به گزارش خبرگزاری شبستان، کلان پروژه "فلسفه سیاسی مشاء" در گروه فلسفه سیاسی پژوهشکده علوم و اندیشه سیاسی با محور بررسی آنچه جامعه درپی آن است آغاز شده و در حال انجام است.
بنابراین گزارش، هرنوع زندگی سیاسی نیازمند آن است که هم بر بنیان های مستحکمی استوار گردد و هم از جهت گیری و هدف مندی و هدف گزاری مشخصی پیروی کند در غیر این صورت دچار بحران فکری و مبنائی شده و دوام و بقاء خود را از دست می دهد. جامعه سیاسی ایران امروز نیز از این امر مستثنا نیست.
از این رو کلان پروژه فلسفه سیاسی مشاء با اهداف ذیل دنبال می شود:
حکمت و فلسفه سیاسی مشاء قابلیت دارد به ترسیم و تبیین بنیان ها و اصول و اهداف زندگی امروزین و جامعه سیاسی ایران برآید و اهداف و غایات مشخص و معینی پیش روی جامعه گذارد تا جامعه بداند به دنبال دست یافتن چه چیزی است و آمال و آرزوهای آن، در چه چیزی هایی تعریف می شود.
از سوی دیگر هر نوع زندگی سیاسی از جمله جمهوری اسلامی نیازمند بنا کردن اعمال و رفتارها بر بنیانی فلسفی از ماهیت زندگی و نظم دنیوی است. فلسفه سیاسی مشاء قابلیت دارد پشتیبان تئوریک این نظام در بقاء و دوام خود باشد.
علاوه بر اهداف مذکور برخی اهداف نظری نیز برای این کلان پروزه تعریف شده است، از جمله:
هرگونه نظریه پردازی در حوزه علوم و معارف انسانی و اسلامی و زندگی سیاسی، نیازمند شناسائی ظرفیت ها و قابلیت های علوم اسلامی گذشته و بازنگری و بازسازی آنها در فضای امروز است. فلسفه سیاسی مشاء از جمله دانش های سیاسی و عملی در حوزه تمدن اسلامی است که هم در گذشته نقش بسزائی در توجیه و تبیین زندگی سیاسی داشته و هم امروز می تواند با بازخوانی و بازنگری آن، پاسخگوی پرسش های اساسی از زندگی سیاسی باشد.
این گزارش می افزاید: کلان پروژه فلسفه سیاسی مشاء می تواند نشان دهد که فلسفه اسلامی همچنان که قابلیت داشته تا در فلسفه عام در سه گرایش مشائی، اشراق و متعالیه ظهور و بروز کند. فلسفه سیاسی اسلامی نیز قابلیت دارد در گرایشات سه گانه ظهور و بروز نماید و حکمت سیاسی مشاء یکی از آن ها است.
علاوه بر این، فلسفه سیاسی مشاء از بنیان های معرفت شناسی و هستی شناسانه و بر اساس و پایه جمع «عقل و وحی» برخوردار بوده و قابلیت دارد زندگی دنیوی و نظم سیاسی را بر آنها استوار سازد.
بنابراین گزارش، برای رسیدن به اهداف مذکور نیاز در این پروژه باید اصول و اهداف فلسفه سیاسی مشاء، نظم سیاسی مطلوب و بنا شده بر بنیان ها و اصول و اهداف حکمت و فلسفه سیاسی مشاء تعیین و ارائه و به تناسب نیازها و دغدغه ها و مشکلات امروزین بازخوانی و بازسازی شود.
همچنین، از این طریق امکان تاسیس فلسفه سیاسی جدید مبتنی بر پایه های عقلی و دینی و متناسب با نیازها و پرسش های امروزین فراهم شده و مقایسه و مطالعه تطبیقی این فلسفه سیاسی با فلسفه های سیاسی دیگر گرایشات در مکاتب اسلامی و غیراسلامی در سطوح و حیثیات مختلف به ترتیب اولویت انجام شود.
ترسیم نقشه راه
همسو با آنکه تنیجه بخش بودن هر پروژه علمی به نقشه راه نیاز دارد در این کلان پروژه نیز نقشه علمی مطابق با اهداف اساسی که مهمترین آن نظریه پردازی در حوزه فلسفه ی سیاسی با گرایش مشائی است، ترسیم شده است.
این گزارش می افزاید: تحقق هدف مذکور بنابر نقشه ترسیمی با شناسایی ظرفیت ها و قابلیت های فلسفه مشایی در حوزه حیات دنیوی و زندگی سیاسی، بازنگری از ظرفیت های مذکور با توجه به نیازها و پرسش های جدید و بازسازی و تولید نظریه فلسفی سیاسی متناسب با زندگی سیاسی امروز و با ملاحظه به بنیان های بازنگری شده ممکن می شود.
اجرای کلان پروژه در قالب دو برنامه
بنابر برنامه ریزی های انجام شده و نقشه راه ترسیمی، کلان پروژه فلسفه سیاسی مشاء طی دو برنامه اجرا می شود.
برنامه نخست در سه مرحله اجراء می شود. در مرحله اول مبانی نظری آن مورد پژوهش قرار می گیرد تا تمایزات آن از دیگر گرایشات همچون فلسفه سیاسی متعالیه و ... تبیین شود. در مرحله دوم از چیستی آن سخن به میان می آید و مباحثی چون موضوع، اصول و اهداف آن بازشناسی می شوند و در مرحله سوم با توجه به نیازها و پرسش های امروزین، با رویکرد بازنگری و نقادانه به شناسایی ظرفیت ها، امکانات و محدودیت های آن پرداخته می شود.
بنابر گزارش پایگاه اطلاع رسانی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، برنامه دوم گستره ای دیگر از این کلان پروژه است و بعد از اتمام برنامه اول، با هدف تاسیس فلسفه سیاسی جدید، فلسفه سیاسی مشاء را متناسب با نیازها و پرسش های دوره معاصر و با نظر به بنیان ها و اصول و اهداف و غایات آن بازسازی می کند.
شایان ذکر است، کلان پروژه فلسفه سیاسی مشاء به مدیریت دکتر مرتضی یوسفی راد در گروه فلسفه سیاسی پژوهشکده علوم و اندیشه سیاسی در حال پیگیری است.
پایان پیام/
نظر شما