عبدالکریم مشایخی رئیس بنیاد ایرانشناسی شعبه بوشهر، صبح امروز (17 مرداد)، به خبرنگار شبستان در بوشهر گفت: انتظار می رود با فعال کردن سومین خانه مشروطه کشور پس از تبریز و اصفهان و جمع آوری لوازم و آثار موجود از این چهره، زمینه معرفی بهتر این بخش از تاریخ بوشهر فراهم شود.
وی افزود: در سال 1909 میلادی به دنبال فتوا و با توصیه و مشورت برخی علما و همراهی نیروهای دشتستان، دشتی و تنگستان علیه نیروهای محمدعلی شاه قاجار، به حاکمیت انگلیسی ها در گمرک بوشهر پایان داده شد و مشروطه خواهان اداره شهر را برعهده گرفتند.
وی با یادآوری پذیرش فرمان مشروطه در 14 مرداد 1285 توسط مظفرالدین شاه اضافه کرد: در دوره محمدعلی شاه و به دنبال فتوای علمایی ازجمله آخوند خراسانی و توصیه آیتالله سید عبدالحسین لاری، سید مرتضی اهرمی ملقب به علم الهدی رهبری مشروطه خواهان بوشهر را برعهده گرفت.
مشایخی اضافه کرد: اهرمی با همراهی حکام محلی از جمله رییسعلی دلواری که تنفگچی های خود را به کمک وی آوردند، توانست در سال 1288 اقدام به خارج کردن نیروهای طرفدار محمدعلی شاه و انگلیسی ها از گمرک بوشهر کنند و امورات را به دست بگیرند.
وی ادامه داد: 9 ماه شهر بوشهر در اختیار آزادی خواهان بود که دولت انگلیس برای حفظ منافع خود در بوشهر نیروی نظامی پیاده کرد، با این حال، دو ماه پس از موفقیت علم الهدی دولت مرکزی احمدخان دریابیگی را برای سرکوب وی و آزادی خواهان به حکمرانی کل بنادر جنوب تعیین کرد که وی با تحریکاتی توانست نیروهای مشروطه خواه را پراکنده و شهر را به کنترل مخالفان مشروطه درآورد.
توسلی شهردار بوشهر هم گفت: منزل علم الهدی با همکاری مشترک شهرداری بوشهر و سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مرمت و بازسازی خواهد شد و به موزه مشروطیت تبدیل می شود.
این بنا دربافت قدیم شهر بوشهر و پشت عمارت امیریه قرار دارد و در فهرست آثار ملی تاریخی کشور ثبت شده است.
پایان پیام/
نظر شما