلاب شهری نیز از منابع دیگر آلاینده خاک به عناصر سنگین است که ضروری است پساب های شهری که به منظور آبیاری اراضی کشاروزی مورد استفاده قرار می گیرد مورد ارزیابی و پایش جدید قرار گیرد.
کودهای شیمیایی از دیگر آلاینده های خاک است که باید مورد ارزیابی جدی قرار گیرد
با توجه به استفاده کشاورزان از کودهای شیمیایی، همچنین اثرات زیان باراثرات نامطلوب در کودهای شیمیایی فسفره ( عناصر کادیوم، سرب و آرسنیک) به نظر می رسد ضرروی بازبینی جدی تری بر احداث آزمایشگاه های تجزیه خاک، آب و گیاه صورت گیرد.
منوچهر کلهر عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان به خبرنگار شبستان گفت: براساس اعلام مسولان شرکت خدمات حمایتی کشاورزی استان سهیمه کودهای شیمیایی یارانه ای پرمصرف( ارت،فسفر، و پتاسیم) حدود 100 هزار تن است.
وی با اشاره به اینکه حدود 800هزار هکتاری اراضی کشاروزی در استان لرستان وجود دارد،افزود: سالانه به طور متوسط 54 کیلوگرم در هکتار وارد عرصه های کشاروزی استان می شود در حالی که میانگین کشوری حدود74 کیلو گرم در هکتار و میانگین جهانی 97 کیلوگرم در هکتار است.
کودهای فسفره عناصر نامطلوبی برای تغدیه انسان و گیاه دارند
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان گفت: در بسیاری از مواد اولیه تشکیل دهنده کودهای فسفره عناصری وجود دارد که برای تغذیه گیاه، حیوان و انسان غیر ضروری است.
وی افزود: بیشترین مقادیر این نوع عناصر در سنگ های فسفات و در نتیجه در کودهای فسفره پیداه می شود.
کلهر با اذعان به اینکه سالانه به طور متوسط 100 کیلو گرم کود فسفاته در اراضی آبی استان لرستان مورد استفاده قرار می گیرد، اذعان داشت: با توجه به مصرف این میزان کود فسفره هرساله حدود 10 میکرو گرم کادمیوم به هر کیلوگرم خاک اراضی استان اضافه می شود.
وی با اشاره به اینکه حداقل 35 سال است که در بخش کشاورزی کودهای فسفره مصرف می شود، اذعان باسد: در حال حاضر بایستی غلظت کادیوم بدون احتساب برداشت کادیوم از خاک به حدود 350 میکرو گرم کادمیوم به ازای هر کیلوگرم خاک رسیده باشد.
مصرف کود فسفاته در لرستان تا یک میلی گرم مشکل جدی ایجاد نمی کند
کلهر با بیان اینکه مصرف کود فسفاته در استان لرستان تا تجمع یک میلی گرم مشکل جدی ایجاد نمی کند، عنوان کرد: براساس استاندارد اتحادیه اروپا حد نهایی غلظت کادمیوم در اراضی کشاورززی باید حدود 3_1 میلی گرم در کلیوگرم خاک باشد.
این مقام مسئول در ادامه با اشاره چالش های کود در بخش کشاورزی گفت: سهمیه کودهای شیمیایی استان لرستان از کودهای یارانه ای کشور کم برآورد شده است.
وی با اذعان به اینکه سهیمه بهره برداران استان لرستان از یارانه ای که دولت به کودها اختصاص داده کم است، افزود: باتوجه به اینکه بیش از پنج درصد کل اراضی کشاورزی کشور به استان لرستان اختصاص دارد باید سهیمه یارانه ای کود بهره برداران کشاورزان استان به میزان قابل توجهی افزایش یابد.
این مقام مسئول تصریح کرد:باید دولت با آزاد سازی قیمت کود در طی دوره 3تا 5 ساله تصدی گری تهیه و توزیع کودهای شیمایی را به بخش خصوصی واگذار کند.
کلهر بیان کرد: با آزاد سازی قیمت کود دولت باید برتولید کودهای شیمیایی بخش خصوصی نظارت دقیق و مستمری داشته باشد.
باید سیستم تغذیه گیاه به سمت سیستم تلفیقی تغییریابد
وی اضافه کرد: همچنین باید سیستم تغذیه گیاهی از سیستم مصرف کود شیمیایی به سیستم تلفیقی مصرف کودهای آلی و شیمیایی و بیولوژیکی تغییر کند.آزمون خاک مهم ترین راه ارزیابی حاصلخیزی خاک است.
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان خاطرنشان کرد: برای استفاده بهینه از کودهای شیمیایی و آلی آزمون خاک مهم ترین راه ارزیابی حاصلخیری خاک است.
جایگزینی کودهای شیمیایی با کودهای زیستی ضروری است
کلهر در ادامه با تاکید بر ضرورت کاهش میزان مصرف کودهای شیمیایی در اراضی کشاروزی گفت: جایگزینی کودهای شیمیایی با کودهای زیستی (بیولوژیکی _ آلی) باید مورد توجه خاص قرار گیرد.
این مقام مسئول اذعان داشت: نتایج تحقیقات پروژه های تحقیقاتی نشان داده است می توان حدود 25 درصد مقدار مصرف کود شیمیایی را با کودهای زیستی جایگزین کرد.
پایان پیام/
نظر شما