به گزارش خبرگزاری شبستان، دکتر کریم مجتهدی، استاد برجسته فلسفه دانشگاه های ایران در ارایه مقاله خود با عنوان "فارابی از نظر هانری کربن" در همایش فارابی و تاسیس فلسفه اسلامی گفت: فارابی یکی از چهره های موثر در فلسفه است که سهم بسزایی در احصاءالعلوم و نزدیک سازی سنت های فکری افلاطونی و ارسطویی و بحث در موضوع مدینه فاضله دارد.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی ادامه داد: هانری کربن نیز یک شرف شناس و فیلسوف عادی نبود، می توان با افکار او مخالف بود و یا در نیت های او شک کرد اما نمی توان دامنه شناسایی و عمق اطلاعات او را نادیده گرفت، هانری کربن وسعت اطلاعاتی استثنایی دارد.
وی ادامه داد: مخاطبین این فیلسوف و مستشرق فقیه فرانسوی بیشتر غربیان هستند که از تمدن شرق برای آنها می گوید، او فارابی را مجزا در اقیانوس فکری مشرقی نمی داند و افق اصلی او دیدگاه عرفانی اشراقی ها است که در ممالک نوع ایران ریشه دارد.
دکتر مجتهدی ادامه داد: در کتاب "تاریخ فلسفه اسلامی" هانری کربن بطور مستقیم درباره فارابی اندک نظریاتی وجود دارد اما در واقع در بخش هایی از این کتاب که درباره ابن سینا و سهروردی نوشته شده است نیز به طور غیرمستقیم به فارابی پرداخته است.
عضو هیئت علمی گروه فلسفه دانشگاه تهران با اشاره به اینکه فارابی یک یونانی زده نیست، گفت: تمام تلاش فارابی این است که حکمت گمشده و فلسفه قدیمی را به موطن اصلی خود بازگرداند.
وی از ویژگی های فارابی که هانری کربن به آنها اشاره کرده است، اظهار کرد: نزدیک کردن حکمت به فلسفه دین و نزدیک کردن فلسفه مشاء به اشراق از ویژگی های فارابی است، هانری کربن معتقد است فلسفه ها و نظریات سنتی، ضامن سلامتی فرهنگها است.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی گفت: هانری کربن "فصوص الحکم" را متعلق به فارابی می داند و معتقد است اگر فکر کنیم او به سیاست پرداخته و از مسائل عرفانی بی اطلاع بوده به شدت در اشتباهیم و حتی می توان بعد عرفانی را در آثار فارابی به وضوح دید.
وی در ادامه فارابی را یک متفکر دانست و گفت: فلسفه سیاسی فارابی به هیچ وجه سیاست زده نیست بلکه او فعالیت سیاسی به معنای امروزی نداشته است.
عضو موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران با اشاره به دوری فارابی از جنجال های سیاسی گفت: فارابی با اینکه تفکرات شیعی داشت اما در کتاب خود به جای کلمه "امام" از کلمه "رییس مدینه" استفاده کرد، چرا که می دانست آثار او توسط اهل سنت خوانده می شود و به این ترتیب از جنجال دوری کرد.
پایان پیام/
نظر شما