در تشکیل شبکه نخبگان موفق نبودیم/راهبرد اصلی مرکز؛ کار عالمانه و مستقل

رییس مرکز پژوهشهای مجلس در دوره هفتم و هشتم با تاکید بر اینکه در تشکیل شبکه نخبگان موفق نبودیم، گفت: راهبرد اصلی مرکز پژوهشها عالمانه خیرخواهانه و مستقلانه کار کردن بود.

به گزارش خبرنگار سیاسی شبستان، احمد توکلی، رییس مرکز پژوهش های مرکز در دوره های هفتم و هشتم در مراسم تودیع و معارفه روسای قبلی و فعلی این مرکز که امروز شنبه 31 تیر با حضور رییس مجلس در مرکز پژوهش ها برگزار شد، گفت: از آقایان ناطق نوری، محمدجواد لاریجانی و نقوی که در مجلس پنجم بنیان این نهاد پربرکت را گذاشتند تشکر می کنم.

وی با بیان اینکه مرکز پژوهش ها در دوره ششم از حیث کیفی دارای ایرادات و ضعفهایی بود، اظهار کرد: این مرکز در دوره ششم بیشتر به مباحث نظری تمایل داشت و تنها درباره برخی از طرحها و لوایح نظر می داد و جهت گیری هایش با مبانی نظام سیاسی کشور سازگاری چندانی نداشت.

توکلی با اشاره به واگذاری مسئولیت این مرکز در مجلس هفتم به وی و راهبردهای اتخاذ شده از سوی وی مجلس هفتم به بعد گفت: مرکز پژوهش ها به عنوان نهاد پژوهشی و کاربردی در امر حکومت همان گونه که در قانون ذکر شده بود تالیف شد که در امر پژوهشی امر و نهی را نمی پذیرد و خواستار آزادی فکر و گردش اطلاعات و اظهارنظر است.

وی با اشاره به راهبردهای این مرکز از حیث کاربردی تصریح کرد: مرکز پژوهش ها در این موضوع درباره همه چیزهای خوب عالم کار نمی کند بلکه به دنبال رفع نیازهای مجلس است و برخلاف علوم دغدغه همانند فیزیک و ریاضیات که بی مبنا و مقصد هستند کارش در امر حکومت است و دارای مقصد و مبناست.

توکلی با بیان اینکه از این سه ویژگی مرکز پژوهش ها سه نتیجه به دست می آید، گفت: از جمله این نتایج این است که استقلال و آزادی در پژوهش باید به جد تامین و حفاظت شود و آنچه در مرکز تولید می شود باید در تقویت مبانی و تامین مقاصد جمهوری اسلامی ایران به کار آید و مدیران باید به مبانی و مقاصد نظام نه تنها ملتزم باشند بلکه باید به آنها معتقد باشند و پژوهشگر لااقل باید قیود تحقیق را بپذیرد.

توکلی از جمله راهبردهای اصلی مرکز پژوهش ها را ارتقای نیروهای داخلی عنوان کرد و ادامه داد: جابجایی اکثر مدیران قبلی با نیروهای تازه نفس با قید سابق الذکر و همچنین ارتقای نیروهای داخلی مرکز و پرهیز از آوردن دوست و رفیق و همچنین جذب آموزش و ارتقای نخبگان جوان ازجمله راهبردهای اصلی بنده در این مرکز بود که گرچه از تعداد انگشت شماری از دوستان قدیمی ام که در حد 4 الی 5 نفر بودند به دلیل شایستگی و تسلط شان دعوت به همکاری کرده ام اما همواره آنچه موردنظرم بود پرهیز از آوردن دوست و رفیق در این مرکز بود.

وی با بیان اینکه دایره همکاران بیرونی مرکز را شکستم، گفت: این موضوع دو خاصیت مهم برای مرکز داشت که از ان جمله ارتباط با عالمان و نخبگان بیشتر و کاهش هزینه سرانه بود.

نماینده تهران در مجلس نهم اضافه کرد: گرچه ما شبکه نخبگان را تشکیل دادیم و قرار بود از طریق شبکه اینترنت مراوده علمی داشته باشیم اما در این موضوع موفق نبودیم و شکست خوردیم.

وی تاکید کرد: از جمله راهبردهای ما در این مرکز این بود که صدای همه را بشنویم که در این زمینه در حلقه های کارشناسی پیرامون هر موضوع غیر از کارشناسان ذیربط هر دفتر، از صاحبنظران دانشگاه و حوزه، خبرگان میدان های کار و تولید، کسانی که سود یا زیان تصمیم متوجه آنهاست، کارشناسان دولتی ذیربط، نماینده تشکل های صنفی و سازمان های مردم نهاد و نمایندگان فعال و علاقه مند به مجلس دعوت می کردیم.

توکلی از دیگر راهبردهای این مرکز به کارگیری زبان غیرفنی برای انتقال پیام فنی عنوان کرد و ادامه داد: قطعاً مصرف کنندگان اصلی تولیدات مرکز پژوهشها نمایندگانند و موضوعات نیز موضوعات متنوع هستند که در این زمینه تلاش شد با بکارگیری زبان ساده که به معنای بررسی سرسری مطالب نیز نیست بلکه یک هدف گذاری اگاهانه و هنرمندانه بود استفاده شود زیرا زبان عرضه مطالب به زبان فنی انتقال پیام را بسیار محدود می کرد.

وی با بیان اینکه راهبرد اصلی ما در مرکز این بوده است که همه نیازهای نمایندگان از طریق مرکز پژوهشها تامین شود، گفت: ما تلاش کرده ایم که درباره همه طرح ها و لوایح اظهارنظر کنیم و مسائل مبتلا به جامعه شناسایی و تبیین و گزارش علمی پیرامون موضوعات درخواستی نمایندگان تهیه کنیم.

رییس سابق مرکز پژوهش های مجلس اضافه کرد: ما حتی نطق های پیشنهادی مربوط به همایش ها برای برخی از نمایندگان تهیه می کردیم و البته یک کار را برای آنها انجام نمی دادیم و ان تهیه پایان نامه بود که گرچه برخی از افراد تقاضا داشتند اما آن را انجام نمی دادیم.

وی با تاکید بر حضور فعال کارشناسان این مرکز در کمیسیون های مجلس گفت: راهبرد اصلی ما این بود که مرکز پژوهشها را به یاوری مجلس بکشانیم که این کمک بیشتر در زمینه اعمال نظارت مجلس بود که از چند طریق مرکز پژوهشها ان را انجام می داد و از جمله می تواند تهیه گزارش از نحوه اجرای قوانین، تصمیمات و اقدامات غیرقانونی دستگاهها، بررسی و تحلیل عملکرد دستگاهها با مشارکت کارشناسان مرکز در تحقیق و تفحص ها عنوان کرد.

توکلی تاکید کرد: یکی از راهبردهای اصلی ما این بود که مردم از گزارش های مرکز پژوهش ها مطلع شوند و نتیجه این موضوع این بود که امکان نقد گزارش های مرکز در جامعه وجود داشت و فشار افکار عمومی بر مجلس برای تصمیم گیری علمی و ارتقاء جایگاه مجلس به دلیل آگاهی مردم از پشتوانه کارشناسی تصمیمات فراهم می شد با توجه به اینکه مردم نیز مشارکت سیاسی اشان در جامعه افزایش می یافت.

وی با تاکید بر اینکه از دیگر راهبردهای اصلی مرکز این بود که در کارها مستقلانه، خیرخواهانه و عالمانه کار کند و شرط توفیقش نیز تاثیرگذاری در مجلس است گفت: شرط توفیق در مجلس عبارتند از اینکه کارها علمی تر با خیرخواهی در مقیاس ملی و به دور از هر نوع فشار انجام شود.

توکلی همچنین در ادامه بیان کرد: برای تامین استقلال مرکز پژوهش ها ما منش هایی را در این مرکز نهادینه کرده ایم که در واقع برای تامین این استقلال به تمایلات دولت یا مجلس یا ارکان دیگر در تهیه گزارش ها توجهی نکرده ایم و مرکز به روش خود متعهد بوده است نه به نتایج.

وی اضافه کرد: از جمله تامین استقلال در مرکز را می توان گفت: اختلاف نظر کارشناس مرکز با جو کمیسیون تلفیق در حین بررسی لایحه بودجه و لایحه برنامه پنجم توسعه عنوان کرد و دیگری را نیز می توان دفاع از نظرات دولت به رغم جو شدید علیه آن و اختلاف نظر خود بنده با دولت عنوان کرد: که علی رغم اینکه با دولت اختلاف نظر داشتم اما در مباحثی همانند قانونی دانستن انحلال سازمان مدیریت، دفاع از نقش دولت در بانک مرکزی و مخالفت با حق رای اتاق بازرگانی در شوراهای همراه با دولت عنوان کرد.

رییس اسبق مرکز پژوهش ها با اشاره به توفیق این مرکز گفت: این مرکز در تدوین و تصویب حدود 20 قانون مهم کشور از جمله قوانین مدیریت خدمات کشورِ، مجازات اسلامی، امور گمرکی، مبارزه با قاچاق کالا، نفت، سیاست های کلی اصل 44 و هدفمندکردن یارانه ها نقش محوری داشته است.

وی همچنین با مقایسه آمارهای کمی گزارش های مرکز پژوهش های مجلس در دوره ششم و همچنین دوره هفتم و هشتم گفت: در دوره ششم 945 گزارش از مرکز پژوهش ها ارایه شد که این امار در دوره هفتم به 2 هزار و 114 گزارش و در دوره هشتم به 2 هزار و 589 گزارش افزایش یافت.

توکلی در پایان سخنان خود با تاکید بر اینکه امروز مرکز پژوهش ها به عنوان تنها مرکز مستقل تحقیقاتی، حاکمیت سرمایه عظیمی متشکل از نیروهای نخبه ای است که در آن به سیاست گذاری عمومی تخصص یافته اند خاطرنشان کرد: توفیقات این مرکز عمدتاً مرهون زحمات این افراد و نیروهای نخبه است کسانی که به دلیل همین توانایی های مرحمتی خداوند در سایه نظام جمهوری اسلامی ایران پیشنهادهای پرجاذبه مادی برای کار در دستگاههای دیگر را داشته ولی خدمت در مرکز را ترجیح داده اند.

گفتنی است در این مراسم علی لاریجانی رییس مجلس شورای اسلامی با اهدا لوح از خدمات احمد توکلی در مرکز پژوهش ها در دوره هفتم و هشتم تقدیر کرد و حکم کاظم جلالی رییس جدید این مرکز را به وی تقدیم کرد.

پایان پیام/
 

کد خبر 154089

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha