به گزارش خبرگزاری شبستان، کلان پروژه "روحانیت و سیاست" با هدف ارائه راهبرد روحانیت در دهه چهارم انقلاب اسلامی و مدیریت رضا عیسی نیا، در گروه علوم سیاسی پژوهشکده علوم و اندیشه سیاسی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی پیگیری می شود.
بنابراین گزارش، «روحانیت» به مثابه یک نهاد اجتماعی از جمله موضوعاتی است که کمتر مورد مطالعات درجه اول و دوم قرار گرفته است. بدون تردید، روحانیت بهعنوان قدیمیترین و مقتدرترین نهاد مدنی در تاریخ سیاسی ایران، در سال های پس از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی شرایط جدیدی را تجربه کرده و میکند که تاکنون تباری در گذشته نداشته است.
روحانیت در این سال ها علاوه بر انجام کارکردهای سنتی و اصیل و نیز پذیرش شئونات صنفی خود، به ارکان حکومت راه یافته و مسئولیت های متعدد سیاسی را پذیرفته است. ورود روحانیت به چنین موقعیت جدیدی، همواره مسائل و تعدیلاتی فراروی او میآفریند که بررسی و مطالعه جدی آنها، موجب فرصتی است که بر کارآمدی روحانیت در عرصههای مختلف تقیین، قضایی، اجرایی و نظارتی میافزاید.
این گزارش می افزاید: هدف از این پروژه به لحاظ نظری ارائه راهبرد روحانیت در دهه چهارم انقلاب اسلامی است که چشمانداز کلی این نهاد را در عرصه سیاستورزی و فرهنگ عمومی تبیین میکند.
علاوه بر این، این کلانپروژه که غایتی اصلاحگرایانه در عرصه عمل اجتماعی و سازمانی روحانیت دارد، تلاش میکند تا با آگاهیبخشی بر ورودی ها و خروجی های کنونی و احتمالی به سازمان روحانیت، این نهاد را کارآمدتر نماید.
روحانیت عنوانی است که از منظرهای مختلف مورد مطالعه قرار گرفته است، این منظرها که عبارتند از: رویکرد تاریخی، رویکرد جامعهشناسی و رویکرد اندیشهای که میکوشد از زوایای متفاوتی به بررسی و مطالعه این نهاد مدنی بپردازند. با این همه در این کلانپروژه، عمده رهیافت به روحانیت جامعهشناسی سیاسی است که جایگاه و نقش او در نظام سیاسی و نحوه تعاملش با سایر نیروهای مدنی و سیاسی را مورد مطالعه قرار میدهد.
مطالعه درونی نهاد روحانیت
بنابراین گزارش، در جامعهشناسی سیاسی، گفتگو درباره نهاد روحانیت، بدون شناخت درجه اول از ساختار و کارکردهای مختلف روحانیت میسر نیست در بخشی از این کلانپروژه سعی می شود تا بخشی از این مطالعات به مطالعه درون نهادی روحانیت اختصاص یابد. از این رو میتوان از چند محور مهم درباب روحانیت سخن گفت و از آنها در کلانپروژه تأثیر پذیرفت.که توصیف و تبیین جامعهشناختی روحانیت، از قبیل:
روحانیت، ساختارها و کارکردها، حوزههای شیعه و سیاست، الگوهای تعامل مرجعیت و نهاد ولایت فقیه، الگوهای تعامل مرجعیت با نظام سیاسی، مفهومشناسی و تبیین ماهیت روشنفکری حوزوی، تشکیلات و گروه های سیاسی در حوزه علمیه قم و تاریخ سیاسی حوزه علمیه قم در آن جای می گیرد.
بنابر گزارش پایگاه اطلاع رسانی پزوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، موضوع روحانیت و سه دهه حضور در عرصههای مختلف اجتماعی و سیاسی همچون روحانیت و قدرت، آسیبها و تهدیدها، روحانیت و جریان های فکری - سیاسی در جمهوری اسلامی، تعامل روحانیت و بازار سیاسی در جمهوری اسلامی، روحانیت و تجربه تحزب، روحانیت و سه دهه تجربه در عرصه تقیین، قضا، روحانیت و سه دهه تجربه در امور اجرایی و روحانیت و الگوی توسعه اسلامی نیز در این پروژه به بحث و بررسی گذاشته می شود.
شایان ذکر است، کلان پروژه روحانیت و سیاست در پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در دست انجام است.
پایان پیام/
نظر شما