خبرگزاری شبستان//خراسان جنوبی
مردم مومن و خداجوی خراسان جنوبی پیش از فرا رسیدن ماه مبارک رمضان با گرفتن روزه در ماه شعبان به استقبال ماه مهمانی خدا می روند که این استقبال آیین پیشواز از ماه رمضان نامیده میشود.
آغاز نخستین روز رمضان در وضع زندگی مردم تغییراتی حاصل میشود زیرا مردم بیشتر از هر کاری به عبادت پرداخته و مساجد رونق دیگری مییابند. مناجات و شب خوانی (شوخانی) از نخسین شب رمضان آغاز میشود.
شب نشینی های معنوی همراه با ختم قرآن و قرائت نهج البلاغه در قبل و بعد از اذان صبح، اقامه نماز مستحبی و صرف سحری در جمع نیز جلوه ای از پاکی و نورانیت را در این شب ها در منظر هر بیننده نمایان می سازد.
علاوه بر آن در این مجالس بزرگان خانواده بعد از افطار با بیان رشادت های مولای متقیان و فضایل اخلاقی حضرت علی(ع) به مجلس حال و هوای معنوی می بخشند. رفت و آمدهای خانوادگی و شب نشینی تا سحر در ماه رمضان دراین منطقه رونق بیشتری می یابد.
در این ماه زنان و دختران خانواده نیز برای پختن شیرینی های محلی و آماده کردن موادغذایی ماه رمضان به منزل یکدیگر می روند. جمع آوری خیرات و کمک های نقدی مردم هر منطقه برای کمک به یتیمان و بی سرپرستان و تعمیر و توسعه مساجد از دیگر برنامه های ماه مبارک رمضان در مناطق مختلف بیرجند است.
مردم این شهرستان در زمان افطار از آش رشته، نان، پنیر و سبزی، حلوا، خرما، فرنی، شله زرد، زولبیا و بامیه برای افطار کردن استفاده می کنند.
برخی مردم این شهرستان با رفتن به آسایشگاه ها و پرورشگاه ها دست محبت بر سر کودکان بی سرپرست می کشند و دل های چشم به راه مادران و پدران بزرگسال را شاد می کنند.
کودکانی هم که هنوز به سن تکلیف نرسیده اند با تمرین تعظیم و تسلیم در مقابل امر حق تعالی و با گرفتن روزه های به اصطلاح "کله گنجشکی" والدین خود را در این آزمون الهی همراهی می کنند.
علاوه بر آن شرکت در نماز جمعه و جماعت، مجالس قرآن، استفاده از محضر علمای دین، برگزاری دعاهای توسل، کمیل و ندبه، قرائت سی جزء قرآن، زیارت امام زاده های شهرستان، غبارروبی مساجد و اماکن مقدسه و ادای نذر و نیاز از دیگر برنامه های روحانی مردم بیرجند در ماه مبارک رمضان است.
برنامه ریزی مردم شهرستان بیرجند در ماه مبارک رمضان بگونه ای است که تا حد امکان از مسافرت و برپایی مجالس عروسی اجتناب می کنند تا با فراغت خاطر، از برکات بیشمار این ایام بیشتر بهره مند شوند.
مردم با شرکت گسترده در آیین های شب های قدر و برگزاری مراسم سوگواری ایام شهادت مولای متقیان حضرت علی (ع)، سینه زنی و تعزیه خوانی، همزمان با سراسر کشور به سوگ نخستین امام خود می نشینند.
مردم این شهرستان باشرکت گسترده در آیین های شبهای قدر و برگزاری مراسم سوگواری ایام شهادت مولای متقیان حضرت علی (ع)، سینه زنی و تعزیه خوانی، همزمان با سراسر کشور به سوگ نخستین امام خود مینشینند.
برپایی مراسم ختم قرآن و افطاری دادن
با آغاز این ماه پر خیر و برکت زمزمه های دعا و قرآن در مجلس راز و نیاز و در جای جای شهر و کوچه و پس کوچه های آن به گوش می رسد.
از برکات این ماه می توان به تشکیل دهها جلسه و دوره قرآن توسط خواهران و برادران روزه دار در تکایا، مساجد، حسینیه ها و منازل مسکونی اشاره کرد که عطر معنوی نصیب برگزار کنندگان جلسات قرآنی، دعا و افطاری می کند.
علاوه بر برگزاری جلسات قرآن، گستراندن سفره های افطاری توسط خیران، نذر کنندگان و نهادها و افطاری دادن و کمک به خانواده ها و افراد بی بضاعت و ایتام که در گویش محلی "روزه واکنان است" از دیگر رسوم مردم خراسان جنوبی در ماه مبارک رمضان است.
در جلسات قرآنی مرسوم است چنان چه فردی برخی از سوره های قرآن از جمله انعام، یس، توحید، الرحمن و سجده را در این جلسات قرائت کند، جلسه بعد با آوردن شیرینی، پختن آش نذری یا افطاری دادن، خوشحالی خود را ابراز می دارد.
در آخرین روز ماه مبارک رمضان و با پایان یافتن تلاوت قرآن، تمام شرکت کنندگان در جلسه با توزیع شربت، شیرینی، نقل و نبات دعای ختم قرآن را تلاوت می کنند و بعضی شرکت کنندگان جلسه هم با پختن آش نذری، حلیم، شله زرد و دعوت از روزه داران و قرائت دعا، مراسم وداع با ماه مبارک رمضان را به جا می آورند و اشک شوق به خاطر سربلندی در پیشگاه خداوند و اشک غم به خاطر وداع با این ماه بر گونه جاری می کنند.
پایان پیام/
نظر شما