به گزارش خبرگزاری شبستان این انجمن در راستای پاسداشت و تجلیل از مفاخر علمی و فرهنگی کشور، در نظر دارد روز یکشنبه 15 مردادماه 1391 مصادف با شانزدهم رمضان المبارک که بهار قرآن است از ساعت 18:30 لغایت 20:30 با حضور وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی و علما و اندیشمندان حوزه و دانشگاه از مقام شامخ فقهی و قرآنی آیت الله سیدابوالفضل میرمحمدی زرندی تجلیل کند.
آیت الله میرمحمدی زرندی از اساتید برجسته حوزه و دانشگاه و مفسر قرآن کریم است که در سال 1302 هـ.ش در بخش زاویه زرند از توابع شهرستان ساوه در خانوادهای مذهبی دیده به جهان گشود. تحصیلات ابتدایی را در زادگاهش به پایان رسانید. در سال 1320 ایامی که کیان حوزههای علمیه در خطر بود و کمتر کسی رغبت به تحصیل علوم حوزوی داشت، روحیه و علاقه وافرش به تحصیل علوم دینی او را به حوزه مقدس علمیه قم رهنمون ساخت.
ادامه تحصیل و اساتید آیت الله میرمحمدی زرندی
وی پس از فراگیری علوم اولیه صرف، نحو، معانی بیان و منطق، در 1325 هـ.ش جهت زیارت و ادامة تحصیل به عتبات عالیات رفت و توسط آیتالله آقای حاج میرزا یحیی زرندی (ره) - از مجتهدین مقیم آن دیار - در کربلا حجرهای اختیار کرد ولی بعد به اصرار پدر به وطن بازگشت و در حوزه علمیه قم ادامه تحصیل داد. او در این ایام محضر اساتید برجستهای را درک کرد. رسائل را نزد آیتالله حاج شیخ موسی زنجانی(ره)، مکاسب را نزد آیتالله سید حسین قاضی(ره)، کفایه را نزد حضرات آیات سید شهابالدین مرعشی نجفی و علامه سید محمدحسین طباطبایی(ره) و شرح تجرید را نزد آیتالله حاج میرزا اسحاق آستارایی(ره) تلمذ نمود. از سال 1328 در درس خارج فقه و اصول حضرات آیات عظام حجت کوهکمرهای و بروجردی حضور یافت و حدود دو سال از محضر آن اساتید بنام بهرهها برد. سپس نزد آیتالله العظمی حاج سید محمد محقق داماد (ره) درس خارج را تلمذ کرد و طی پانزده سال یک دورة کامل اصول و چندین کتاب فقهی را نزد ایشان فرا گرفت .
میر محمدی در کنار تحصیل، مشغول تدریس علوم حوزوی نیز بود و بعد از اتمام تحصیل نیز این کار را ادامه داد و بیش از بیست سال به تدریس دروس سطح عالیه حوزه از قبیل رسائل، مکاسب و کفایتین پرداخت.
مباحثه تفسیر قرآن را از حدود سال 1326 در هر هفته با دوستان خود همچون حضرات آیات حاج سید مهدیروحانی،حاج شیخ علی احمدی میانجی،حاج شیخ احمد آذری قمی، حاج سید عبدالکریم موسوی اردبیلی،حاج سیداسماعیل موسوی زنجانی، حاج شیخ محمد حقی، حاج شیخ احمد پایانی، حاج میرزا محمد امین رضوی و... آغاز کرد که به مرور بر اعضای آن افزوده گردید و تا امروز نیز به قوت خود باقی است.
فعالیت های قبل و پس از انقلاب اسلامی
میر محمدی در دوران مبارزه علیه رژیم ستمشاهی به همراه سایر علما و فضلا در زمره مدافعین نهضت اسلامی و امام خمینی(ره) درآمد و در امضاء برخی از اعلامیهها علیه رژیم طاغوت و حمایت از حضرت امام نقش داشت.
