خبرگزاری شبستان//خراسان جنوبی
مسجد جامع چهار درخت بیرجند به عنوان یکی از آثار قدیمی و تاریخی شهر در محله چهار درخت شهرستان در نزدیکی مسجد عاشورا قرار دارد.
این مسجد به عنوان یکی از مساجد معتبر فقط در حد یک شبستان طراحی و ساخته شده است و به دلیل محدودیت زمین معمار بنا نتوانسته است نقشه آن را به صورت چهار ضلعی کامل در آورد.
این بنا متعلق به دوره ی صفویه با قدمتی بیش از یک هزار و 300 سال در میدان چهار درخت شهر بیرجند در مجاورت مسجد عاشورا قرار دارد.
مسجد چهار درخت بیرجند دارای دو ورودی مجزا، صحن، شبستان ستوندار و دو محراب است که یکی برای شیعیان و دیگری برای اهل تسنن است و در حال حاضر محرابهای اولیه خراب شده است.
شبستان ستون دار که مهم ترین عنصر معماری بنا محسوب میشود دارای 21 ستون و با مقطع مربع است که طاقهای جناغی روی آنها استوار شده و به وسیله گنبدهای چهار ترک فضای شبستان پوشیده شده است.
شاخص ظهر مسجد چهار درخت بیرجند
اجزای تشکیل دهنده: این شاخص یک میله فلزی با قطر حدودا 5 سانتی متر و ارتفاع 30 سانتی متر بوده که بر روی زمین واقع شده بود.
مکان: این شاخص در وسط صحن مسجد واقع شده که به دلیل ایجاد اختلال در عبور و مرور از آن مکان برداشته شده و هم اکنون آثاری از آن موجود است.
مسجد چهاردرخت در آرزوی رونق گذشته
این مسجد سالها از مساجد آباد شهر بیرجند بوده و بزرگانی چون آیتالله تهامی، آیتالله امامی و شیخ محمد علی دیانی در آن نماز جماعت به پا داشتهاند.
هم اکنون مسجد جامع چهار درخت بیرجند در آرزوی رونق گذشته، گاه با برگزاری مراسمی، گرد و غبار طاق ها و ستون های زیبایش را بر چهره آمدگان می نشاند تا غربتش را یادآور شود.
نزدیک به 200 سال پیش برای اولین بار مسجد چهار درخت بیرجند مرمت شده و با شماره ثبت ملی 2404 در فهرست آثار تاریخی کشور به ثبت رسیده است.
بنیانگذار این مسجد بر اساس لوحی که بر سر در مسجد نصب شده، آیت الله حاجی محمد جعفر ولد مرحوم کربلایی اسماعیل سربیشگی و حاجی ایجبین علی دوست وحاجی ولد معمل میباشند.
پایان پیام/
نظر شما