قلعه کاظم‌داشی، یکی از  چشم‌اندازهای عجیب و زیبای دریاچه‌ ارومیه

قلعه کاظم داشی، یکی از عجیب ترین و زیباترین چشم اندازهای دریاچه ارومیه که قبلا دو جزیره بوده ولی اکنون تبدیل به یک شبه جزیره شده است.

خبرگزاری شبستان//ارومیه


اثر باستانی قالا داشی یا کاظم داشی در روستای "گورچین قلعه" در 70 کیلومتری ارومیه واقع است که در زمان های مختلف از جمله جنگ جهانی اول پناهگاه اهالی هفت روستای اطراف بوده‌است و نام آن به یاد «کاظم خان»، فرمانده افراد محافظ روستا که خود اهل قوشچی بوده نامگذاری شده‌است.

 

راه شوسه مانند به عرض 60 متر و طول تقریبا 500 متر از وسط دریاچه می گذرد که به دامنه کوه می رسد و دهکده ای را در کنار دامنه همان کوه بنا نموده بودند و دامنه آن جاده ای به طور طبیعی به طرف بالا ساخته شده بود.


نکته جالب و شگفت اینکه خود جزیره کاظم داشی به شکل یک کلاه نظامی است.


کاظم داشتی، این قلعه صخره ای با ارتفاع بیش از 35 متر به صورت شبه جزیره در ساحل دریاچه ارومیه قرار دارد که در گذشته این محل یکدر و قرخلار (چهل تن) نامیده می شد.

 

در دالان این قلعه که به جاده 6متری مکعبی شکل برمی خوریم که به طول 200متر عمق به دریا منتهی شده و یکباره مسدود می شود و روی همین جاده 6متری به دستور کاظم خان پل انداخته بودند.

 

در کاظم داشی، در زمان قدیم قراولخانه ای محکم درست کرده بودند و درب قراولخانه را در وسط دو پایه سنگی از مرمر سفید قرار داده بودند و روی یکی از پایه های مرمری مزبور عبارت : (ابونصر حسین بهادر خان حکمران ...)و روی پایه دیگر نیز عبارت (الضفر علی الله السلطان الاعظم المطاع الحسین ...) را با خط زیبای نسخ حک کرده بودند.

 

به روایت کهن سالان روستا در زمانهای قدیم عده‌ای (گویا 40 نفر) از دست حاکم ظالم منطقه فرار کرده و مدتی در این محل پناه گرفته‌اند و به همین مناسبت تا قبل از جنگ جهانی اول و حضور کاظم خان در این محل به اسم قیرخلار و نیز قالاداشی (نام روستای گورچین قلعه در خود روستا و روستاهای اطراف به قالا و گورچین قالا معروف است) معروف بوده‌است.

 

در سال های 1914- 1918 میلادی شخصی به نام کاظم خان (از ساکنان قوشچی ) این قلعه را جهت دفاع در برابر حمله های اسماعیل آقا سیمیتقو ساخت و گفته می شود که کاظم داشی (البته داشی لقبی بوده که به این فرد داده بودند) از مبارزین محلی بر ضد روسها و قوای همراه روسی که قصد گرفتن منطقه را در جنگ جهانی اول داشتند، مردم را به این جزایر با قایقهایی که ساخته بود می برد که این جزایر به خاطر قدردانی از این فرد به نام وی نام گذاری می گردد.

 

آثار عمارت و ساختمان های متعددی از سنگ های بزرگ و تراشیده در پی و بنای این قلعه به چشم می خورد.


در این قلعه تعدادی سنگ قبر از مرمر سفید و درخشان وجود دارد که روی آنها عباراتی به خط نسخ زیبایی حجاری شده است.


در قلعه مزبور چاهی وجود دارد که در قله کوه واقع شده و عرض آن 5/2 متر وطول آن 5/2 و عمق آن در 7 و 8 متری طوری تسطیح کرده بودند که در مواقع بارش باران و برف آب لازم در آن جمع گردد.

 

گفتنی است، این قلعه فقط یک در دارد که به جاده سنگی باز می شود و در قرن هفتم هجری قمری به دستور هلاکو خان این قلعه تجدید بنا شده است.


در سمت غربی کوه غاری به شکل گنبد حمامهای قدیم که در وسط آن از سنگ کنده شده (حجاری شده) وآب زلال قطره قطره در وسط طاق آن چکیده و در حوظ داخل آن وارد می گردد.


کاظم داشی یا کاظیم داشی قبلا و موقعی که آب در یاچه ارومیه کم نشده بود بصورت شبه جزیره ای بود که با یک آبراه کم عرض به خشکی متصل میشد ولی اکنون(1391) تقریبا جزئی ازخشکی شده و به عبارتی کمی از آن به دریا چسبیده است.


در فاصله کمی از آن قلوی دیگرش قرار دارد که در اکثر سایت‌های اینترنتی به اشتباه عکس آن قرار داده شده است.


با توجه به بررسی ها و پژوهش های باستانشناسی که توسط سازمان میراث فرهنگی کشور به عمل آمده مهم ترین آثار شناخته شده این محل مربوط به هزاره اول قبل از میلاد مسیح و دوره ایلخانیان می باشد که تحت محافظت و نگهداری سازمان میراث فرهنگی استان است.


بنا به نوشته مورخان اسلامی هلاکوخان مغول اموال قیمتی و خزائن نفیس خود را در این قلعه پنهان نموده بود و به گفته یکی از شاهدان در زمان جنگ جهانی یکم سربازان روس پس از کاوش کاظم خان داشی بارهایی را سوار بر چهارپایان کرده و به روسیه برده اند.


حتی معروف است که خود هلاکوخان نیز در این قلعه مدفون شده است.


در این قلعه بدستور کاظم خان ساختمان دو طبقه ای نیز بنا شده که زمانی مورد استفاده خود و خانواده اش بوده است و کاظم خان در این قلعه آهنگری، ریخته گری و قایق سازی دایر کرده بود و در ضمن به ساختن توپ سرپر و باروت و فشنگ و غیره نیز می پرداخت، او در ساخت انواع بمب دستی نیز تبحر داشت اما متاسفانه خود عاقبت به وسیله یکی از بمب‌های دست ساز خود کشته شد.


پایان پیام/

کد خبر 161142

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha