به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از پایگاه اطلاع رسانی وزارت امور خارجه، رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت امور خارجه در گفتوگویی با اشاره به اینکه به دلیل اینکه کشورهای مختلف با انگیزههای متعدد میخواهند در موضوع سوریه دخالت کنند، مساله سوریه تبدیل به یک موضوع پیچیده شده است، گفت: عدهای مدعیاند که از مطالبات مشروع مردم حمایت میکنند اما چیزی که ما میبینیم این است که فضایی برای گفتوگو ایجاد نمیشود. اگر هم شرایط به گونهای پیش رود که این فضا ایجاد شود کشورهای مختلفی هستند که نمیخواهند فضا برای گفتوگوی معارضین و دولت فراهم شود.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به این سوال که با توجه به پیشنهاد جمهوری اسلامی ایران برای میزبانی مذاکرات میان معارضین بشار اسد و حکومت سوریه در تهران، این فرآیند اکنون به کجا رسیده است؟ گفت: جمهوری اسلامی ایران از ابتدا اعلام کرده است که از مطالبات مردم حمایت میکند. این در حالی است که اصلاحات باید از سوی دولتها انجام شود، لذا دخالت بیگانگان در امور داخلی هر کشوری از سوی ما نقض قانون است.
مهمانپرست با بیان اینکه «اقداماتی که دولت سوریه برای تحقق خواستههای مردم انجام داد، مثبت بود»، ادامه داد: اما برخی به دنبال ناامن کردن فضا در سوریه هستند و با ناامنی اجازه ادامه اصلاحات را ندادند.
وی با یادآوری این نکته که جمهوری اسلامی از طرح کوفی عنان در خصوص سوریه حمایت کرده است، اظهار داشت: این موضوع در سفر کوفی عنان به تهران و مکانهای دیگر هم مطرح شده و بازتاب خوبی هم در صحنه بین الملل داشته است.
مهمانپرست با اشاره به اینکه در اجلاس ژنو نیز تفاهماتی مبنی بر ایجاد دولت وحدت ملی انجام شد، تاکید کرد: جمهوری اسلامی نیز اعلام کرده است از تمام توان خود برای گفتوگوهای دو طرف استفاده خواهد کرد.
وی نقش سازنده جمهوری اسلامی ایران را در منطقه بر کسی پوشیده ندانست و اظهار امیدواری کرد: کشورمان، همانطور که قبلا برای رفع بحرانها نقش بسزا و مهمی را ایفا میکرده برای رفع بحران در سوریه نیز همین طور باشد.
سخنگوی وزارت خارجه در ادامه این گفتوگو با «شبکه ایران» درباره مواضع جمهوری اسلامی ایران در قبال مسایل بین المللی در پاسخ به سوالی دیگر مبنی بر اینکه استقبال معارضین از طرح ایران مبنی بر گفتوگو با دولت بشار اسد چگونه بوده است؟ گفت: در داخل معارضین وحدت و انسجام وجود ندارد و طیفهای مختلفی در سوریه به دنبال اهداف خود هستند.
وی با بیان اینکه «آنها بر سر یک موضوع واحد اجماع ندارند»، ادامه داد: بنابراین باید با توجه به شرایط، به بهترین راه حل رسید تا از حجم درگیریها کاسته شود. اگر قرار باشد تنشها افزایش یابد و اقدامات مسلحانه نیز گسترش یابد، به نفع مردم سوریه و منطقه نیست.
مهمانپرست با بیان اینکه «کشورهای مختلفی وجود دارند که تلاش میکنند سطح درگیری در سوریه شدت یابد»، آن را به هیچ وجه به نفع مردم ندانست و اضافه کرد: امیدواریم شرایطی فراهم شود که دو طرف به آرامی به گفتوگو بپردازند.
سخنگوی وزارت خارجه درباره اینکه دیدار صالحی وزیر خارجه کشورمان از امارات متحده عربی چگونه و با چه هدفی انجام شد؟ گفت: آقای صالحی برای شرکت در اجلاس توسعه اقتصادی افغانستان که به دعوت ژاپن صورت گرفت عازم توکیو شد و در مسیر رفت و برگشت توقفی در امارات داشت.
وی با اشاره به اینکه «در این دیدار فرصت مناسبی برای دو کشور همسایه فراهم شد تا در خصوص منافع مشترک و وضعیت منطقه به گفتوگو بپردازند»، توضیح داد: این دیدار زمینهای فراهم کرد تا از ظرفیتهای مشترک برای همکاری بیشتر استفاده و بابهای تازه همکاری به روی دو کشور همسایه گشوده شود که با توجه به حجم بالای مبادلات دو کشور و ایرانیان مقیم امارات، رایزنیهای مثبتی با این کشور همسایه صورت گرفت.
مهمانپرست تصریح کرد: مذاکره و گفتوگو برای بیان دیدگاههای مختلف و ایجاد مشترکات بیشتر، به قویتر شدن دیپلماسی کمک میکند و البته باید سعی کنیم دیدگاهها را نزدیک و امنیت و ثبات در منطقه ایجاد کنیم.
در این گفتوگو از مهمانپرست پرسیده شد که دیدگاه وزارت امور خارجه درباره حمله ناو آمریکایی به قایق اماراتی چیست؟ که وی پاسخ داد: یکی از بحثهایی که جمهوری اسلامی ایران همیشه بر آن اصرار داشته امنیت خلیج فارس است و این موضوع از اهمیت بالایی برای ما و همسایگانمان در خلیج فارس برخوردار است.
وی با تاکید بر اینکه امنیت خلیج فارس نه تنها برای جمهوری اسلامی ایران بلکه برای کشورهای منطقه نیز اولویت دارد، تصریح کرد: هیچکس بیشتر از کشورهای منطقه نگران امنیت و ثبات در خلیج فارس نیست.
وی با یادآوری این نکته که جمهوری اسلامی ایران با همکاری کشورهای همسایه خلیج فارس در جهت امنیت کار میکند، متذکر شد: در شرایط فعلی که حساسیت بالایی ایجاد شده، حضور نیروهای بیگانه تحریک آمیز و تهدیدکننده است.
مهمانپرست، اقدام اخیر آمریکا را اثبات ادعای ایران مبنی بر تهدید بودن حضور نیروهای خارجی در منطقه خلیج فارس ذکر و تصریح کرد: کشورهای همسایه نیز به درستی نظر ما رسیدند. توصیه ما به کشورهای منطقه این است که با همکاری بیشتر و نزدیکتر لزوم وجود نیروهای خارجی را زیر سوال ببرند و به کشورهایی که حضور نظامی دارند توصیه میکنیم درایت کافی داشته باشند و اقدامات تحریک کننده انجام ندهند.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره نظر جمهوری اسلامی ایران راجع به ایجاد لولههای انتقال نفت توسط کشورهای منطقه برای کاهش وابستگی به تنگه هرمز اظهار داشت: هر کشوری آزاد است که برای کار تجاری، صادرات و واردات از راههای متنوعی استفاده کند و ما از اینکه برخی کشورها کدام مسیرها را انتخاب کنند حرفی نداریم.
وی با اشاره به اینکه در مباحث اقتصادی پایین آوردن هزینهها و سود بیشتر، اهمیت بسزایی دارد و هر معامله تجاری بر اساس منافع بیشتر ارزیابی میشود، گفت: اینکه کشورها به خاطر اهداف سیاسی اقداماتی را انجام میدهند که هزینههای خود را افزایش و درآمدها را کاهش دهند میتواند در نهایت منافع ملی آنها را تحت تاثیر قرار دهد. اما به هر صورت کشورها آزادند به نسبت نوع ارزیابی که از تحولات منطقه دارند اقدامات خود را انجام دهند.
سخنگوی وزارت خارجه درباره بررسی بستن تنگه هرمز گفت: ما امنیت تنگه هرمز را یکی از اولویتهای رسمی سیاست خارجی خود میدانیم. امنیت این تنگه برای همه کشورهای منطقه حائز اهمیت است و ما میخواهیم که این امنیت به بهترین شکل انجام شود.
مهمانپرست گفت: بارها اعلام کردهایم همه تلاش خود را به کار میگیریم که این امنیت برقرار شود و توان خود را برای تثبیت امنیت بکارر میگیریم.
وی با تاکید بر اینکه «برخی اقدامات و تصمیم بعضی کشورهای فرامنطقهای به طور مستقیم امنیت خلیج فارس را تهدید میکند و این موضوع را بارها تذکر دادهایم»، ادامه داد: امنیت باید به طور جامع پیگیری شود، امنیت زمانی جامع و کامل خواهد بود که امنیت عرضه انرژی و امنیت ایجاد تعادل در بازار انرژی به طور همزمان برقرار باشد.
به گفته وی، برخی اقدامات کشورهای غربی امنیت عرضه انرژی را به خطر میاندازد که تبعاتی به دنبال دارد، اما در هر صورت ایران تمام توان خود را به کار میگیرد که امنیت تنگه هرمز و خلیج فارس برقرار شود و این جزو سیاستهای اصولی کشور ما است.
وی به کشورهای دیگر توصیه کرد کاری نکنند که این امنیت به خطر افتد.
