به گزارش خبرگزاری شبستان، مراسم یادبود هفتمین روز درگذشت حمید سمندریان شب گذشته از سوی خانه تئاتردر مجموعه تئاتر شهر برگزار شد.
در این مراسم قطب الدین صادقی کارگردان تئاتر با حضور بر روی صحنه گفت: 10 سال پیش در سمیناری در هند یکی از اساتید آن کشور به من گفت ملت شما ملت بزرگی است ولی یک چیز ندارد و آن معلم بزرگ است و امروز من می گویم ما معلم بزرگ داریم و یکی از آنها سمندریان بود.
وی تصریح کرد: من تاریخ تئاتر را به دو دوره تقسیم می کنم یکی دوره نوشین که به بیراهه رفت و یکی دوره سرکیسیان که بعد از کودتای 28 مرداد نتوانست کاری انجام دهد. در این میانه بود که حمید سمندریان با آگاهی و علم به تئاتر روز دنیا برگشت شد و تلاش هایش به ثمر نشست.
این مدرس تئاتر افزود: او با علمی که از تئاتر روز دنیا داشت به ما آموخت که فن درست بازیگری کدام است و در حیطه کارگردانی نیز معلم بزرگی بود. حمید سمندریان کارگردانی نبود که دست به کارهای عوامانه بزند بلکه نمایش هایی را به روی صحنه می برد که به آن ها اعتقاد داشت.
صادقی بیان داشت: تفکر سمندریان یک تفکر اجتماعی بود. بحران ها را میشناخت و آنها را به خوبی با صحنه پیوند می زد و او مرد آزاده ای بود که اندوه و ترس نمی شناخت.
وی با اشاره به فلسفه روژه گاردی: اندیشه، عشق، خلاقیت، تصریح کرد: هیچ کدام از کارهای سمندریان فاقد اندیشه نبود و در تمام آثارش عشق به نسل ها در موج می زد و خلاقیت یعنی در پروژه آفرینش نقش داشتن و امروز این خلاقیت وجود دارد یا در رخدادهای بعد است و یا در آدم هایی که بعد از او خواهند آمد وجود خواهد داشت.
وی در پایان سخنانش با نگاهی به دیالوگی از پیتر هنتکه ( ما برای مردگان مان هیچ کاری نمی توانیم انجام دهیم تنها می توانیم آنها را دوست داشته باشیم) افزود: 15 سال پیش در دانشگاه کردستان محمد قاضی را محاصره کردند و از او پرسیدند خوشبختی یعنی چه؟ او پاسخ داد کار درست انجام دهید تا مفید واقع شوید، و چون مفید واقع شدید شما را دوست خواهند داشت و وقتی شما را دوست داشتند سربلند خواهید بود و امروز من می گویم سمندریان مفید کار کرد، دیگران دوستش داشتند و خوشبخت از دنیا رفت.
سالار عقیلی هم از سمندریان گفت
سالار عقیلی خواننده پس از حاضر شدن بر روی صحنه تالار اصلی تئاتر شهر گفت:11 سال پیش من افتخار این را داشتم که شاگرد استاد سمندریان در دانشکده هنر و معماری باشم. من در زمان تحصیلاتم مجبور بودم برای اجرای کنسرت های مختلف به خارج از کشور سفر کنم و طبیعتا کمتر می توانستم در کلاس حضور داشته باشم ولی هر موقع که وارد کلاس می شدم استاد، من را می پذیرفتند.
وی ادامه داد: موقع امتحان که می شد من به استاد سمندریان می گفتم خب من باید چه کار کنم می خواهید بازی کنم و ایشان با لحن زیبایشان به من می گفتند سالار تو فقط آواز بخوان من نمره تو را می دهم.
پایان سخنان عقیلی با اجرای آوازی از او همراه بود.
وقتی حمید برگشت فقط دوکتاب تئاتر داشتیم
اسماعیل شنگله نیز در این مراسم گفت: دقیقا یک هفته از خواب استاد می گذرد و در این هفته درباره او بیش از این 53 سالی که تئاتر در تئاتر فعالیت می کرد گفته شد!. اما من می خواهم در باره زمان ورود و موقعیت ورود او به ایران حرف بزنم.
وی با اشاره اتفاق های ناخوشایند تئاتر بعد از کودتای 28 مرداد و آتش گرفتن تئاتر سعدی گفت: حمید سمندریان زمانی وارد ایران شد که ما دو کتاب بیشتر راجع به تئاتر نداشتیم و وی در این زمان وارد ایران شد و من شانس این را داشتم که در آن زمان بیشترین زمان را با او باشم و در این زمان با هم بودن تمام حرفمان راجع به تئاتر بود. پس من می توانم ادعا کنم که در آن زمان من اولین شاگرد او بودم.
وی ادامه داد:در همین ماه های اخیر پیتر اشتاین یکی از بزرگترین کارگردانان تئاتر آلمان به ایران می آید و قرار بود با بازیگران ایرانی نمایش ارستیا را کارگردانی کند و بعد از مدت کوتاهی برمی گردد فقط برای اینکه به او گفته بودند مکان تمرینش باید عوض شود در حالی که سمندریان یکی از آرزوهایش داشتن مکانی بود که بتواند خودش هر شب چراغش را روشن کند و متاسفانه این آرزو هیچ گاه محقق نشد.
گفتنی است پخش موسیقی مورد علاقه سمندریان، اجرای یکی از تصنیف های قدیمی توسط ایرج راد و اصغر همت
و همچنین پخش یک کلیپ تصویری و فیلم برخی از سخنرانیهای استاد حمید سمندریان از دیگر بخش های این برنامه بود.
پایان پیام/
نظر شما