خبرگزاری شبستان//قم
متاسفانه از یکی دو ماه قبل بر اثر مسائلی که فقط خدا از آن سردرمی آورد، شاهد تشنج ها و شک های وارد شده به بازار مرغ در کشور هستیم که طی یکی دو هفته اخیر چهره کاملا زشتی به خود گرفته است. فاجعه ای که باعث شده تا در ماهی که به مومنان توصیه شده تا خوراک خود را کاهش دهند و وضعیت فقرا را بیشتر درک کنند، شاهد صف های طولانی گاها بیش از 200 متر برای تهیه مرغ باشیم. مرغی که بنا بر توصیه های پزشکان در دنیای امروز سرشار از مسائل زیان آور برای بدن انسان است. حتی صحبت های یکی از مراجع تقلید نیز که خیلی سربسته به این موضوع پرداختند نتوانست بر تب مرغی شایع در کشورمان التیامی باشد.
صف هایی که هر روز عریض و طویل تر می شود، زنان و مردانی که از اندک زمانی پس از سحر در کنار فروشگاه ها و مغازه های محل عرضه مرغ به صف می ایستند. صحنه ای که هنگام خارج شدن از منزل برای رفتن به محل کار با دیدنش رنج می کشی...
باید دید آیا تنها مسئولان در این خصوص مقصرند و یا اینکه رفتار نابجای مردم هم در بروز این مسائل که کم از یک بحران نیست، تاثیر دارد. البته مسائل مختلفی در بروز این جریانات تاثیر داشته ولی مهم ترین مسئله از منظر نگارنده لزوم برخورد عاقلانه مردم با چنین جریاناتی است.
مردم باید کم کم یاد بگیرند در چنین مواقعی وعده غذایی دیگری را جایگزین کرده و با این عملکرد عقل مدارانه اهرم های فشار را قطع کرده و دست سودجویان را از این موارد قطع کنند و این کاملا امکان پذیر است.
این وضعیت باعث شده تا زمینه برای سود جویان فراهم تر از قبل باشد. به طور مثال در قم که این روزها سه برابر مصرف همیشه، مرغ به بازارها تزریق می شود باز شاهد صف های طولانی هستیم.
نظرهای جالبی در این خصوص از سوی مردم بیان می شود. برخی ها می گویند اتباع خارجی که خبر از گرانی اقلام خوراکی پس از پایان ماه مبارک شنیده اند در پی خرید و انبار کردن آن هستند. برخی ها خبر از خرید مرغ های یارانه ای و سهمیه ای با قیمت کمتر در قم و ارسال آن به سایر شهرهای همجوار با هدف فروش به دو برار قیمت می دهند و برخی ها هم به عدم تمکن مالی تعدادی از شهروندان اشاره می کنند و اینکه مرغ بهترین غذایی است که می تواند در چنین خانواده هایی بر سر سفره خانواده و یا میهمان های آن خانواده بیاید که البته این دلیل آخر قابل درک و تامل بیشتر است.
ولی باید بدانیم که رفتار ما و بالا رفتن قیمت ها به یکباره باعث شده تا بنابر تیترهای یکی از خبرگزاری های کشور در دنیا به خاطر مرغ ما را مسخره کنند.
مردم باید هوشیارتر عمل کنند چرا که بدخواهان در کمین نشسته اند تا با دیدن کوچکترین مسئله آن را بر طبل رسوایی کوبیده و گوش جهان را پر کنند. متاسفانه این روزها شاهد پخش فیلم ها و گزارش های چندبار تکرار در رسانه های خارجی و همچنین فضاهای اینترنتی هستیم با موضوع نایاب شدن مرغ در ایران و در ادامه نوع رفتار هموطنانمان در این خصوص... که بسیار هم درد آور است اگر متوجه باشیم.
تک تک ما ایرانی ها باید بدانیم که در چگونگی شکل گرفتن تعریف از یک ایرانی در جهان دخیل هستیم.
در کنار همه این موارد البته می توان نگاهی متفاوت هم به این داستان داشت. کشور ما دیر زمانی است که به دنبال تغییر عادات غذایی مردمانش بوده و وعده های غذایی سالم تری را روی میز مصرف خانوارها گذاشته ولی متاسفانه این اقدام در مواردی با عدم استقبال مواجه شده است. از جمله این موارد می توان به توصیه پزشکان برای مصرف گوشت سفید به جهت سلامتی بیشتر هموطنان مان اشاره کرد. مرغ و ماهی دو نوع گوشت سفید غالب می باشند که در این سیر تغییر عادت ها، ایرانی ها به جای مصرف بیشتر ماهی، میگو و دیگر آبزیان به مصرف مرغ گرایش پیدا کردند که البته بررسی دلایل این اتفاق نیز در فرصتی مقتضی خالی از لطف نیست.
ماهی از مرغ بسیار سالم تر است ولی میزان مصرف سرانه آن در کشور بسیار پایین تر از سرانه مصرف جهانی است و شاید این فرصت در کنار همه جنبه های زشت و تاریکش بتواند فرصتی برای تغییر این عادت خوراکی و حرکت به سمت مصرف غذاهای سالم تر باشد. البته برای رسیدن به این هدف نیازمند هوشمندی برنامه ریزان و همچنین اطلاع رسانی بیشتر به مردم هستیم.
در مطلبی علمی در این خصوص آمده است: مصرف آبزیان از دیرباز به عنوان یکی از غذاهای بسیار مهم، هم از نظر ارزشهای غذایی و هم از نظر روشهای دارویی مطرح بوده است. در عصر حاضر نیز با توجه به رشد روزافزون جمعیت و در حالی که نیمی از مردم دنیا دچار سوءتغذیه هستند، ماهی و آبزیان میتوانند در مقام تامین پروتئین مصرفی جایگاه ویژهای را دارا باشند.
ماهی با دارا بودن 19 درصد پروتئین و جذب 99 درصد از این میزان پروتئین و همچنین چربیها و اسیدهای آمینه ضروری بدن و ویتامینها و مواد معدنی مهم از نظر غذایی دارای ارزش بالایی است. همچنین در چند بیماری مانند ناراحتیهای گوارشی و عروقی بهعنوان یک دارو مطرح است.
در کشور ایران با توجه به منابع متعدد تولید آبزیان و پیشرفتهایی که در چند سال اخیر در امر آبزیپروری در آبهای داخلی صورت گرفته، پتانسیل قوی در امر تولید آبزیان ایجاد شده است. اما متاسفانه به دلیل اطلاعات اندک هموطنان در مورد انواع خاص غذایی و دارویی ماهی و شیوه طبخ آنها، گرایش به مصرف این ماده غذایی در کشور محدود است.
پروتئین موجود در گوشت مرغ، گوساله، تخممرغ و پنیر از مواد عمده تامینکننده پروتئین حیوانی است. اما گوشت ماهی از ارزشهای غذایی بالاتری برخوردار است.
پروتئین حاصله از گوشت ماهی دارای همه اسیدهای آمینه مورد نیاز بدن برای رشد و نمو است. به همین دلیل گوشت آبزیان برای تامین نیازهای روزانه پروتئین دارای اهمیت بسیار زیادی است.
در گوشت ماهی بافت پیوندی کمتری در مقایسه با سایر گوشتها وجود دارد و میتوان گفت که تقریبا همه گوشت ماهی مصرف شده به وسیله بدن جذب میشود و به همین دلیل است که در بسیاری از بیماری ها، خوردن گوشت ماهی توصیه میشود.
بسیاری از غذاهای پرارزش دارای موادی هستند که خوردن آنها ممکن است چندان نافع نباشد. غذاهای حاصل از آبزیان علاوه بر تامین پروتئینهای مورد نیاز بدن، دارای بسیاری از ویتامینها و مواد معدنی به ویژه ویتامین 12 B هستند. بدیهی است اگر این غذاها توأم با سبزیها مصرف شوند، ارزش آنها به مراتب بیشتر خواهد بود.
میزان چربی موجود در ماهیها و سایر آبزیان در مقایسه با گوشت قرمز بسیار کمتر است. بیشتر ماهیها کمتر از 5 درصد چربی دارند. فقط چربی گوشت مرغ بدون پوست مانند ماهی است.
با توجه به مشکلات و تنگناهای غذایی و افزایش روزافزون ناراحتیهای قلبی و عروقی به ویژه در شهرهای بزرگ کشور، مصرف ماهی و سایر آبزیان از اهمیت ویژهای برخوردار است.
در تحقیقاتی که روی سیستم تغذیهای جوامع گوناگون صورت گرفته، مشخص شده است صیادان ژاپنی که در جزیره "کیوشو" زندگی میکنند، کلسترول خونشان بسیار پایین است.
در دهه 70 معلوم شد که اسکیموهای گریلند با وجود مصرف مقادیر بالای چربی و پروتئین به بیماریهای قلبی دچار نمیشوند. این تفاوت در نوع چربی مصرفی آنهاست. چربی ماهی و محصولات آبزیان غیراشباع است، در حالی که چربی موجود در گوشت قرمز و حتی گوشت سفید طیور به طور عمده چربیهای اشباع شده است.
خواص بالینی ماهی
* چربی امگا3 موجود در گوشت ماهی در جلوگیری از سکته مغزی، لخته شدن خون در عروق چشم، مغز و سایر اندام ها نقش مهمی دارد.
* چربی امگا3 سبب کاهش میزان تریگلیسیریدها میشود.
* چربی امگا3 یک اسید چرب است که نقش عمدهای در جلوگیری از آرتریتها(تورم مفاصل) دارد.
* چربی امگا3 نقش ضد سرطان دارد.
غذای تهیه شده از آبزیان، مغذی و پرارزش است.
غذای پرارزش به غذایی گفته میشود که دارای مواد و عناصر غذایی لازم برای حفظ سلامت بدن و فاقد مواد غیر لازم و مضر می باشد. غذاهای حاصل از آبزیان در عمل جزو این دسته از غذاها به حساب میآیند، زیرا علاوه بر داشتن پروتئین پرارزش و کافی، دارای انواع متعدد و مقادیر مناسبی از ویتامینها و مواد معدنی بوده و در عین حال، دارای مقادیر کمی چربی و کلسترول هستند.
پایان پیام/
نظر شما