روایت همایون خرم از نای نی کسایی و یاد استاد صبا

همایون خرم وجود افرادی همانند حسن کسایی را برای فرهنگ و هنر ایران ضروری خواند و گفت: کسایی کسی بود که با عشق کار می کرد و هر تک نوازی وی یک کتاب از دفتر موسیقی ایران بود.

به گزارش خبرنگار شبستان، «همایون خرم» آهنگساز و نوازنده برجسته ایرانی در مراسم بزرگداشت استاد حسن کسایی که عصر چهارشنبه 28 تیر در تالار وحدت برگزار شد، گفت: ملک الشعرای بهار می گوید "از ملک ادب من می گویم از ملک هنر حکم گذاران همه رفتند/ چون بار سفر بند که یاران همه رفتند/ آن گرد شتابان که در دل صحراست گوید/که سواران همه رفتند. باید تسلیت گفت ابتدا به ملت ایران و مردم ایران که نه تنها هنرمندان را دوست دارند بلکه عاشقانه به آنها عشق می ورزند و به آثارشان توجه می کنند و آنها را گزینش می کنند و گزینش حقیقی تسلیت بعدی به خانواده موسیقی باید گفت زیرا هر کس زخمه ای به ساز می زند می داند که کسایی چگونه به ساز زخمه زد یا جلیل شهناز چگونه زخمه زد و یا استاد ابوالحسن صبا چگونه می نوازد.

 

وی با بیان اینکه نام حسن کسایی احیاکننده نی است، بیان کرد: 10 یا 11 ساله بودم که نزد استاد ابوالحسن صبا رفتم در زمان از ساز نی یک ساز نمی شنیدم و آن هم گه گاه که مردی به نام نیستانی می نواخت و بعد از چند سال دو برادر که یکی نی می زد و یکی ساز اینها بودند و به تدریج در موسیقی مدت‌ها در کنار استاد صبا کار کردیم و در زمانی که باید ارکستر را اداره می کردیم حدود آن زمان موضوع تشکیل ارکستر گلها بود که متشکل از چند نفر بود که هر کدام معادل یک ملت بودند و شاید دو یا سه ماه نگذشت که برنامه گلها به کمال رسید.

 

خرم درباره ارکستر گلها و نقش داود پیرنیان در شکل گیری آن گفت: داود پیرنیان از تشکیل ارکستر گلها دو هدف داشت؛ یکی اینکه احساس کرد که کسانی که به ادبیات انس دارند فارغ از موسیقی اند و ازطرفی که کسانی که اهل موسیقی هستند به شعر توجه ندارند و از این دو پیرنیا موسیقی و شعر را به هم آشتی داد و این بزرگترین کار این مرد بود.

 

وی ادامه داد: در یکی از برنامه های ارکستر گلها نای نی به گوش من رسید و واقعاً آتشی من در نوای آن احساس کردم و آرام آرام با این نی آشنا شدم و یک روز پس از این برنامه به استاد کسایی گفتم که من وقتی این ساز شما را شنیدم یاد استاد صبا افتادم گفت من هر چه داشتم از استاد صبا دارم زیرا رابطه من با صبا نزدیک بود.

 

این آهنگساز پیشکسوت با بیان اینکه استاد حسن کسایی عاشقانه نی می نواخت، گفت: کسی که عاشقانه کار می کند هر قطعه ای که می نوازد یک کتاب موسیقی ایرانی است یک تک نوازی استاد کسایی یک کتاب است زیرا وی وقتی عاشق شد با بی نهایت طرف است و هر کدام از نواهایش شوری برپا می کند.

 

همایون خرم با تاکید بر اینکه جامعه ما همیشه به وجود افرادی همانند حسن کسایی نیازمند است، گفت: کسی که با موسیقی سروکار دارد برای انسانها احترام قائل است. وجود کسایی ها باید همیشه باشند از روی کمال خونسردی می گویم که باید کسایی باشد کسانی امروز برای شهرت نی می زنند، برای اینکه به جایی برسند ولی کسایی فارغ از این موارد عاشقانه می نوازد و توجه ندارد که کسی گوش می دهد یا نه زیرا کسایی به نور معرفت رسیده است و نی ای که می نواخت جوشش عجیبی داشت شاید مردم عادی هم متوجه این نی می شوند، اهل موسیقی این جوشش را بیشتر درک می کنند و ای کاش کسایی سال‌های سال می‌ماند.

 

پایان پیام/


 

کد خبر 153431

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha