به گزارش خبرنگار شبستان، علی اکبر محزون، مدیرکل آمار و اطلاعات جمعیتی و مهاجرت سازمان ثبت احوال در نشست خبری صبح امروز درخصوص ضرورت بازنگری سیاست های جمعیت کشور گفت: بحث جمعیت به عنوان نیروی محرکه کشورها محسوب می شود و از این لحاظ حائز اهمیت است.
وی ادامه داد: تحولات جمعیتی ارتباط مستقیمی با سیر فرایند توسعه دارد و به عنوان کشور در حال توسعه در حال عبور از گذرهای جمعیت هستیم.
وی با بیان اینکه گذر یا چرخه جمعیتی از جوان به پیر که در چند مرحله اتفاق می افتد، خاطرنشان کرد: سیاستهای جمعیتی در چهار دسته مستقیم و غیرمستقیم، صریح در مقابل ضمنی، مداخله ای در مقابل غیرمداخله ای، داخلی در مقابل خارجی طبقه بندی می شود.
مدیر کل آمار و اطلاعات جمعیتی سازمان ثبت احوال ادامه داد: در سال 1346 اولین سیاست جمعی تدوین شد که سن قانونی ازدواج از 15 به 17 سال برای دختران و برای پسران از 18 به 20 سال تغییر کرد.
محزون با بیان اینکه پس انقلاب اسلامی شتاب بیشتری در زاد و ولد وجود داشت، خاطرنشان کرد: پس از انقلاب سن قانونی ازدواج به همان 15 برای دختران و 18 برای پسران برگشت و در دهه 65 این شتاب افزایش پیدا کرد.
وی با اشاره به اینکه در سال 1368 قانون سیاست جمعیتی کنترل تدوین شد، اظهار کرد: در سال 1372 تدابیری برای تعادل جمعیت اندیشیده شد که حمایت از خانواده های پرجمعیت حذف و برای بچه چهارم دیگر حمایتی صورت نگرفت که این سیاست تهدید به موالید یا همان کنترل جمعیت بود و تا الان این روند ادامه داشت.
مدیر کل آمار و اطلاعات جمعیتی سازمان ثبت احوال با بیان اینکه مهمترین اثر این قانون کاهش جمعیت بود، تصریح کرد: ما با این سیاست به اهداف خود رسیدیم یعنی نرخ رشد جمعیت را از 3.2 به 2.3 رساندیم و ادامه این روند دیگر لزومی ندارد چرا که از آن سال به بعد با سقوط آزاد رشد جمعیت کشور روبرو شده ایم به طوری که کاهش جمعیت در ایران نسبت به متوسط جهانی قاره آسیا و همچنین 26 کشور منطقه بیشتر بوده است.
وی ادامه داد: ایران به عنوان کشور در حال توسعه با متوسط جهانی آسیا و حتی منطقه هم که مقایسه می شود نرخ رشد جمعیتش کاهش پیدا کرده است که این مساله با توجه به چشم انداز 1404 و توسعه چرخه اقتصادی قابل قبول نیست.
محزون تاکید کرد: بر اساس آمارهای موجود در سال 2010 در بین 26 کشور منطقه از لحاظ جمعیتی رتبه 23 را دارا بودیم و همچنین از نظر نرخ باروری نیز رتبه 25 را کسب کردیم به طوری که نرخ باروری ما به زیر سطح جانشینی یعنی 1.6 رسیده است.
به گفته وی عوامل اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، تغییرات و هزینه نگهداری فرزند و افزایش هزینه های مالی و همچنین سیاست تک فرزندی و به تاخیر انداختن فرزند اول، افزایش سن ازدواج و ... باعث شد که جمعیت ما رو به کاهش باشد.
مدیر کل دفتر اطلاعات آمار جمعیتی سازمان ثبت احوال گفت: سیاست های آمایشی کنترل مهاجرت به خصوص از روستاها به شهر برای جلوگیری از به هم خوردن ساختار سنی روستاها و همچنین ازدواج، حمایت از زنان بعد از ازدواج، سیاست های تشویقی و ایجاد تسهیلات برای ازدواج ها در سنین پایین از دیگر راهکارهایی است که دولت می تواند انجام دهد.
محزون در خصوص نقش ثبت احوال در تحول جمعتی اظهار کرد: این سازمان با رصد مستمر تحولات جمعیتی کشور و ثبت لحظه ای به مسئولان در جهت برنامه ریزی درست برای تعادل جمعیت کمک می کند.
به گفته محزون کاهش رشد جمعیت باعث می شود که طی 20 الی 30 سال آینده رشد جمعیت کشور منفی شود به طوری که از 2.1 به زیر سطح جانشینی به 1.6 درصد برای رشد باروری رسیده ایم.
وی آخرین سرشماری رشد جمعیت در کشور را اینگونه بیان کرد: در حال حاضر 23.5 درصد جمعیت کشور زیر 15 سال، 31.5 درصد 15 تا 29 سال، 39.5 درصد 30 تا 64 سال و 5.5 درصد نیز 65 سال به بالا هستند. بر همین اساس پیش بینی می شود تا سال 1405 جمعیت سالمندان به 7.4 درصد و تا سال 1425 نیز با یک شیب صعودی به 18 درصد برسد که این مسئله نگران کننده است.
محزون با بیان اینکه 15 درصد طلاق ها یک سال پس از شروع زندگی اتفاق می افتد، تصریح کرد: 50 درصد طلاق ها پس از 5 سال از آغاز زندگی رخ می دهد که این نشاندهنده بحران فرهنگی است و باید در زمینه پیشگیری از این امر تلاش کرد.
مدیر کل آمار و اطلاعات جمعیتی سازمان ثبت احوال با اشاره به اینکه در سال 88 رشد طلاق 13.8 و در سال 89 رشد طلاق 9.1 بوده که این آمار در سال 90 به 4.1 درصد رسیده است، گفت: همین امر نشان می دهد که رشد طلاق از کاهش برخوردار بوده است.
محزون به آمارهای چهارگانه حیاتی در سال 90 اشاره کرد و گفت: در سال گذشته یک میلیون و 382 هزار و 229 مورد ولادت، 422 هزار و 133 مورد وفات، 874 هزار و 792 مورد ازدواج و 142 هزار و 841 مورد طلاق رخ داده است.
نشست مدیرکل آمار و اطلاعات جمعیتی و مهاجرت سازمان ثبت احوال صبح امروز 10 مرداد برگزار شد.
پایان پیام/
نظر شما