به گزارش خبرگزاری شبستان، کتاب «اساس الاحکام»، نوشته ملااحمد نراقی به زبان عربی و توسط پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی منتشر شد.
بنابراین گزارش، «اساس الاحکام» عنوان یکی از تألیفات علامه «ملا احمد نراقی» فقیه، متکلم، ادیب، شاعر و دانشمند شیعه قرن 13 هجری قمری در حوزه اصول فقه است.
ملااحمد نراقی مشهور به «فاضل نراقی» چهاردهم جمادی الاخر 1185 هجری قمری در روستای نراق از توابع کاشان متولد شد. وی تحت نظارت و تعلیم پدرش، ملا محمدمهدی نراقی، مشهور به «محقق نراقی» که از برجستهترین فقهای آن عصر و جامع علومی نظیر ریاضیات، نجوم، فلسفه و اخلاق بود، نردبان ترقی اندیشه و ادب را طی کرد.
این گزارش می افزاید: از ملااحمد نراقی، کتابها و رسائل متعددی به یادگار ماندهاند که معروفترین آنها «معراج السعاده» است. از دیگر تألیفات این اندیشمند میتوان «عین الاصول»، «تنقیح الاصول»، «مناهج الاحکام یا مناهج الاصول»، «مفتاح الاحکام فی اصول الفقه»، «مستند الشیعة فی احکام الشریعه»، «عوائد الایام من امهات ادلة الاحکام»، «سیف الامة»، «الرسائل والمسائل» و «القضاء والشهادات» را نام برد.
کتاب «اساس الاحکام» سخن گفتن از مباحث فقه کاربردی، مضامین «عمل به ظن و حجیّت آن» و «حجیّت خبر واحد» را که در استنباط احکام شرعی مورد ابتلای فقها و عالمان اسلامیاند کاویده و به شکل استدلالی بحث و بررسی کرده است.
فصل اول این کتاب درباره عمل به ظن و حجیّت آن است. اصالت عدم حجیت ظن به دلیل نهی از عمل به آن و همچنین عدم وجود دلایل عقلی و نقلی در اینباره در فصل اول بررسی شده است. در این فصل، همچنین، 11 دلیل در رد ادله قائلین به اصالت حجیت ظن آورده شده است.
فصل دوم کتاب، درباره حجیت خبر واحد است. در بخشی از این فصل، فاضل نراقی به بررسی ادلهای که درباره حجیت یا عدم حجیت خبر واحد ذکر شده، پرداخته است.
همچنین، در فصل سوم، برخی مباحث متعلق به الفاظ، همچون حجیت ظن در لغات، راههای ثبوت حجیت لغت، اصالت عدم نقل و اشتراک، بیان وجوه تمییز بین حقیقت و مجاز و... به صورت اجمالی مورد بررسی قرار گرفته است.
بنابر گزارش پایگاه اطلاعرسانی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ملا احمد نراقی، در آخرین فصل کتاب خود، به بررسی حکم دو خبر متعارض پرداخته و وجوه مختلف این تعارض را بررسی کرده است.
شایان ذکر است، کتاب «اساس الاحکام» در 560 صفحه با شمارگان 1500 نسخه و قیمت 120 هزار ریال از سوی مرکز احیای آثار اسلامی تهیه و توسط اداره نشر پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی منتشر شده است.
پایان پیام/
نظر شما