به گزارش خبرنگار شبستان، حجتالاسلام محمدرضا مصطفیپور، عضو هیئت علمی بنیاد علوم وحیانی در نشست بخش تحول انسانی نمایشگاه قرآن با موضوع اخلاق و سیاست گفت: یکی از مهمترین بخشهای علوم انسانی علوم اجتماعی است که بر سه عنصر جامعهشناسی، سیاست و مدیریت اقتصادی بنا شده است.
وی با اشاره به علت اهمیت علوم اجتماعی در جوامع امروزی خاطرنشان کرد: علوم اجتماعی به لحاظ نمود عملی چه از لحاظ پیشرفت و یا عقبماندگی بسیار پراهمیت هستند.
مصطفیپور عنوان کرد: بزرگترین مشکل در عصر کنونی نادیدهگرفتن ارزشهای اخلاقی و اسلامی در مناسبات سیاسی است.
وی با اشاره به تفکر نظامهای بزرگ دنیا بر اساس اصل لیبرالیسم و نگاه این نظامها به آزادی انسانها تصریح کرد: آزادی از مقوله بحث هویت انسانی است ولی عدالت در حوزه اخلاق انسانی جای میگیرد. در این دیدگاه اخلاق و هویت انسانی با هم جمعپذیر نیستند.
وی افزود: در تفکر نظامهای بزرگ جهان اکثر امور با تسامح و نادیدهگرفتن حل و فصل میشود و انسانها در آزادی خود هیچ محدودیتی ندارند تا وقتی که مضر برای آزادی دیگر افراد جامعه باشند.
مصطفیپور با اشاره به مقدمهای از دیدگاههای متفاوت در حوزه اخلاق و سیاست اظهار کرد: برخی معتقدند اخلاق و سیاست رابطهای کاملا متضاد دارند یعنی اخلاق مربوط به حوزه زندگی فردی انسان بوده و سیاست در بخش زندگی اجتماعی افراد میگنجد، لذا هیچگاه قابل جمع نیستند.
وی با اشاره به دیدگاه دوم در حوزه اخلاق و سیاست با رویکردی نسبتا اخلاقمدارانه عنوان کرد: برخی از اندیشمندان معتقدند اصالت و تقدم از آن سیاست است و اخلاق تابعی از آن بوده یعنی اخلاق ابزاری است برای رسیدن به مقاصد سیاسی.
مصطفیپور افزود: نگاه سوم که مورد قبول ما مسلمانان نیز هست اخلاق را اصل و سیاست را امری فرعی در نظر میگیرد و در واقع تمام روابط و مناسبات سیاسی با هماهنگی اخلاق میسر میشود.
وی با بیان این مطلب سه عنصر رهبری قدرت و تأثیرگذاری از ارکان اصلی امور سیاسی محسوب میشوند، تصریح کرد: سیاست یعنی راهبری انسان به جامعه و عرصه اجتماعی که با سه عنصر رهبری، قدرت و تأثیرگذاری محقق میشود و اغلب نگاههای به دور از اخلاق و سیاست عنصر قدرت را نقطه اتکای خود قرار میدهد.
وی با تشبیه نگاه اخلاقمدارانه در عرصه سیاسی به قدرت حاکمان در راهبری مردم خاطرنشان کرد: قدرتی مقبول است که در جهت حاکمیت اخلاق باشد و اخلاق است که جهت میدهد تا حاکمان جامعه امور اجتماعی را سامان دهند.
وی با اشاره به دلایل مقبولیت اسلام به نگاه سوم، اخلاق و سیاست افزود: الگوی همه ما مسلمانان پیامبر (ص) است و ایشان میفرمایند خداوند من را با اخلاق تربیت کرد و بعد برای هدایت مردم مبعوث شدند.
مصطفیپور خاطرنشان کرد: زمانی که پیامبر (ص) مکه را فتح کرد همه دشمنان در فکر و خیال انتقام رسول خدا از مال و جانشان بودند و ایشان فرمودند امروز روز رحمت و مهربانی است حال آنکه ایشان صاحب قدرت کافی برای انتقامگیری بودند.
وی با اشاره به برخی مکاتب اخلاقی با رویکرد سودگرایی محض اظهار کرد: در مکاتب اخلاقی سودگرا من و شما هر کاری انجام میدهیم باید در راستای منفعت خودمان باشد و بیشترین سود برای اکثریت مردم جامعه بوده زیرا اساس این نگاه حفظ قدرت به هر نحو ممکن است.
مصطفیپور با بیان این مطلب که مکتب اخلاقی مبنی بر سود و لذت را نمیپذیریم، خاطرنشان کرد: فضیلت حقیقی و عادت دنیا و آخرت انسانها بوده و حکومتی که در آنها حقوق مردم رعایت نشده و یا فضایل اخلاقی همچون عدالت جایگاهی نداشته باشد هیچ ارزشی ندارد.
وی با بیان این مطلب که در عصر کنونی سرمایههای بشری به حوزههای اجتماعی و انسانی تقسیم میگردد، افزود: در بحث نظری پیرامون حوزه علوم اجتماعی جدید سرمایه اجتماعی از جایگاه بالایی برخوردار بوده زیرا موجب افزایش اعتماد عمومی به نظامها و حکومتها میشود.
وی با اشاره به موضوع اختلاس سه هزار میلیاردی اخیر در کشورمان تصریح کرد: اگر مسئولان و مدیران با چنین مسئلهای برخورد قاطع نمیکردند قطعا اعتماد اجتماعی از بین میرفت و برای پیشگیری از وقوع چنین اتفاقاتی باید مدیران متعهد و متخصص بوده و بر اساس اخلاقمداری و به دور از هرگونه تظاهر و نفاق سیاسی زمامدار امور شوند.
شایان ذکر است، نشست اخلاق و سیاست در بخش تحول انسانی یکشنبه 8 مرداد ساعت 19 با حضور جمعی از خبرنگاران و بازدیدکنندگان در محل بیستمین نمایشگاه بینالمللی قرآن برگزار شد.
پایان پیام/
نظر شما