وی پس از پیروزی انقلاب اسلامی، در سمت های مختلفی چون رئیس دادگاه انقلاب قم، عضو هیأت عفو حضرت امام(ره)، همکاری با آیتالله دکتر بهشتی در هیأت تهیه و تدوین لوایح قضایی، رئیس شعبه دوم دیوان عالی کشور، عضو شورای عالی قضایی،عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم و عضو مجلس خبرگان رهبری، نماینده مردم استان مرکزی در مجلس خبرگان رهبری، عضو کمیسیونهای مختلف از قبیل اصل 107 و 109، مسئول گزینش علمی قضات، رئیس هیأت تجدیدنظر بررسی تخلفات هیأت علمی دانشگاه تهران و رئیس دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران ( از 1364- 1375) به خدمت پرداخت.
آیت الله میرمحمدی در مدت یازده سال ریاست دانشکده الهیات تلاش مؤثری جهت راه اندازی دوباره دوره دکتری و کارشناسی ارشد و افزایش ظرفیت پذیرش دانشجویان مقاطع مذکور انجام داد. از آنجا که ایشان اهتمام جدی به وحدت حوزه و دانشگاه داشت، خود نیز با ورود به فعالیت های مستمر دانشگاهی از قبیل مدیریت، تدریس و تألیف از مصادیق این وحدت به شمار می رود. آثار متعددی از استاد تاکنون منتشر شده است که از آن جمله میتوان به «تاریخ القرآن و علومه»،« تاریخ و علوم قرآن،« تلاث دراسات فی الفقه و المشتبه»،«هل یجوز التعزیر بالحبس او بالمال»،« زندان و زندانی در اسلام»،«تفسیر بلاغ » و مقالات متعدد در موضوعات فقه، علوم قرآنی، قضا، گزینش، تراجم و اصطلاحات علوم قرآنی در مجلات «نور علم» جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، «فصلنامه دادگستری جمهوری اسلامی»، نشریات دانشکدة الهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران، سازمان اوقاف و امور خیریه و برخی از روزنامههای رسمی کشور اشاره کرد.
تفسیر «بلاغ» از دیدگاه آیتالله حسینی بوشهری
امام جمعه قم تفسیر "بلاغ" را حاصل سالها تلاش آیتالله میرمحمدی در یک جلسه دورهای مباحث تفسیری دانست و به تشریح ویژگیهای آن پرداخت.
آیتالله سید هاشم حسینی بوشهری با اشاره به ویژگیهای "تفسیر بلاغ" گفت: هر چند در بحثهای تفسیری نیازمند تبیین آیات قرآن به صورت گسترده و شامل همه دیدگاهها هستیم اما از آنجا که عموم مردم با مبانی تفسیری آشنا نیستند و مطالعات گسترده دینی هم ندارند، نیازمند تفاسیری هستیم که علاقهمندان را در مدت کوتاهی با بحثهای تفسیری آشنا کند و تفسیر بلاغ با توجه به اختصار و قابل فهم بودن برای همه اقشار مردم این ویژگی را داراست.
وی با بیان اینکه تفسیر بلاغ، خواننده را درگیر اقوال و نظریههای پراکنده نمیکند،ادامه داد: آیتالله میرمحمدی برداشت کلی خود را درباره آیات در این تفسیر مطرح کرده که این مسئله به فهم بیشتر تفسیر کمک میکند.
امام جمعه قم پرداختن به مباحث علوم قرآنی پیش از ورود به تبیین و تفسیر آیات را از دیگر ویژگیهای تفسیر بلاغ دانست و گفت: این امر باعث میشود تا خواننده با آگاهی کافی از مسائل علوم قرآنی مانند کیفیت نزول آن، وحی و کیفیت ملاقات جبرئیل با پیامبر(ص)، نسبت الفاظ قرآن کریم به خداوند و فواتح و اوایل سورهها وارد بحثهای تفسیری شود. این مسئله نکته جالبی است که درکمتر تفسیری دیده شده است.
وی با بیان اینکه تفسیر بلاغ در عین اختصار یک تفسیر ادبی به شمار میرود، اظهار داشت: نویسنده در ضمن معنا کردن واژهها به نکات ادبی موجود در آیات هم پرداخته است.
