خبرگزاری شبستان؛ یکی از مراحلی که در قیامت داریم، مرحله حساب است، این یکی از مواقف و منازل قیامت است، یعنی از اعمال و رفتاری که انسان در دنیا داشته است حساب می کشند، و بدانها رسیدگی می کنند. قرآن می فرماید «اقْتَرَبَ لِلنَّاسِ حِسَابُهُمْ وَ هُمْ فِی غَفْلَةٍ مُّعْرِضُونَ؛ زمان حساب مردم نزدیک شده است، در حالی که آنان در بی خبری، از آن روی گردانند! (ابراهیم/1) حساب بسیار نزدیک است، چرا که میان مردم و حساب آنها هیچ فاصله ای نیست. بین انسان و مردن او هم فاصله ای نیست. اما این حسابرسی از چیست؟ در قیامت درباره چه چیزهایی از انسان سوال می شود؟
آنچه از آیات به دست می آید این است که: همه افراد مورد سوال قرار می گیرند. فلنسئلن الذین ارسل الیهم و لنسئلن المرسلین. (1) تمامی اعمال مورد محاسبه قرار می گیرد. لتسئلن عما کنتم تعملون.(2) همه احوال مورد رسیدگی قرار می گیرد. ان تبدوا ما فی انفسکم او تخفوه یحاسبکم به الله(3) علاوه بر احوال از همه اعضای بدن انسان نیز سوال خواهد شد. ان السمع و البصر و ... کل اولئک کان عنه مسئولا.(4)
از دیگر مواردی که در قیامت از آن سوال می شود نعمت های الهی است. و لتسئلن یومئذ عن النعیم.(5) تمامی کارها را در هر کجا و به هر اندازه که باشد، حاضر خواهند ساخت. ان تل مثقال حبة من خردل فتکن فی صخرة.(6) در اولین سوال، از نماز خواهند پرسید و به حساب امور مهمی چون؛ جوانی، عمر، راه کسب درامد و هزینه آن و به ویژه رهبری و ولایت خواهند پرداخت و همین بس که خدا، خود حسابرس خواهد بود. کفی بنا حاسبین. (7)
اما خداوند با فراوانى بندگان، چگونه به حساب آنها رسیدگى مى کند؟ حضرت علی (ع) در پاسخ چنین سوالی فرمود: کَما یَرْزُقُقُمْ عَلى کَثْرَتِهِمْ ؛ «چنان که با بسیارى شان، آنها را روزى مى دهد» و با از حضرت سوال شد: چگونه محاسبه شان مى کند، در حالى که او را نمى بینند؟ حضرت فرمود: کَما یَرْزُقُقُمْ وَ لاَ یَرَوْنَهُ ؛« آن گونه که روزى شان مى دهد و او را نمى بینند».
پی نوشتها:
1- اعراف 16
2- نحل 93
3- بقره 284
4- اسراء 36
5- نحل 93
6 -لقمان 16
7- انبیاء 47
8- نهج البلاغه، حکمت 300.
پایان پیام/
نظر شما