به گزارش خبرنگار پارلمانی شبستان، نمایندگان مجلس شورای اسلامی در ادامه جلسه علنی امروز چهارشنبه 11 مرداد با کلیات لایحه تعیین حدود مسئولیت شرکتهای هواپیمایی ایرانی موافقت کردند.
حمیدرضا طباطبایی، نماینده نایین در مخالفت با این لایحه گفت: در مورد پروازهای بینالمللی و خسارتی که به کالاهای آنها وارد میشود آخرین کنوانسیونی که ما به آن پیوستهایم کنوانسیون ورشو بوده است که خسارات آن بر اساس فرانک فرانسه محاسبه میشد.
وی اظهار کرد: بعد از این کنوانسیون ما علیرغم اینکه کنوانسیون مونترال موجود بوده است به کنوانسیون دیگری نپیوستهایم و در واقع به کنوانسیون مونترال نپیوستهایم.
طباطبایی تصریح کرد: نمیتوانیم در این لایحه بیاوریم اگر در پروازهای داخلی حادثهای رخ دهد یک دیه پرداخت شود و اگر در پروازهای خارجی اتفاقی رخ دهد دیه متفاوت پرداخت شود.
علایار ملکشاهی، نماینده کوهدشت در اخطار قانون اساسی گفت: این لایحه یک لایحه صرفا قضایی است و اینکه چرا برای بررسی به کمیسیون عمران ارجاع شده است بحثی است که باید به آن پرداخت.
وی بیان کرد: شیوه رسیدگی به این لایحه در کمیسیون عمران باعث شده است یک تبعیض ناروا بین شهروندان ایرانی ایجاد شود و این باعث شده است که رسیدگی به لایحه نیز صحیح نباشد و در آن تبعیض وجود داشته باشد.
وی ادامه داد: اگر این لایحه به کمیسیون قضایی به عنوان کمیسیون اصلی ارجاع میشد ما آن را در اولویت قرار میدادیم و شاید شیوه رسیدگیاش نیز کاملا متفاوت بود.
لاریجانی اخطار ملکشاهی را وارد ندانست و گفت: در این لایحه تبعیضی وجود ندارد و شما نیز به عنوان کمیسیون فرعی میتوانستید نظر خود را در رابطه با این لایحه بیان کنید.
ایرج ندیمی، نماینده لاهیجان نیز در اخطار قانون اساسی تأکید کرد: بر اساس قانون اساسی رفع تبعیضات ناروا بین مردم از وظایف حاکمیت است، این در حالی است که در این لایحه عملا شاهد تبعیضات ناروا بین ایرانیان و خارجیان هستیم.
ندیمی بیان کرد: اتباع خارجی بر اساس کنوانسیونهای جهانی دیه بیشتری را دریافت میکنند، این در حالی است که این موضوع برای ایرانیان موجود نیست.
وی تأکید کرد: اگر در یک هواپیمایی مسافران ایرانی و خارجی باشند و حادثهای واحد اتفاق بیفتد ایرانیها از لحاظ دیه یک عدد را میگیرند اما خارجیها بر اساس کنوانسیونهای بینالمللی عدد دیگری را میگیرند که این تبعیض ناروا است.
لاریجانی در پاسخ به اخطار ندیمی گفت: در این لایحه آمده است در مورد پروازهای داخلی بر اساس قانون مجازات اسلامی ایرانیان دیه دریافت میکنند و برای پروازهای خارجی نیز برای همه مسافران چه ایرانی و چه خارجی دیه یکسان است و این اشکال قانون اساسی ندارد، اگر مخالف هستید بحث دیگری است.
علیاکبر آقایی، رییس کمیسیون عمران نیز در موافقت با این لایحه گفت: مسایلی که نمایندگان در مورد این لایحه مطرح میکنند و میگویند این لایحه باعث ظلم و تبعیض است، صدق نمیکند زیرا در این لایحه که دولت آن را آورده است و کمیسیون عمران تصویب کرده است موضوع تطبیق با مقررات بینالمللی مطرح بوده است.
آقایی تأکید کرد: در محاسبات قوانین بینالمللی که با واحد پولی فرانک محاسبه میشد، منسوخ شده است و پروتکل ورشو و لاهه پروتکلهای بینالمللی است که ما بر اساس آن عمل میکنیم.
وی گفت: چه اصراری است که بگوییم علیرغم قوانین جمهوری اسلامی ایران در مورد دیه مقررات خارجی را در بحث دیه و جان انسانها بر مقررات داخلی بار کنیم.
نماینده سلماس بیان کرد: وقتی در مورد دیه ما قوانین داخلی داریم و دیه را پرداخت میکنیم و نرخ دیه نیز هر سال اصلاح میشود قوانین خارجی را ترجیح دهیم.
وی گفت: ما در مورد پروازهای خارجی گفتهایم همان خسارتی که اعمال میشود برای پروازهای داخلی نیز این خسارت اعمال شود.
نماینده دولت در مورد این لایحه گفت: این لایحه نتیجه همکاری قوه قضاییه، دادگستری، سازمان هواپیمایی، دولت و بانک مرکزی است و در واقع به حل مشکلاتی که در ساختار هواپیمایی کشور است، کمک میکند.
مهرداد لاهوتی، سخنگوی کمیسیون عمران نیز در رابطه با این لایحه گفت: دوستانی که بین میزان دیه پروازهای داخلی و خارجی دغدغه داشتند و تأکید دارند که تفاوت زیادی بین این دو نرخ دیه وجود دارد و این موضوع آنها را نگران کرده است نگرانیشان بیمورد است زیرا در کشور ما قانون مجازات اسلامی است و میزان دیهای که با واحد پولی SDR معادلسازی شده است بالاتر از دیه بینالمللی است.
وی گفت: این لایحه نتیجه کار دستهجمعی دولت، قوه قضاییه و مجلس است و برای برطرفکردن نگرانی بود که در قوه قضاییه وجود داشت.
علیرضا محجوب، نماینده تهران نیز در اخطار قانون اساسی گفت: اگر قانون مجازات اسلامی در این لایحه رعایت شده است باید همه آثار آن را اینجا شاهد باشیم، اینکه نمیشود در مورد نرخ دیه بر اساس قانون مجازات اسلامی رفتار کنیم اما در مورد سایر موارد به گونهای دیگر رفتار کنیم.
وی با بیان اینکه اینگونه قانوننویسی، قانون را منحرف میکند، یادآور شد: این لایحه بر اساس بند 9 اصل 3 قانون اساسی از مصادیق تبعیض ناروا است و رسیدگیاش در مجلس دچار مشکل شده است.
لاریجانی در پاسخ به لاهوتی گفت: شما دارید مخالفت میکنید و این لایحه تبعیض ناروا نیست، من اخطار شما را وارد نمیدانم.
در نهایت نمایندگان با 141 رأی موافق، 66 رأی مخالف و 32 رأی ممتنع از مجموع 251 رأی به کلیات این لایحه رأی دادند و وارد بررسی جزییات آن شدند.
پایان پیام/
نظر شما