آیتالله حسینی بوشهری افزود: بلاغ یک تفسیر قرآن به قرآن است چرا برای تفسیر یک آیه از آیات دیگر قرآن استفاده شده است،افزون بر این روی روایات اهل بیت(ع) هم تکیه میکند پس از این جهت یک تفسیر روایی به شمار میآید.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم بیان داشت: در تفسیر بلاغ به نکات تاریخی هم تکیه شده است. کمک گرفتن از مقوله تاریخ برای تبیین مباحث تفسیری کار مفید و لازمی است.
وی ادامه داد: نویسنده در این تفسیر چند آیه مرتبط به هم را ذکر سپس خواننده را در یک نگاه کلی با تفسیر آن آیات آشنا میکند و پس از آن برای عمق بخشیدن به فهم خواننده به تفسیر الفاظی که ممکن است مبهم یا پیچیدگی خاصی داشته باشد میپردازد.
امام جمعه قم عنوان کرد: جمع کردن همه این ویژگیها در یک تفسیر مختصر نشان دهنده توجه و اشراف نویسنده به مباحث تفسیری است و در حقیقت آیتالله میرمحمدی در استخراج این ویژگیها از یک کار طولانی مدت که به صورت جلسه دورهای مباحث تفسیری بوده بهره برده است.
وی در مورد شخصیت آیتالله میرمحمدی گفت: آیتالله میرمحمدی از چهرههای مبارز و حاضر در صحنه پیش از انقلاب است که با امضای اطلاعیههای مخالف با دستگاه ستمشاهی شناخته شده بود و پس ازانقلاب هم در مسئولیتهای مختلف قضایی و دانشگاهی نقشآفرین و موثر بود و امروز هم به عنوان یکی از چهرههای شاخص جامعه مدرسین حوزه علمیه قم شناخته میشود که امید است نهادهای مختلف علمی و فرهنگی بتوانند ضمن استفاده از تفسیر بلاغ، تجلیل و تکریم شایستهای هم از ایشان داشته باشند.
تفسیر بلاغ آیت الله میرمحمدی از منظر آیت الله خاتمی
با توجه به آن که آیتالله میرمحمدی بیش از یک دهه رییس دانشکده الهیات دانشگاه تهران بوده ،از نزدیک با نسل جوان از نزدیک آشناست و نیازهای این نسل را به خوبی میشناسد. از این رو این نیازها را در نگارش تفسیر بلاغ مد نظر قرار داده است تا خواستههای فرهنگی این نسل در عرصه تفسیر اشباع گردد.این تفسیر حاصل تدبر و مطالعه نویسنده است و به دیگر سخن رونویسی از تفاسیر دیگر نیست، مولف محقق قبل از این که تفاسیر را ببیند، خود در آیات تدبر کرده و آنگاه به دیگر تفاسیر مراجعه کرده که این مساله امتیازی ستودنی است.
در تفسیر بلاغ، قرآن با عترت همراه است. در تفسیر هر آیه، روایتی مناسب با آن آیه که جنبه آموزندگی برجسته داشته در ذیل آیه آمده تا خواننده بداند همواره قرآن را باید با عترت دید و تفسیر کرد. البته همه روایات اهل بیت(ع) جنبه آموزندگی دارند لیک چون بنای این تفسیر بر اختصار است به همه روایات نپرداخته است.
تفسیر بلاغ اثری نفیس و ستودنی است و تالیف این کتاب را به آیت الله میرمحمدی تبریک میگویم و امیدوارم قرآن پژوهان از این اثر بهرههای وافر ببرند.
حجت الاسلام رشاد: "تفسیر بلاغ " گوهری از حوزه علمیه
بنابر گزارش روابط عمومی انجمن آثار و مفاخر فرهنگی کشور، حجت الاسلام رشاد در خصوص تفسیر بلاغ آیت الله میرمحمدی می گوید: تفسیر ارزشمند بلاغ از گوهرهای ارزشمند بازمانده از حوزه علمیه است. تفسیر بلاغ تفسیری با ویژگیهای خاص خود می باشد که عموم بخش ها در سه فصل تنظیم شده است که حاوی نکات بسیار زیبا و دقیق تحت عنوان یادآوری ها است. تفسیر بلاغ ، تفسیری بسیار روان، دلپذیر و ارزشمند است و خلاء بزرگی را در حوزه معارف وحیانی نشانه رفته است.
پایان پیام/
نظر شما