به گزارش خبرنگار شبستان، حجتالاسلام والمسلمین دکتر قیومی در نشست "نگاه قرآن به عهدین" در بیستمین نمایشگاه قرآن کریم گفت: در قرآن از ادیان متعددی نام برده شده که پنج دین معروف آن یهودیت، مسیحیت، سابعین (پیروان یحیی) و مجوس و دین صنیف نام برده شده و حتی شرک و دهریه هم که ادیان باطل هستند از دین یاد شده است.
وی افزود: ادیان الهی مبتنی بر وحی هستند و بخشی از معارف ضروری که با عقل نمیشود به آنها واصل شد از طریق وحی و یا یک انسان انتخاب شده ارایه میشود. همچنین مجموعه تعالیم آسمانی به نام کتاب مطرح شده و وقتی از ادیان که نام برده میشود به تبع آن از کتابهای مقدس آنان نیز نام برده میشود.
وی ادامه داد: عهدین تعبیری مسیحی است و از دو بخش عهد قدیم که کتابی است مورد قبول یهودیان و به آن تنخ میگویند و به زبان عبری نوشته شده و عهد جدید که بعد از تولد مسیح به این کتاب اضافه شد که مورد قبول یهود نیست.
وی افزود: این کتاب سیر تاریخی دارد و چهار تای آن انجیل است و تاریخ بنیاسراییل و در لابلای آن احکام ذکر شده است.
وی با اشاره به اینکه عهد جدید 27 کتاب است، گفت: این کتاب در گذشته بسیار بیشتر بود و بعد از مدتها 27 کتاب آن به رسمیت شناخته شده است. چهار تای این کتاب اناجیل اربعه است که هیچکدام نوشته عیسی نیست و به وسیله تابعین نوشته شده و بقیه آن متعلق به حواریون است.
وی با اشاره به نگاه قرآن به عهدین اظهار کرد: قرآن در نگاه به تورات و انجیل نگاه مثبتی دارد و به آن اوصاف بلندی نشان میدهد که در سوره مائده آیه 43 به بعد به آنها اشاره داردو از این کتب به نیکی یاد میشود.
حجتالاسلام قیومی خاطرنشان کرد: انجیل اصیل به حضرت عیسی (ع) داده شده در حالی که انجیلهای موجود منصوب به حواریون هستند.
تحریف عهدین ابعاد مختلفی دارد
وی ادامه داد: بحث تحریف عهدین را میشود از چند منظر مورد بررسی قرار داد؛ منظر اول صرفا علمی است که آیا این آیات اصیل هستند یا نه و مهمترین چیز در این بحث قضیه سندیت تاریخی آنها است. نسبت به قضیه سندیت به طور خاص از قرن 17-18 بیشتر مورد توجه واقع شد و با عنوان "نقد متون مقدس" به آن پرداخته شد.
وی با اشاره به بحث دوم گفت: دیدگاه دوم دیدگاه منتقدان به دین است که یهودیان و مسیحیان نسبت به کتابشان چه دیدگاهی دارند و دسته سوم نگاه ملحدین است که در غرب جریانهای الحادی باب شده و مفاهیم و محتوا را انکار میکنند و به زیر سؤال میبرند و به طور کل اعجاز را نمیفهمند و اصلا قبول ندارند.
قیومی اظهار کرد: نگاه چهارم نگاه قرآن است که اگرچه علمی نیست اما چون برای ما معتبر بوده ارزش آن از علم بیشتر است و در نهایت توجه قرآن و قبول آن از عهدین بیشتر از علم است. در قرآن آیات زیادی نازل به عهدین است و به طور خاص بحث تحریف با دو دیدگاه از نظر قرآن بررسی میشود. بعضی از آیات مستقیما از تحریف عهدین سخن میگویند و خیلی مورد توجه مفسران تاریخ قرار گرفته است.
وی گفت: تحریف در اصطلاح علوم قرآنی به دو شکل معنوی و لفظی است، بعضی قدما بیشتر قایل به تحریف لفظی در کنار تحریف معنوی هستند. این امر عمدتا بعد از اسلام است و ویژگیهای پیغمبر را کتمان و حذف کرده و ویژگیهای پیامبر آخرالزمان در مقابل نظریه کسانی چون علامه عنوان میکنند که این نوع تحریف نیست چون در قرن چهارم میلاد عهدین به رسمیت شناخته شد و گسترش پیدا کرد که در این صورت قابل دست بردن نبود و با این پیشینیه و ادله این تحریف بحث تحریف لفظی نیست بلکه مربوط به رفتار کهنه و علمای یهود است که نسخی را که در دست داشتند و مردم در مورد آنها سوال میکردند طوری به سوالات پاسخ میدادند که حقیقت را کتمان کند. در واقع این تحریف، تحریف کتمان حقایق و به تعبیر دیگر گنجاندن معانی دیگر در ذهن مردم بود.
وی ادامه داد: قرآن در آیات خود اشاره به تحریف متنی ندارد و آیات نشاندهنده این است که قرآن انجیل و تورات را قبول دارد و در جواب کسانی که میگویند انجیل و تورات تحریف شدهاند و در آن آیات زیاد، کم یا تبدیل شده باشند در قرآن آیاتی نداریم و در آیاتی که صریحا اصطلاح تحریف آورده شده نمیتوان تحریف لفظی را قایل شویم.
قیومی خاطرنشان کرد: قرآن به صورت غیرمستقیم و با بیان داستانها و معارف که در تورات و انجیل وجود دارد به تخطئه آن میپردازد، به طوری که در داستانهای ذکر شده در قرآن همچون داستان آدم و حوا که در تورات آورده شده داستان بدینگونه ذکر میشود که خداوند اول آدم را آفرید و وارد یک باغ کرد و به او دستور داد از میوه درخت نخورد و او به خوابی عمیق فرو رفت و خداوند در این حال از دنده او حوا را آفرید و آدم به حوا گفت نباید از میوه درخت استفاده کند و شیطان ابتدا حوا را فریب داد و حوا آدم را، در حالی که قرآن در ذکر این داستان آن را به شکل دیگری بیان میکند و میفرماید آفرینش حوا قبل از ورود به بهشت بود و خداوند به هر دوی آنها امر کرد که به درخت نزدیک نشوند و شیطان هر دوی آنها را فریفت. این موارد نشان میدهد که قرآن داستان را به شکل دیگری بیان میکند و انسان با تطبیق داستانها به زیبایی شیوه بیان قرآن پی میبرد.
وی افزود: در نگاه قرآن این تورات و انجیل که در حال حاضر موجود است به وسیله بشر دست برده شده و چیزی که انسان در آن دخالت داشته باشد قابل اعتماد نیست، حال آنکه فهمیدن آسمانیبودن آیات و یا نبودن آنها کاری دشوار است و هر کسی نمیتواند به آن پی ببرد.
قیومی با اشاره به اینکه قرآن وظیفه خود را هدایت میداند و با منظر هدایت به گفتوگو با ادیان میپردازد، گفت: ما مسلمانان به اندازه قرآن سعه صدر و تدبر نمیکنیم ولی قرآن از نگاه برتر میخواهد بشریت را جذب کند و به این دلیل مستقیم به ادیان نمیگوید کتاب شما مشکل دارد.
وی تصریح کرد: قرآن به صورت غیرمستقیم این کتب را تعبیر، تثبیت و هم تصحیح میکند همچنین نگاه قران بسیار با تسامح به نگاه علم در خصوص این کتب است.
وی گفت: وقتی قرآن از انجیل میگوید متنی است که به عیسی نازل شده در حالی که انجیل موجود بعد از حضرت عیسی نوشته شده و یک سیره است که البته بخشی از انجیلی که خداوند به حضرت عیسی (ع) نازل کرده در آن وجود دارد. یکی از مواردی که در قرآن در مورد عهدین بیان شده ارجاعات به عهدین است و ارجاعات زیادی از قرآن به آنها وجود دارد که مهمترین آن در مورد حضرت محمد (ص) است که ارجاعات آن متعدد است و از ارجاعات دیگر بحث احکام الهی است مثل سوره مائده آیه 45 یا سوره آل عمران در مورد قصاص، قرآن از احکامی یاد میکند که در متن عهدین است.
پایان پیام/
نظر شما