تقدم انسان شناسی بر انسان سازی از اصول تربیتی است

کارشناس نشست بخش تحول انسانی نمایشگاه قرآن با اشاره به تقدم انسان شناسی بر انسان سازی گفت: در وجود انسان 7 نسل نهفته است که هر کدام سازوکار تربیتی خاص دارد.

به گزارش خبرنگار شبستان، حجت الاسلام محمدحسین الهی زاده کارشناس نشست بخش تحول انسانی نمایشگاه قرآن با موضوع آسیب شناسی جوانان گفت: موضوع تربیت جوانان به آسیب شناسی آنها به عدم شناخت مربیان و والدین از جوانان است نه کاستی در وجود آنها.

وی با اشاره به اصول ابتدایی تربیت هر انسان خاطرنشان کرد: انسان شناسی قبل از انسان سازی شکل گیرد و تا وقتی شناخت کافی از چیزی به دست نیامده نمی توان آن را تربیت کرد.

الهی زاده با اشاره به مراتب نفس های انسانی به عنوان یکی از دریچه های انسان شناسی تصریح کرد: انسان دارای 7 نفس است که اولین آن نفس ملهمه بوده و خدا در خلق انسان برای گرایش و الهام به خوبی های عالم قرار داده است.

 

وی ادامه داد: در پاسخ به این سوال که آیا انسان موجودی به ذات نیک سرشت یا خنثی است باید گفت: حقیقت انسان با گرایش خوبی ها پیوند خورده و تربیت انسانهاست که آنها را بدذات یا خنثی می کند.

الهی زاده با اشاره به دومین نفس شکل گرفته در وجود انسانها تصریح کرد: نفس اماره به بدیها در وجود انسان ها محصول رفتارهای ناپسند و جبر محیط است این نفس خدادادی نبوده و هیچگاه از سوی خدای متعال در ذات آدمی قرار نگرفته است.

وی عنوان کرد: نفس لوامه یعنی بسیار سرزنش کننده که به واسطه نفس اماره به بدیها پدید می آید و گاهی این نفس دستخوش اهداف پلید شیطان می شود.

الهی زاده با اشاره به چگونگی بهره وری شیطان از نفس لوامه به نفع اهداف خود خاطرنشان کرد: گاهی شیطان از این نفس استفاده کرده و انسان را به قدری ناامید از رحمت الهی می کند که وی فکر می کند هیچگاه آدم نمی شود.

 

وی با اشاره به چگونگی شکل گیری نفس مطمئنه در انسان اظهار کرد: انسان اهل مناجات با خدا به آرامش حقیقی می رسد آرامشی که برخلاف نظر افرادی که آرامش حیوانی را با آرامش ربانی اشتباه می کنند.

وی ادامه داد: نفس مرضیه نفسی است که انسان علاوه بر ارامش حقیقی از تردید و سرنوشتی از سوی خدای متعال برای او رقم خورده راضی می ماند.

الهی زاده با اشاره به بزرگترین درجه نفس انسانی یعنی نفس راضیه خاطرنشان کرد: بعد از رضایت انسان از سرنوشت خود اگر خدا نیز از انسان راضی باشد آدم به بالاترین درجه نفس یعنی نفس راضیه نائل می شود.

وی با اشاره به وظیفه خطیر والدین در پیمودن راه سعادت فرزندان تصریح کرد: پدر و مادر می توانند فرزندان را طوری تربیت کنند که هیچگاه نفس اماره به بدیها در وجودشان شکل نگیرد و اگر کوتاهی کنند انسان به جایی می رسد که کارهای زشت در نظرش زیبا جلوه می کند.

 

الهی زاده عنوان کرد: فطرت الهی در وجود جوانان زنده بوده و روح آنان بلند و آسمانی است و اگر این موضوع را بدانید سرمایه گذاری تربیتی بیشتری بر روی جوانان خواهیم کرد.

وی با بیان این مطلب که گشایش عرفان الهی برای جوانان لذتی تمام نشدنی است خاطرنشان کرد: جوانی که با معرفت الهی آشنا می شود در پیری سرشار از بهار عرفان بوده و از کاشته های خود در سن جوانی برداشت می کند.

الهی زاده با اشاره به مهمترین راهکار تربیتی فرزندان و پیمودن راه سعادت از سوی آنان عنوان کرد: تربیت قرآنی تنها راه شکل گیری نفس مطمئنه در فرزندان بوده و انسانی که با قرآن آشناست نفس اماره به بدیها در وجود او رو به نابودی می رود.

وی ادامه داد: از جوانانی که به واسطه جبر محیط آسیب دیده اند ناامید نشوید زیرا فطرت خداجوی آنان بهسرعت باعث تنبه و بیداری از خواب غفلت جوانان می شود.

الهی زاده با بیان اینکه بازگشت به راه سعادت برای انسان 40 ساله نیاز به تحمل سختی بسیار است گفت: جوانان بسیار مستعد در رسیدن به راه سعادت است و والدین و مربیان هیچگاه نباید به آنان نگاه خنثی داشته باشند.

پایان پیام/


 

کد خبر 160880

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha