به گزارش خبرنگار شبستان، حجتالاسلام حمیدرضا سلیمانی، دبیر ستاد عالی کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور صبح امروز 28 تیر در برنامه «مسجد» رادیو معارف در رابطه با آمار مساجد در کشور گفت: طبق رصدی که در سال 75 در رابطه با آمار مساجد و سایر مراکز فرهنگی دینی همچون حسینیهها و تکایا صورت گرفت تعداد مساجد کشور 70 هزار مسجد مطرح و به ثبت رسیده است.
وی در پاسخ به این سؤال که با آماری که برای 15 سال گذشته است، چگونه میتوان برای امروز مساجد برنامهریزی کرد؟ افزود: پیش از پاسخ به این سوال باید اول از خودمان بپرسیم آیا برای این تعداد مسجدی که در حال حاضر داریم، توانستهایم نسبت به وظیفه خود عمل کنیم یا نه؟
تقویت مسجدمحوری در گرو طی مسیر مسجدباوری
دبیر ستاد عالی کانونهای مساجد کشور پیرامون نقش کانونهای مساجد در ارتقای فرهنگ مسجدمحوری گفت: پیش از رسیدن به فرهنگ مسجدمحوری باید مسجدباوری را تقویت کنیم. اگر مسجدباوری در جامعه توسعه پیدا کرد به دنبال آن مسجدمحوری اتفاق میافتد.
وی در تبیین مفهوم مسجدباوری بیان کرد: مسجدباوری به این معنا است که جایگاه مسجد را آنطور که در اسلام تعریف شده و در صدر اسلام پیامبر (ص) به آن اهتمام داشته یا در آیات قرآن به اشاره شده است، تبیین کنیم. اینکه خداوند میفرمایند: "إن أول بیت وضع للناس للذی ببکة مبارکا و هدی للعالمین"؛ نشاندهنده آن است که خداوند اول نقطهای که برای هدایت بشر در زمین تعبیه شده است، مسجد است.
دبیر ستاد عالی کانونهای مساجد ادامه داد: این باور و تصور باید در ما به وجود آید که مسجد اصلیترین پایگاه هدایت و نجات بشر است اگر این تفکر در ما به وجود آمد رابطه ما با مسجد اصلاح میشود. متأسفانه دیده میشود که در ارتباط با مسجد این رابطه خدشه دار است.
وقتی تفکر شهرک ساز مسجدی نباشد
وی خاطرنشان کرد: متأسفانه امروز حتی در بحث شهرکسازی دیده میشود که ساخت مسجد در اولویت نیست در حالی که مسجد نه فقط در بحث عبادی و سایر ابعاد نیازمند جای مناسب است که برای احیای سایر کارکردها باید مکانی محوری داشته باشد. وقتی جای مناسبی برای مسجد در شهرک جدیدالتأسیس در نظر گرفته نمیشود و تنها فضایی محدود آن هم در گوشه شهرک به مسجد اختصاص مییابد، نشان میدهد که سازنده شهرک تفکرش مسجدمحور نیست.
وی ادامه داد: تلاش ما این است که اعضای کانونهای مساجد که در مسجد فعالیت میکنند در کنار فعالیتهایشان این باور عمیق را پیدا کنند که به نماز اول وقت و مطالعه در کتابخانه توجه کنند.
نبود متولی مشخص/ارایه یک پیشنهاد
دبیر ستاد عالی کانونهای مساجد کشور نداشتن متولی مشخص برای مساجد را از مشکلات جدی دانست و گفت: در ارتباط با مسجد دو نوع مدیریت، مدیریت در مسجد (مدیریت امام جماعت و هیئت امنای مساجد) و مدیریت بر مسجد (مدیریت دستگاههای متولی در حوزه مساجد همچون سازمان تبلیغات اسلامی، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و دیگر دستگاههای ذیربط) وجود دارد. برای رفع مشکلات مساجد باید ستاد عالی امور مساجد با عضویت دستگاههای ذیربط تشکیل و در رأس آن هم فردی با تأیید رهبری انتخاب و براساس آن تمام دستگاهها مکلف شود تا از تمام ظرفیتها برای تقویت مساجد گام بردارند.
وی ادامه داد: ما در کشور با کمبود امام جماعت مواجه هستیم اگر در جبران این نقیصه حوزههای علمیه با تدبیر برنامهریزی دقیقی داشته باشند در مسجدی که امام جماعت است کانون فرهنگی هنری نیز ایجاد میشود البته در نشست هایی که در کمیسیون های فرعی شورای عالی انقلاب فرهنگی تشکیل می شود در این زمینه بحث هایی صورت گرفته و در ستاد هماهنگی و پشتیبانی مساجد کشور که با ریاست وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و سایر دستگاهها تشکیل می شود نیز بحث هایی صورت می گیرد.
دبیر ستاد عالی کانونهای مساجد کشور گفت: ما معتقدیم اگر در امور مساجد نیز همچون شورای سیاستگذاری ائمه جمعه یا شورای ستاد اقامه نماز که مسئولان آنها مورد تأیید رهبری است مسئولی با تایید رهبری انتخاب شود به طور قطع شتاب در پیشرفت زیاد می شود و از همافزایی دستگاهها برای پیشرفت امور مساجد می توان بهره گرفت.
حجتالاسلام سلیمانی به تجهیزاتی که به کانونهای فرهنگی هنری مساجد ارسال می شود، اشاره کرد و گفت: بخشی از تجهیزات و امکاناتی که به کانونهای مساجد تعلق میگیرند، کتابخانهای است و بخشی هم نرمافزاری و سختافزاری که این امکانات به صورت هدایا و به صورت مشارکتی از طریق مساجد به آنها اختصاص مییابد و سالانه بالغ بر چهار میلیارد تومان کتب دینی و کمکدرسی برای کانونهای مساجد ارسال میشود.
دبیر ستاد عالی کانونهای مساجد کشور ادامه داد: مدیریت برنامههای فرهنگی داخل مساجد بر اساس نظر رهبری و سایر مراجع تقلید بر عهده امام جماعت مسجد است و تلاش ما نیز در این زمینه است که هرگونه فعالیتی که در مسجد صورت میگیرد با هدایت و نظارت امام جماعت مسجد باشد.
حجتالاسلام سلیمانی افزود: در کنار مسجد برنامههایی برای اعضای کانونهای مساجد در نظر گرفته شده است زیرا نوع کسانی که مسئولیت کانون را از طرف ستاد عالی کانونهای مساجد بر عهده میگیرند کسانی هستند که با تأیید امام جماعت و دستاندرکاران مسجد معرفی شدهاند و در طول سال دورههای آموزشی برای آنها برگزار میشود.
فعالیت 615 کانون تخصصی در جوار مساجد
وی با اشاره به فعالیت 615 کانون تخصصی در کشور اذعان کرد: برای مسئولان کانونها در این کانونهای تخصصی که در 24 رشته فعالیت میکنند دورههای آموزشی تخصصی برگزار میشود.
حجتالاسلام سلیمانی با بیان اینکه امسال نیز 232 کانون تخصصی در رشتههای جدید راهاندازی میشود، بیان کرد: کانونهای فرهنگی هنری در طول سال فعال هستند و در برخی مقاطع همانند ماه مبارک رمضان و محرم و صفر تلاش این کانونها مضاعف می شود.
پایان پیام/
نظر شما