در ادامه این گفتوگو از مهمانپرست سوال شد: برخی گروهها با توجه به احتمال از سرگیری روابط انگلیس و ایران تهدید کردهاند که حق تسخیر سفارت انگلیس را برای خود محفوظ میدانند. نظر وزارت خارجه راجع به این تهدید چیست و آیا قرار است رابطه با انگلیس از سر گرفته شود؟
سخنگوی وزارت خارجه رابطه فعلی ایران و انگلیس را «استثنایی» توصیف و اضافه کرد: ما با آنها رابطه رسمی نداریم و سفارتخانهها تعطیل شده است، از سوی دیگر هم رابطه داریم. به علت حوادث سفارت انگلیس در تهران و مصوبه قانونی مجلس شورای اسلامی مبنی بر کاهش روابط با انگلیس تا سطح کاردار، و از طرف دیگر با اقدام نسنجیده و شتابزده دولت انگلیس و خروج کارکنان سفارت از تهران و ایجاد شرایطی که دیپلماتهای ما نیز خاک انگلیس را ترک کنند، در واقع وارد موقعیت جدیدی شدیم که سفارتخانهها عملا تعطیل بود اما این تعطیلی بطور رسمی اعلام نشد.
مهمانپرست توضیح داد: به دنبال این مساله موضوعی که برای ما اهمیت بسیاری داشت نوع خدمات رسانی کنسولی به 400 هزار نفر از اتباع ایرانی که در انگلیس زندگی میکنند بود. با تاکید ما بر اینکه کمترین فشاری به آنها وارد نشود، به دنبال راههایی بودیم که خلا به وجود آمده را جبران کنیم.
وی با بیان اینکه «در نهایت باید تکلیف رابطه مشخص میشد»، گفت: مقامات انگلیس برای تعیین حافظ منافع درخواست ملاقات دادند که حتما باید به توافق دو طرف برسد و سپس تصمیم گیری شود؛ بنابراین در اجلاس افغانستان که در کابل تشکیل شد وزیر خارجه بریتانیا درخواست ملاقات با آقای صالحی را داشت و ما نیز برای پیگیری وضع خدمات کنسولی از تمایل طرف انگلیسی برای ملاقات استفاده و به برگزاری نشستی اقدام کردیم.
سخنگوی وزارت خارجه گفت که در نهایت سوئد به عنوان حافظ منافع انگلیس در ایران مشخص شد و به دلیل دوستی ما با کشور عمان این کشور به عنوان حافظ منافع ایران در انگلیس تعیین شد.
وی با بیان اینکه «برخی دوستان اظهاراتی بیان میکنند که ناشی از شناخت نداشتن از تعریف حافظ منافع است»، اظهار داشت: در حال حاضر شرایط برقراری دوباره رابطه سیاسی وجود ندارد. کشوری که به عنوان حافظ منافع تعیین میگردد به این معناست که کارهای یک کشور از سوی کشور ثالثی انجام میشود.
سخنگوی وزارت خارجه کشورمان در ادامه با یادآوری این نکته که «بخش عمدهای از ملت ایران از سیاستهای دولت انگلیس ناراحتی تاریخی دارند که قابل درک است»، گفت: اما هرگونه تصمیم گیری برای رابطه یا عدم رابطه با کشورها باید در چارچوب عرف بین الملل و با ادبیات قابل دفاعی صورت پذیرد.
به گفته وی، اینکه انگلیس سعی کرد با تحریم بانک مرکزی گام دیگری در دشمنی با منافع ملی ما بردارد، پاسخ این اقدام را مجلس با کاهش روابط در سطح کاردار داده بود و ما فکر میکنیم آن اقدام قانونی و نشان دهنده عصبانیت ملت ما بود، ولی هر نوع اقدامی که خارج از قاعده بخواهد صورت بگیرد و منافع ملی ما را تهدید کند، به نظر اقدامی ناهماهنگ است.
مهمانپرست ادامه داد: ما به جوانان و دانشجویان عزیز که با احساس مسوولیت و تکلیف مایلند نظرات خود را بیان کنند، توصیه میکنیم در یک قاعده و چارچوب این کار را انجام دهند تا منافع کشور تامین شود.
سخنگوی وزارت خارجه ایران در ادامه این گفتوگو در پاسخ به این سوال که آیا رابطه با انگلیس تغییری خواهد کرد یا به روال سابق خواهد بود؟ گفت: این موضوع بستگی به رفتارهایی دارد که دولت انگلیس در رابطه با ملت ایران خواهد داشت.
وی با یادآوری نکتهای اظهار داشت: زمانی که دو کشور میخواهند با هم رابطه داشته باشند باید توام با احترام به حقوق یکدیگر، در شرایط احترام متقابل و در نظر گرفتن منافع کشور انجام شود، چرا که باید منافع هر دو کشور در نظر گرفته شود. امیدواریم در آینده مقامات انگلیس رویکرد جدیدی داشته باشند و رفتار خصمانه نسبت به کشور ما را تصحیح کنند.
در بخش دیگری از این گفتوگو سوال شد که چه کسانی در تلاشند تا روابط ایران و عربستان را تیره کنند؟ این تیرگی روابط به سود چه کسانی است؟ مهمانپرست پاسخ داد: حرکتهای مردم در منطقه و جهت گیری آنها نشان میدهد این حرکات استقلال طلبانهاند و در پی این هستند تا از آمریکا و اهداف آن فاصله بگیرند. در این انقلابها این مردم هستند که اولویتها را مشخص میکنند و همین موضوع نیز باعث نگرانی آمریکا و رژیم صهیونیستی از این اتفاقات شده است.
وی ادامه داد: مهمترین راهبرد آمریکا و رژیم صهیونیستی در این اوضاع تلاش برای اختلاف افکنی میان کشورهای خاورمیانه است تا در سایه این اختلافات حیات رژیم صهیونیستی ادامه پیدا میکند.
سخنگوی وزارت خارجه با اشاره به اینکه «در شرایط اتحاد کشورهای منطقه است که رژیم صهیونستی منزوی میشود»، اضافه کرد: تلاش آمریکا و رژیم صهیونیستی بر این است تا میان کشورهای منطقه اختلاف افکنی کند تا از اتحاد آنها با یکدیگر جلوگیری به عمل آورد.
وی با تاکید بر اینکه طرح اختلاف افکنی میان ایران و کشورهایی همچون عربستان یک فتنه است، از «رسانهها» خواست که «به این فتنه دامن نزنند» و افزود: اما ممکن است توسط برخیها اقداماتی صورت گیرد که به این اختلافات دامن بزنند.
سخنگوی وزارت امور خارجه از مسوولان کشورهای منطقه نیز خواست تا به این فتنه دامن نزنند.
در ادامه این گفتوگو پرسیده شد: آیا در داخل هم کسانی هستند که به این فتنه دامن بزنند و هدف آنها از این اقدامات چیست؟
مهمانپرست پاسخ داد: اکنون منطقه در شرایط بسیار حساسی است و ما از رسانهها انتظار داریم تا متناسب با وضعیت منطقه اقدام کنند. در این شرایط از همگان میخواهیم تا بر اساس احساسات رفتار نکنند.
وی با یادآوری اینکه «توطئههایی در حال انجام است تا ما را با کشورهای منطقه دچار درگیری کنند»، ادامه داد: در همین زمینه نیز برخی رفتارهایی را انجام میدهند تا مردم ما بر اثر احساسات تهییج شده، و مواضعی را اتخاذ کنند که این فتنه تشدید شود.
سخنگوی وزارت خارجه کشورمان با بیان اینکه «میدانیم برخی از مردم ما بر اثر رفتارهایی ممکن است عصبانی شوند»، گفت: اما اکنون باید منافع ملی را در اولویت قرار داد. رسانهها و مردم ما باید بدانند که اکنون به نفع همگان است که به سوی اهداف نظام حرکت کنیم. فتنه بزرگتر رژیم صهیونیستی و اهداف آن است و رسانهها نباید با برخی رفتارها به پیشبرد طرحهای آنان کمک کنند.
وی در پاسخ به این سوال که اخیرا روابط میان ایران و جمهوری آذربایجان دچار تنش شده، آیا تحولی در رابطه ما با همسایه شمالی، صورت گرفته است؟ گفت: بین دو ملت جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان رابطه تاریخی عمیقی وجود دارد. این ملتها دارای ریشههای مشترک دینی و فرهنگی زیادی هستند. مسلم است که برخی جریانات از این رابطه خوب ناراحت باشند.
وی با بیان اینکه رژیم صهیونیستی از این رابطه استقبال نمیکند، گفت: این مطلب را مقامات جمهوری آذربایجان نیز اعلام کردهاند. اکنون اقداماتی صورت میگیرد که میتواند به ایجاد بحران کمک کند و ما این را به نفع دو کشور نمیدانیم.
مهمانپرست برقراری ثبات و امنیت را در منطقه با کمک یکدیگر قابل تحقق دانست و افزود: تنش در روابط را به صلاح دو کشور نمیدانیم. از آنها درخواست کردهایم تا وارد فضایی که به تحریک عواطف مردم و فرصت سازی برای دشمن میشود، نشوند. ما از آنها خواستهایم که برای حل مشکلات فی مابین، فضای رایزنی و گفتوگو را حاکم کنیم.
