به گزارش خبرگزاری شبستان، گیاه صبر زرد یا آلوئه ورا متعلق به خانواده سوسن، با ظاهری بوته ای انبوه، پایا و همیشه سبز است. قسمت مرکزی و عمده برگ آن سلولهای پارانشیم یا مزوفیل حاوی مایع شفاف لزج یا اصطلاحاً موسیلاژ می¬باشد که به آن فیله ژل صبر زرد اطلاق می¬شود. در حال حاضر محصولات مختلف صبر زرد در صنایع مختلف غذایی، صنایع آرایشی و بهداشتی و صنایع دارویی استفاده می¬شود.
سیدشهاب الدین قدسی کارشناس ارشد مکانیک ماشین های کشاورزی و مجری این طرح تحقیقاتی ضمن بیان مطلب فوق به اهمیت جایگاه صنایع فرآوری گیاه آلوئه ورا اشاره کرد و گفت: با توجه به تعدد محصولات فرآوری شده صبر زرد و کاربرد روزافزون آنها، صنایع فرآوری آن به یکی از صنایع بزرگ در سرتاسر جهان تبدیل شده است. طبق بررسیهای انجام گرفته این صنعت در ایران نو ظهور بوده و هنوز رشد چندانی نکرده است. بنابراین نیاز به تحقیق و پژوهش و سرمایه گذاری در زمینه صنایع فرآوری و تولید محصولات صبر زرد احساس می شود.
وی در ادامه با اشاره به مرحله مهم خارج کردن ژل از برگ آلوئه ورا افزود: یکی از مراحلی که در اغلب فرآیندهای تولید وجود دارد، خارج کردن ژل از برگ (gel extraction) است که یکی از روشهای آن، استخراج نوار ژل از طریق جداسازی پوشش بیرونی یا همان غلاف برگ از نوار ژل با استفاده از نیروی برش است. این روش می تواند به دو صورت دستی و یا ماشینی انجام شود.
قدسی ضمن بیان معایب روش دستی در خصوص طرح پژوهشی خود تصریح کرد: روش دستی زمانبر بوده و نیاز به نیروی کارگری زیادی دارد. این تحقیق به ساخت و ارزیابی دستگاهی برای استخراج نوار(فیله) ژل به صورت ماشینی و مقایسه آن با روش دستی مربوط می شود.
وی خاطر نشان کرد: مجموعۀ دستگاه ساخته شده شامل سامانۀ انتقال برگ، سامانۀ برش و سامانۀ انتقال توان است که مجموعاً بر روی شاسی دستگاه سوار می شوند. برای ارزیابی دستگاه، بازده دستگاه و درصد ناخالصی باقی مانده بر روی نوار ژل در سه سطح سرعت تغذیه 5، 15 و 25 متر بر دقیقه و در سه سطح نیروی فشاری 60 ، 120 و 180 نیوتن محاسبه شد.
این کارشناس ارشد مکانیک ماشینهای کشاورزی اظهار کرد: نتایج تجزیه واریانس، تفاوت معنیداری را بین ترکیبهای مختلف تیماری برای دو صفت راندمان دستگاه و درصد ناخالصی نشان نداد. با انجام مقایسه میانگین بر اساس آزمون LSD بر روی ترکیبهای مختلف تیماری، کمترین مقدار 81.86 درصد در نیروی فشاری 120 نیوتن و سرعت 5 متر بر دقیقه بود. همچنین برای مقایسۀ روش دستی و ماشینی از نظر کمی، بازده و ظرفیت (تعداد برگ عمل آوری شده در واحد زمان) روش دستی نیز بدست آورده شده و با روش ماشینی مقایسه شد.
مجری این طرح در ادامه تصریح کرد: بازده روش دستی 93 درصد بدست آمد که در مقایسه با کمترین راندمان دستگاه (82 درصد) به میزان 11 درصد و در مقایسه با بیشترین راندمان دستگاه (89 درصد) به میزان 4 درصد بیشتر است. ظرفیت روش دستی در حالت طبیعی 60 برگ در ساعت و ظرفیت دستگاه در سرعت های پنج متر بر دقیقه و 15 متر بر دقیقه به ترتیب 300 و 900 برگ در ساعت بدست آمد که 5 الی 15 برابر روش دستی است.
گفتنی است این پژوهش باراهنمایی دکتر تیمور توکلیو با مشاوره دکتر غلامحسن نجفی از اعضاء هیات علمی دانشگاه انجام شد.
پایان پیام/
نظر شما