چقدر به امام مجتبی علیه السلام شباهت داری؟

اگرقطره ای ازاقیانوس کرامت امام حسن(ع) را داشتیم وضع جامعه اینگونه نبود. ما بذل و بخششی نداریم اگر هم باشد اموال زائد و غیرقابل مصرفی است که برای دور ریختن جمع آوری شده است.

حجت الاسلام قاسم خانجانی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه با اشاره به ویژگی ها و سجایای اخلاقی حضرت مجتبی علیه السلام به خبرنگار شبستان گفت: ویژگی ها و سجایای اخلاقی که درباره ائمه علیهم السلام مطرح است، مانند کرامت، عبادت، سخاوت، عدالت و رافت در همه آنها وجود داشته و نباید تصور کرد که اگر گفته می شود امام سجاد علیه السلام به دلیل عبادت بسیار، به زین العابدین معروف شده اند یا امام هشتم به امام رئوف شهرت یافته اند، این رافت یا این عبادت تنها در ایشان بوده باشد! یا کرامت امام حسن مجتبی علیه السلام این گونه نیست که اگر به آن حضرت لقب کریم اهل بیت داده شده ، پس دیگر ائمه کریم نبوده و یا تا این اندازه کرامت نداشته اند.


وی افزود: این موضوع نکته قابل تامل و قابل توجهی است که نباید از آن غفلت کرد و این نکته را می بایست همواره مد نظر و مورد توجه داشت که ائمه علیهم السلام همگی اهل کرامت و بخشش بوده اند. اما ممکن است بروز و ظهور برخی از این ویژگی های اخلاقی و نمود خارجی آن که در انظار عمومی به رویت مردم می رسیده ، در یک بعد و در یک زمان بیش از دیگر ائمه بوده باشد.
حجت الاسلام خانجانی تاکید کرد: در رابطه با مسئله سخاوت حضرت امام حسن علیه السلام نیز وضعیت همین گونه است یعنی به جهت بروز و ظهور بخشش های بسیار دست و دلبازانه و مکرر ایشان لقب کریم اهل بیت به آن حضرت اختصاص پیدا کرد. بذل و بخشش و سخاوتی که هر فرد بیننده ای را به شگفتی و حیرت وامی داشت.


عضو هیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه در بیان نمونه هایی از کرامت و بخشش آن حضرت گفت: معمولا شیعیان و افرادی که با تعالیم اهل بیت (ع) آشنا هستند، شنیده اند که در برخی نقل ها حضرت مجتبی علیه السلام دوبار تمام اموال و سه بار نیمی از اموال خود را بخشیده اند. و بنابر برخی اقوال نیز گفته شده یک بار تمام اموال و دو بار نیمی از اموال خود را بذل کردند.
وی افزود: نقل دیگری نیز وجود دارد که فردی از شیعیان حضرت به خدمت امام مشرف شده و عرض حاجت می کن اما درخواست کمک خود را مستقیم بیان نمی کند. این فرد که قبلا از تمکن مالی برخوردار بوده است در دو بیت شعر وضعیت خود را برای امام بازگو می کند و می گوید برای من حتی یک درهم باقی نمانده که با آن معامله ای انجام دهم و چیزی نمانده که با آن درهمی کسب کنم. این حالت وضع ظاهری برای شما کفایت می کند از اوضاع اقتصادی من. چیزی نمانده مگر آبرویی که نگاه داشته ام و با آن معامله نمی کنم اما الان شما را مشتری خوبی دیدم!
 

حجت السلام خانجانی با تبیین و تشریح نوع برخورد امام با این فرد و مقایسه آن با رفتارهای امروز ما تاکید کرد: امام در پاسخ به ابراز نیاز این فرد ابتدا خازن اموال را مورد خطاب قرار داده و از میزان موجودی سوال می کنند و هنگامی که مطلع می شوند 12 هزار درهم موجودی در خزانه وجود دارد، به خازن می فرمایند تمام آنچا را که موجود است به دست خود به وی بده چرا که من از این کار شرمسار می شوم.
وی افزود: امام حسن علیه السلام سپس خطاب به این فرد می فرمایند ما حق تو را ادا نکردیم اگر مال بیشتری موجود بود می پرداختیم! و این نشان از بذل بی نهایت ایشان دارد. حضرت سپس در قالب شعر می فرمایند با شتاب نزد ما آمدی و ما نمی از دارایی خود را دادیم و اگر نیامده بودی همین نم را نیز از دست می دادی.
این کارشناس مسایل دینی خاطرنشان کرد: حضرت مجتبی علیه السلام 12 هزار درهم را به رطوبتی از بذل خود تشبیه می کنند و ادامه می دهند همانگونه که نمی خواستی آبرویت را خرج کنی فکر کن و بر این باور باش که ما مشتری نبوده ایم و این گونه آبرروی تو حفظ شده است.


وی تاکید کرد: امروز اگر ما قطره ای از این اقیانوس کرامت امام حسن علیه السلام و دست و دلبازی ایشان را داشتیم وضع جامعه اینگونه نبود. ما بذل و بخششی نداریم اگر هم باشد اموال زائد و غیرقابل مصرف که برای دور ریختن جمع آوری شده بخشیده می شود. و یا اگر هنر کنیم مبلغ بسیار اندکی که مازاد بر زندگی ما است می بخشیم. بنابراین باید اندیشید که آیا رنگ و بویی از شیعه امام دوم در وجود ما هست؟
حجت االسلام خانجانی افزود: ما نیز باید بیاموزیم که از آنچه برای ما ارزشمند و دارای قیمت است و به شکلی که آبروی افراد حفظ شود، ببخشیم. چرا که بعضی از بذل و بخشش های ما اگر با منت و زخم زبان توام نباشد و با منت و آزار از بین نرود، اما به شکلی است که باعث ریختن آبروی افراد می شود. عضو هیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه یادآور شد: سخاوت های ما هیچ شباهتی با سخاوت ائمه علیهم السلام ندارد. لذا می بینیم در میان ائمه ایشان به کریم اهل بیت (ع) شهره شده اند. این در حالی است که بنابر اقوال حداقل یک بار تمام اموال و دو بار نیمی از اموال خود را بخشیدند.

 

پایان پیام/

 


 

کد خبر 158845

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha