به گزارش خبرنگار شبستان، حجتالاسلام جواد پورروستایی، کارشناس مسایل مذهبی در نشست تخصصی با موضوع امنیت اجتماعی در هشتمین روز ماه مبارک رمضان با اشاره به مقدمهای بر مضامین این موضوع گفت: امنیت اجتماعی در قالب تعریف دو کلمه میگنجد، یکی امنیت و دیگری امنیت اجتماعی.
وی ادامه داد: امنیت یعنی آرامش و آسایش خاطر انسان نسبت به چیزهایی که برای آدمی ارزشمند است و امنیت اجتماعی دارای تعاریف متعددی از جمله برطرفنمودن نیازهای انسان با توجه به خواستههای ارزشی وی میباشد.
پورروستایی با اشاره به برخی از آیات قرآن مبنی بر تأکید صریح به ارزش والای امنیت اجتماعی خاطرنشان کرد: هنگامی که حضرت ابراهیم (ع) خانه کعبه را بنا نهاد از خدا اولین درخواستی که داشت برقراری امنیت در این شهر مقدس بود.
وی با اشاره به دیگر آیات قرآن با مضامین تأکید بر اهمیت امنیت افزود: خداوند در سوره مبارکه تین پس از قسمهای متعدد اشاره به آسایش و امنیت سرزمینی میکند و از میان اوصاف و ویژگیهای مختلف یک شهر از امنیت آن یاد میکند.
پورروستایی عنوان کرد: حتی قوم سبع که در قرآن به عذاب دردناکی دچار شد قبل از گرفتاری به عذاب الهی منعم به نعمت آرامش سیر و حرکت در شب و روز بود.
وی با اشاره به دردناکترین عذابها و خسران نعمتهای الهی تصریح کرد: یکی از بزرگترین تهدیدهای خداوند گرفتن نعمت آسایش و امنیت از بندگان ناسپاس است.
پورروستایی با اشاره به چند آیه قرآن با مضامین اهمیت امنیت و آسایش اظهار کرد: خداوند در احوال قوم قریش بیان میکند که ما آنان را از ترس و ناآرامی ایمن کردیم و از غذاها اطعام نمودیم.
وی با اشاره به آیاتی پیرامون حرمت خمر و شرب آن عنوان کرد: خمر و مشرب از حربههای شیطان است و شیطان با این ابزار دشمنی را میان انسانها آغاز میکند و کمکم امنیت را نابود میسازد.
پورروستایی با اشاره به حضور مستقیم خدا در برقراری امنیت و آسایش میان انسانها افزود: یکی از نکتههای مهم که در بحث امنیت در قرآن به آن اشاره شده حضور مستقیم خداوند در برخی برقراری آن در کنار نقش و فعالیت خود انسانها است.
وی با استناد به برخی از آیات پیرامون برقراری امنیت به طور مستقیم از طرف خداوند متعال خاطرنشان کرد: در برخی از جنگها که مسلمانان واهمه شکست داشتند خداوند میفرماید ما از درون قلبها اطلاع داریم و آرامش و امنیت را در دل آنان جای میدهیم.
پورروستایی ادامه داد: خداوند در اثر کفران نعمت دو عذاب را نازل میکند، یکی نابودی امنیت و دیگری قحطی و خشکسالی.
وی با اشاره به نتیجه مهم و استنباط معانی قرآن پیرامون امنیت اجتماعی اظهار کرد: نباید صرفا در برقراری امنیت متکی به تواناییها و حضور انسان بود بلکه باید نقش نیروی خداوندی را نیز در نظر داشت.
وی با اشاره به برخی از اسبابها و راهکارهای برقراری امنیت تصریح کرد: برخی از آیات قرآن به روشنی از راهکارهای برقراری امنیت در سایه ایمان، تقوا و عمل صالح سخن میگوید.
پورروستایی با اشاره به برخی از عناصر تحت نیاز وجود امنیت در جامعه افزود: افراد در جامعه باید نسبت به جان، مال و آبروی خود احساس امنیت کنند ولی قرآن علاوه بر این سه عنصر از نقش حفظ امنیت در دین افراد جامعه نیز سخن به میان میآورد و بر آن تأکید میکند.
وی با اشاره به لزوم برقراری امنیت در حوزه دین تصریح کرد: متأسفانه علیرغم آنکه قرآن در برقراری امنیت در حوزه دین تأکید میکند و راهکارهایی را هم ارایه میدهد نسبت به سه عنصر دیگر توجه کمتری به آن میشود.
پورروستایی با اشاره به برخی از آیات و مضامین آن پیرامون حفظ امنیت جان افراد جامعه خاطرنشان کرد: قرآن به شدت کشتن را مذمت میکند و عذاب شدیدی را در نظر میگیرد و میفرماید اگر کسی انسان دیگری را بکشد گویا همه مردم را کشته است و نیز قتل نفس به عمد جایگاهی جز جهنم ندارد و قاتل گرفتار ابدی عذاب الهی است.
وی با اشاره به موضوع قصاص در حفظ جان انسانها خاطرنشان کرد: در حکم قصاص بخشی از آن متعلق به ولی دم بوده و حتی قرآن تأکید میکند که عفو و گذشت بهتر و ارزشمندتر است ولی بخش دیگر آن به حق حاکمیت در راستای برقراری امنیت اجتماعی برمیگردد.
وی ادامه داد: قرآن فتنه را از قتل بالا میداند زیرا امنیت جانی، مالی و حتی آبروی افراد را به خطر میاندازد و نیز قرآن خودکشی را یکی از بزرگترین گناهان بشری میداند زیرا در آن امنیت اجتماعی افراد در حوزه جانی به مخاطره میافتد.
پورروستایی با اشاره به لزوم افزایش امنیت مالی در جوامع بخصوص ایران افزود: طبق یک نظرسنجی صورت گرفته 10 درصد مردم در ایران حاضرند تا اموال و داراییهای خود را با دیگران برای انجام فعالیتهای اقتصادی به مشارکت بگذارند.
وی با اشاره به برخی از مضامین قرآنی پیرامون امنیت مالی افراد جامعه تصریح کرد: اکثر نزاعها و درگیریهای دادگاهی به خاطر عدم رعایت نکات ایمنی در برقراری امنیت مالی و اقتصادی افراد است، قرآن تأکید میکند تا افراد به دنبال عقد قرارداد بروند زیرا تمام موارد به طور شفاف مکتوب میشود و امنیت مالی افراد به خطر نمیافتد.
پورروستایی با اشاره به تأکید قرآن به حفظ آبروی افراد عنوان کرد: حفظ حرمت مؤمن از حرمت خانه خداوند بالاتر است و حتی در روایت سفارش شده که حرمت جسد و پیکر انسان مرده به اندازه انسان زنده ارزشمند است.
وی تصریح کرد: قرآن بنیآدم را تکریم میکند و میفرماید ما آدم را به تمام مؤمنان برتری دادیم.
پورروستایی با اشاره به برخی از روایات و آیات پیرامون اهمیت حفظ آبروی افراد در یک جامعه افزود: خدا همه چیز را در اختیار انسان قرار داده الا خوار و ذلیلکردن خود و نیز در روایات داریم از رفتن به جاهایی که شما را مورد اتهام قرار میدهد، بپرهیزید زیرا آبروی ریختهشده غیرقابل جبران است.
وی با بیان این مطلب که خود انسان نیز در حفظ آبرو نقش دارد، تصریح کرد: خداوند به زنان پیامبر میفرماید با نامحرمان با وقار و سنگینی سخن بگویید زیرا اسباب هتک حرمت و ریختن آبرو را موجب میشود.
پورروستایی با بیان این مطلب که قرآن سختگیریای در مورد حفظ آبروی افراد دارد در جای دیگر اعمال نکرده، عنوان کرد: قرآن غیبت و مسخرهکردن یکدیگر را مذمت میکند. در مورد تهمت نسبت ناروا به زنان پاکدامن میگوید باید چهار شاهد بیاورید، در حالی که در مورد چیزهای دیگر قرآن به وجود دو شاهد اکتفا کرده است. همچنین اگر ادعای فردی که زن پاکدامن را مورد اتهام قرار داده ثابت نشود باید تازیانه بخورد.
وی با اشاره به نکات مهم مطروحه توسط قرآن پیرامون حفظ مهمترین رکن امنیت اجتماعی خاطرنشان کرد: افراد باید نسبت به حفظ دین خود، خانواده و فرزندانشان احساس امنیت کنند، قرآن میفرماید دین خود را از هر کسی اتخاذ نکنید و نیز تبعیت و انحصاری از پدر و مادر در دین نداشته باشید.
پورروستایی عنوان کرد: شاید پدران عقل نداشتند و هیچگونه منطقی بر تبعیت کورکورانه از گذشتگان در دین نیست.
وی با اشاره به دیگر نکات مطروحه قرآن پیرامون حفظ دین افراد جامعه افزود: همیشه از تمام و مراودهای که باعث تضعیف دین میشود، بپرهیزید و حتی گوشدادن به حرف آن افراد نیز مذمت شده است زیرا در روایات داریم کسی که به حرف دیگری گوش میدهد عابد اوست. اگر سخنران حرف الهی زند مستمع عابد خداست و در غیر آن پیرو شیطان است.
پورروستایی عنوان کرد: دستور قرآن به پیامبر بر ترک محفل کسانی که آیات الهی را مسخره و در آن تشکیک میکنند و یا ممنوعیت کتب ضاله برای افراد سستایمان و نیز سختگیری پیامبر در کشتن افرادی که دین و آیات الهی را مسخره میکردند و حتی اگر به پردههای خانه خدا آویزان شدند نمونههایی از اهمیت حفظ امنیت دین افراد جامعه است.
وی با اشاره به تقبیح شدید دین به مسخرهکنندگان آیات و نشانههای الهی تصریح کرد: امام صادق (ع) با منکران خدا نیز بحث و گفتوگوی علمی میکردند ولی دین در مقابل مسخرهکنندگان و منحرفان کوتاه نمیآید.
پورروستایی تصریح کرد: خداوند برای حفظ امنیت دین افراد جامعه برای مرتددین حکم قتل صادر میکند که برخی آن را مخالف آزادی میدانند ولی اسلام برای سعادت بشر آمده نه آزادی آن و نیز فرد مرتد اگر اظهار علنی نکند کسی با او کاری ندارد.
وی با اشاره به بحث مهاجرت برای حفظ دین خاطرنشان کرد: خداوند در پاسخ به کسانی که عدم امکانات را بهانه رشد دینی میدانند میگوید مگر زمین خدا وسیع نبود و باید دانست هر چیزی که مانع رسیدن به معارف دینی است و هر کاری که موجب دور زدن آن مانع شود مصداق عرض الله واسعه است.
شایان ذکر است، نشست تخصصی با موضوع امنیت اجتماعی شنبه 7 مرداد در سالن شهید رضایینژاد نمایشگاه بینالمللی قرآن با حضور جمعی از بازدیدکنندگان برگزار شد.
پایان پیام/
نظر شما