در ادامه این گفتوگو از مهمانپرست سوال شد: چرا برخیها همچون نمایندگان مجلس شورای اسلامی و روزنامه کیهان تلاش میکنند تا با ایجاد «دیپلماسی موازی» وزارت امور خارجه، مواضع و دیدگاههای خود را سیاست رسمی جمهوری اسلامی ایران معرفی کنند؟
مهمانپرست طراحی سیاست خارجی نظام جمهوری اسلامی ایران را توسط مقامات ارشد نظام ذکر کرد و توضیح داد که این سیاست مورد تایید رهبر معظم انقلاب اسلامی قرار میگیرد و دستگاه وزارت امور خارجه تنها مجری تصمیمات محسوب میشود.
به گفته وی، شاید برخی دیدگاههایی داشته باشند اما باید بدانند آنچه باید ملاک قرار گیرد، منافع ملی است و همه باید با درایت بالا، نقطه نظرات مقام معظم رهبری را دنبال کنند.
وی درباره فعالیت برخی رسانهها در جهت تخریب وجهه رییس جمهوری اسلامی ایران و تاثیر آن در جایگاه بین المللی ایران، گفت: یکی از دلایلی که تاکنون دشمنان نظام در اهداف خود علیه جمهوری اسلامی ایران به توفیق خاصی نرسیدهاند، حفظ انسجام داخلی بوده است و تا زمانی که ما از درون انسجام و یکپارچگی خود را حفظ کنیم، آنها نیز موفقیتی نخواهند داشت.
مهمانپرست با تاکید بر اینکه در نظام جمهوری اسلامی، دولت، منتخب ملت و از حمایت اکثریت برخوردار است، ادامه داد: اگر کسی ضربهای به دولت وارد کند، در واقع ضربه را به ملت، انسجام و اقتدار ایران وارد کرده است.
وی با بیان اینکه دشمن، اقتدار و انسجام داخلی ما را هدف قرار داده است، گفت: قطعا ایجاد فضایی که در داخل ما را از وحدت دور کند، در خارج نیز اثرگذار خواهد بود.
آخرین اقدامات برای برگزاری اجلاس کشورهای عضو جنبش غیرمتعهدها و اینکه آیا محمد مرسی رییس جموری مصر نیز در این اجلاس شرکت میکند؟ سوال دیگر این گفتوگو بود.
مهمانپرست با توضیح اینکه در معاهده جنبش غیرمتعهدها بیش از 120 کشور حضور دارند و این معاهده پس از اجلاس سازمان ملل، بزرگترین اجلاس بین المللی محسوب میشود، گفت: ما نیز به عنوان میزبان موظفیم از سران کشورهای عضو دعوت کنیم.
وی خاطرنشان کرد که اکثر دعوتنامهها، به دست سران کشورها رسیده است و کار ارسال دعوتنامه نیز تقریبا به پایان رسیده است.
سخنگوی وزارت خارجه با بیان اینکه همه بخشها نیز به سرعت در حال انجام مقدمات برگزاری این نشست هستند افزود: برگزاری مناسب این اجلاس در تهران نشان دهنده اقتدار جمهوری اسلامی ایران است و پیش بینی میکنیم که بیش از 30 رییس جمهور در این اجلاس شرکت کنند.
سخنگوی وزارت خارجه اظهار داشت: مصر به سمت وضعیت جدید حرکت کرده و طبیعی است که در چنین شرایطی آقای مرسی جذابیت بیشتری برای رسانهها و مردم داشته باشد. در هر صورت ما آقای مرسی را به عنوان یکی از اصلیترین مهمانان دعوت کردهایم و شخص رییس جمهور در گفتوگویی تلفنی، از وی برای حضور در اجلاس دعوت کرده است.
وی اظهار امیدواری کرد که با توجه به انتقال ریاست جنبش غیرمتعهدها از مصر به جمهوری اسلامی ایران، مرسی در این اجلاس حضور یابد.
سخنگوی وزارت خارجه کشورمان در پایان با بیان اینکه رسانهها نقش بسیار مهمی در دیپلماسی عمومی بر عهده دارند، گفت: ما از رسانههای داخلی انتظار داریم تا منافع ملی را در اولویت کارهای خود قرار دهند.
مهمانپرست تاکید کرد که اگر همه درکنار یکدیگر قرار بگیریم، کمک شایانی به دیپلماسی خارجی کشور خواهد شد.
پایان پیام/
نظر شما